用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣可以培養小孩自己閱讀
樓主: 紫蘿蘭
go

點樣可以培養小孩自己閱讀

retriever 發表於 17-1-19 09:59
呵呵...

問你一個發人心醒的問題...

回覆你的問題,我相信結果都是一樣,那位朋友沒甚麼特別喜歡的食物,食物的作用在她的定義裡只是填滿肚子,甚至她認為吃東西時浪費在餐桌上的時間。有次她對我説某國的科學家發明飽肚丸是很令人驚喜的新事物呢!

swarovski2011 發表於 17-1-19 09:03
其實會否有小朋友天生不愛睇書嘅呢?又或者即使點營造氣氛,都係沒有興趣,但會為讀書而睇呢?
...
我兩個小朋友看書的興趣就差天共地。同樣是一屋都是書,同樣是無電視手機游戲機,哥哥一歲多未識字就已經不停自己取書看,一頁一頁看圖畫,閲讀能力發展得很快,天文地理歷史故事中文英文什麽書都喜歡看,一去圖書館、書店就有入無出,由三歲起,每年的生日禮物就是要一本書,不折不扣的書癡。弟弟對書的熱情卻低得多,在書櫃前成日話無一本書中意,他比較喜歡玩游戲,就算看書都會選漫畫或者好簡單的文字書。他們倆的强烈對比讓我覺得是有”書緣“這回事的。

其實就算我和我姐姐,同樣的成長環境,小時候家裏沒有課外書,同樣每星期去圖書館,對看書的興趣也是差天共地的。

Monosaru 發表於 17-1-17 23:49
我仔4歲幾開始愛上淘寶點讀版ORT, 支小達人點讀筆好掂,仲可以自己錄音整廣東話版中文點讀書,自己search吓 ...

想問我可以經常伴讀,係咪唔需要買點讀筆呢?點讀筆是俾在職父母,未必能常常有那麼多時間伴讀而買嗎?我諗緊需唔需要買,不過最近同阿仔睇ORT level 1,好似見d對白經常跳來跳去,諗緊點讀筆係咪會讀返啱的sequence 點讀筆係一把聲的?還是唔同人講會播返嗰把聲?唔好意思...唔太清楚運作,所以問多了少許

swarovski2011 發表於 17-2-4 00:29
想問我可以經常伴讀,係咪唔需要買點讀筆呢?點讀筆是俾在職父母,未必能常常有那麼多時間伴讀而買嗎?我 ...

我用緊淘寶版ORT stage 3-9, 有幾把不同native speaker閱讀故事,我會伴讀完,再有1小時小朋友私人時間閱讀,用點讀筆重覆地閱讀故事學識好多生字,而且腔音比我更標準

Monosaru 發表於 17-2-4 01:50
我用緊淘寶版ORT stage 3-9, 有幾把不同native speaker閱讀故事,我會伴讀完,再有1小時小朋友私人時間閱 ...

是否已適合由ORT 1開始?係咪一買回來就用得架喇?

hoihoima 發表於 17-2-2 18:36
我兩個小朋友看書的興趣就差天共地。同樣是一屋都是書,同樣是無電視手機游戲機,哥哥一歲多未識字就已經不 ...

我兩位公主都係咁,但我又好想佢喜歡睇書,以架無書緣的K3,我只好嘗試堅持讀比佢聽,希望有一天佢能愛上閲讀

swarovski2011 發表於 17-2-4 00:29
想問我可以經常伴讀,係咪唔需要買點讀筆呢?點讀筆是俾在職父母,未必能常常有那麼多時間伴讀而買嗎?我 ...

我想問下用點讀書會不會影響認字?我擔心阿女點點下就有聲,會skip左看字,始終閱讀習慣基本要有閱讀能力。定係K1不用咁快考慮認字?

另外,應該由stage1開始買,還是stage3?平時已在圖書館借stage1+及stage2, 好少字,買一套應該之後唔會重睇,但一開stage3就更加認唔到咁多字

sinpop 發表於 17-2-9 11:51
我想問下用點讀書會不會影響認字?我擔心阿女點點下就有聲,會skip左看字,始終閱讀習慣基本要有閱讀能力 ...

我女都有用ORT Stage 1 - 9, K1時由Stage 1 - 2睇起, 冇用點讀, 因為好少字+d字成日重複, 佢好快認到d成日見的sight words。
到Stage 3, 佢就自己讀一次本書(遇到唔識我先教佢, 用phonics去拼讀), 然後佢會用點讀筆, 自己睇番d睇過o既書, 作用好似係溫一次咁(有時佢鍾意重複睇舊書多次)。

我o既「伴讀」, 係陪住聽佢讀, 而唔係我讀。
現在K2, 佢自己讀到ORT Stage 6, 但一樣會用點讀筆睇番d舊書。

Elenalan 發表於 17-2-9 12:18
我女都有用ORT Stage 1 - 9, K1時由Stage 1 - 2睇起, 冇用點讀, 因為好少字+d字成日重複, 佢好快認到d成日 ...

你女女好叻呀!咁我由stage3開始買,謝謝!

Elenalan 發表於 17-2-9 12:18
我女都有用ORT Stage 1 - 9, K1時由Stage 1 - 2睇起, 冇用點讀, 因為好少字+d字成日重複, 佢好快認到d成日 ...

咁點讀筆是英國口音?thx. 有沒有分version? Thanks.

swarovski2011 發表於 17-1-18 22:01
其實點樣營造幾時都想揸住本書睇的氣氛呢?我仔(k1)唔抗拒睇書,不過亦唔覺佢愛閱讀,我都同佢睇過好多類 ...

小朋友2-3歲時,我主要伴讀中文書,用口語講,選書以內容有趣和圖畫靚為原則,好多日本作家的繪本都很有趣,如宮西達也,五味太郎,長谷川義史都幾好睇。男仔通常喜歡看火車和車的書,竹下文子有幾本講火車,公車和快遞的,另外,工藤紀子的小雞系列,野貓軍團和小企鵝系列都好睇。本地出版社的,小樹苗莎莎系列內容較貼近日常生活,新雅的幼兒生活安全/德育/禮貌叢書也是這類,小朋友看會較有共鳴。

2-3歲看書,目的是培養閱讀的習慣和興趣,不為認字。除非小朋友本身好有興趣,否則太細個認字,或者用書面語講故事,都會覺得悶。

英文書Usbrone的機關書幾吸引,Piggie and Elephant, Five Little Monkeys 系列,Spot 小狗系列都幾好睇,可引起閱讀興趣。

我主要去圖書館借書給小朋友看,書多種類多,但很少帶小朋友去圖書館,因為不是走來走去,就是選那些之前看過的書,有些已借過兩三次都會再借。

回覆 Elenalan 的帖子

請問女女是出去學PHONICS 嗎??學幾耐可以自己併到??

chanchan0920 發表於 17-10-12 14:33
回覆 Elenalan 的帖子

請問女女是出去學PHONICS 嗎??學幾耐可以自己併到??
Phonics我自己教, 用Oxford Phonics World, 冇出去學。
其實只係play隻碟俾佢睇, 有songs有games...

但學blending最重要係practice, 佢平時睇得多書, 認到多d字, 會更容易掌握blending, 就係所謂自然拼讀。
當然唔係次次都拼得o岩,但大部份都拼到近似, 會再糾正佢讀音。

hoihoima 發表於 17-2-2 18:36
我兩個小朋友看書的興趣就差天共地。同樣是一屋都是書,同樣是無電視手機游戲機,哥哥一歲多未識字就已經不 ...

同意。

我都是照很多家長及專家的建議,伴讀、在家中擺放很多隨手可拿到書、放不同種類科目的書、收起玩具等都做足了,但是小兒也是不愛閱讀,從來不會主動拿起書來看,叫佢看書,也只會用5分鐘由第一頁揭到最後一頁,只看圖畫便算;去圖書館只會行來行去,甚至不會去拿書來揭一揭。

可能小兒天性懶散,真是沒有辦法。

求高人指點,還有甚麼可以做?

有冇淘寶點讀筆link推介

BB歲半已經比佢坐定定睇書,續本書講故事佢聽,唔開電視唔比玩電話,到3歲仲試過比佢話番轉頭,話"媽媽,唔好玩電話啦,陪我睇書啦!" 真係令我好開心。