用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 愈補愈差
樓主: Nikki1023
go

愈補愈差  

王家爸爸 發表於 17-1-17 16:09
首先需要知道「基礎差」係點練成既:其實「基礎差」同「無興趣」係互為因果既。家長應該要做既係諗下點導致 ...

你的意見很好!

小朋友中文作文差,每日同佢讀報紙,逐個字同佢讀,同佢解釋,又教佢寫日記,借書返來掉埋一邊又唔睇,連圖書證被我剪爛了!

依然冇半點進步,只懂發夢,浪費我大量時間,教到我嘔血連煮飯等家務冇時間做,要請家務助理,家庭開支增加,現時補習哥哥開始減少上來,唔肯教,請問如何令佢對中文有興趣?

回覆 Iloveoldseafood 的帖子

我女小一, 中文都係頭痛, 佢識既字好少, 平時睇英文書多, 不過見佢中文測驗考試都唔係太差,所以又唔理佢.
中文書最好比佢自己選鐘意的書伴讀, 讀報紙真係無咩趣味

Nikki1023 發表於 17-1-17 08:25
回覆 CrabPincers 的帖子

默書都試過幾次九十分,佢成績差時亦會吾開心(放學時果幾分鈡),平曰叫佢溫書就 ...

咁似講緊我女嘅

IloveJJ 發表於 17-3-11 20:45
另外,做家務可以用機器代替(我都係全職家庭主婦),佢返學你就做啲買餸、準備餸菜、換床單、洗衫嗰啲。 ...
我唔係家庭主婦呀,一至五我要做兼職呀!
我返11點收3點,每日8:00送佢返學立即做家務,10:45出門口返工,收工接佢放學,如果佢肯自動自覺,我可趁佢放學後睇報紙時繼續做家務,佢唔肯,唯有靠補習,等佢有留班一日,受咗教訓相信會生性,閱讀冇得迫,盞激死自己,家務助理唔請喇,人工仲高過我,蝕呀!