用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三做西遊記功課是那小學?
樓主: ppmmbb
go

小三做西遊記功課是那小學?   [複製鏈接]

回覆樓主:

回覆樓主:

回覆樓主:

回覆樓主:

小朋友普遍都喜歡遊詩,之前看花木蘭故事後加料:唧唧復唧唧,唔識就唔識。跟著佢自己就去背正版 。

《詩魂》應是不錯的啟發,若未睇到中文chspter book的話看還珠格格也好。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-1-19 11:40
小朋友普遍都喜歡遊詩,之前看花木蘭故事後加料:唧唧復唧唧,唔識就唔識。跟著佢自己就去背正版 。

《詩 ...
有無啲故事吸引又淺白(唔係little yolky嘅淺白)又啱男仔睇嘅書?

bobbob 發表於 17-1-19 12:10
有無啲故事吸引又淺白(唔係little yolky嘅淺白)又啱男仔睇嘅書?
聊齋啦, 神神怪怪, 男仔應該鐘意。仲有, 阿女有本古代戲曲, 一本入面有幾套著名戲曲介紹, 短短哋, 勁好睇。放心, 以上講既全部係白話文嚟, 真係吸引又淺白的。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-19 13:26
聊齋啦, 神神怪怪, 男仔應該鐘意。仲有, 阿女有本古代戲曲, 一本入面有幾套著名戲曲介紹, 短短哋, 勁好睇。 ...
我仔好細膽聊齋實驚,有啲故事連我自己都驚
有無啲講現代啲嘅故事?我先前同佢講水滸傳未講完楔子佢已經瞓著,仲好好瞓添。

bobbob 發表於 17-1-19 13:37
我仔好細膽聊齋實驚,有啲故事連我自己都驚
有無啲講現代啲嘅故事?我先前同佢講水滸傳未講完楔子佢 ...
我屋企睇古代嘢多........阿妹好鐘意兩套書, 一套係CSI.......但我諗阿囝可能都驚。另一套叫鬥咀一班, 呢兩套書佢十分鐘意。細個仲睇過幾本屁屁超人........阿妹喜好男仔頭D, 可能比較啱你囝囝。等我今晚返去睇下阿妹書架先。

bobbob  鬥咀一班同屁屁超人都睇過,可能會試下CSI,等你睇完阿妹書架覆我  發表於 17-1-19 17:02

IloveJJ 發表於 17-1-19 13:42
多謝提醒!唔知原來仲有本《詩魂》,仲啱啱响金石堂訂咗《修煉》前傳添!又要俾運費了!
...

詩魂好睇。
我鍾意詩魂多於修練

bobbob 發表於 17-1-19 12:10
之前介紹o 5 ok 呢,糸列仲有李白、李時珍⋯⋯:
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3361440&theme=WEB

另外可試下以下的糸列
中國好孩子好榜樣故事(5)J857.8458 教育出版社

較現代的故事我推薦鄭宗玄的書,百多頁,lib j857找到。

看中文書最challenging是詞彙量,at one stage 我只是每晚bedtime story 講,真是講到口水都可以成河,講講下佢就自己睇到

IloveJJ 發表於 17-1-18 10:14
我仔話《修煉》係佢睇過最好睇既書,包括:金庸同歷史書。佢追得仲緊張過金庸 差唔多一兩日就睇完一本(好 ...

same here, 一日一本,3日追晒

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-1-19 15:59
之前介紹o 5 ok 呢,糸列仲有李白、李時珍⋯⋯:
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3361440&t ...
search到鄭宗玄係法律講師
我估你講緊鄭宗弦,佢都寫過好多唔同款嘅書,有無邊個series或者類型嘅書推介?

MrBeast  my bad, try try 超級搜救犬阿忠 j857 0731  發表於 17-1-19 17:28

S-Kwok 發表於 17-1-19 15:41
詩魂好睇。
我鍾意詩魂多於修練
故事設計上我都同意,其實我自己是先看詩魂,最主要是一本而修煉是3/4本,不過我不知小朋友對詩有沒共嗚,不懂詩中的生字又會不會影響到興趣(始終是第一本全文字),而修煉頭幾個chapter都只有幾頁,故事開始又多趣事,於是就試修煉先。等到小朋友看埋詩魂再分享下小朋友的評價。

MrBeast 發表於 17-1-19 15:59
看中文書最challenging是詞彙量
古代故事書更甚,好多人名我都唔識讀,有些書有pth 拼音就讀pth 音,冇就用部件估,都唔得就嘟就算 。for 童書,書商唔可做多一點備註個發音(雖然係有但不多)

IloveJJ 發表於 17-1-18 10:14
我仔話《修煉》係佢睇過最好睇既書,包括:金庸同歷史書。佢追得仲緊張過金庸 差唔多一兩日就睇完一本(好 ...

我仔放假以來睇左《修煉》四本好多次。佢睇完一次之後話懷疑我係動物精。我問佢我係咩動物精,佢話老虎精或者獅子精

little_yolky 發表於 17-1-19 13:26
聊齋啦, 神神怪怪, 男仔應該鐘意。仲有, 阿女有本古代戲曲, 一本入面有幾套著名戲曲介紹, 短短哋, 勁好睇。 ...

介紹埋 <三言> 好多耳熟能詳既民間故事,包括戲曲。 最重要夠短,七,八頁一個故事,又有詩又有對,有D 詩都幾鬼馬,幾有意思。

little_yolky  買唔到  發表於 17-2-3 11:28

哈哈哈,如按"受害人"所說的証供去搵邊間學校,應可能唔會搵到,因為個d証供可能唔準確…上面有家長認左頭自己學校要睇西遊記,但是"小童"版…我知的也是那開深水埗名校,也只是要求看那"小童"版…
‹ 上一主題|下一主題