用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三做西遊記功課是那小學?
go

小三做西遊記功課是那小學?  

http://topick.hket.com/article/1623438/r=mcsdfb

SFA???

仲以為只有ek神童先做到,原來已經成為小學課程一部份

MrBeast 發表於 17-1-16 07:07
仲以為只有ek神童先做到,原來已經成為小學課程一部份

我諗睇點做姐,西游記神神怪怪,抽個章節都幾好玩架。

retriever 發表於 17-1-16 08:32
admittedly 我冇看過,不過最近借了本唐太宗,以為漫畫好易,返到屋企再望清楚先發覺d中文好難,於是就用來bedtime story,小朋友有興趣聽但我都講得頗辛苦,應該只是因為我資質有限

little_yolky    發表於 17-1-16 13:07

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-1-16 08:32

但要睇原著喎頭幾段都睇到

第一回   
靈根育孕源流出 心性修持大道生

詩曰:
混沌未分天地亂,茫茫渺渺無人見。
自從盤古破鴻濛,開闢從茲清濁辨。
覆載群生仰至仁,發明萬物皆成善。
欲知造化會元功,須看西遊釋厄傳。

蓋聞天地之數,有十二萬九千六百歲為一元。將一元分為十二會,乃子、丑、寅、卯、辰、巳、午、未、申、酉、戌、亥之十二支也。每會該一萬八百歲。且就一日而論:子時得陽氣,而丑則雞鳴;寅不通光,而卯則日出;辰時食後,而巳則挨排;日午天中,而未則西蹉;申時晡,而日落酉,戌黃昏,而入定亥。譬於大數,若到戌會之終,則天地昏曚而萬物否矣。再去五千四百歲,交亥會之初,則當黑暗,而兩間人物俱無矣,故曰混沌。又五千四百歲,亥會將終,貞下起元,近子之會,而復逐漸開明。邵康節曰:「冬至子之半,天心無改移。一陽初動處,萬物未生時。」到此,天始有根。再五千四百歲,正當子會,輕清上騰,有日,有月,有星,有辰。日、月、星、辰,謂之四象。故曰,天開於子。又經五千四百歲,子會將終,近丑之會,而逐漸堅實。《易》曰:「大哉乾元!至哉坤元!萬物資生,乃順承天。」至此,地始凝結。再五千四百歲,正當丑會,重濁下凝,有水,有火,有山,有石,有土。水、火、山、石、土,謂之五形。故曰,地闢於丑。又經五千四百歲,丑會終而寅會之初,發生萬物。曆曰:「天氣下降,地氣上升;天地交合,群物皆生。」至此,天清地爽,陰陽交合。再五千四百歲,正當寅會,生人,生獸,生禽,正謂天地人,三才定位。故曰,人生於寅。
感盤古開闢,三皇治世,五帝定倫,世界之間,遂分為四大部洲:曰東勝神洲,曰西牛賀洲,曰南贍部洲,曰北俱蘆洲。這部書單表東勝神洲。海外有一國土,名曰傲來國。國近大海,海中有一座名山,喚為花果山。此山乃十洲之祖脈,三島之來龍,自開清濁而立,鴻濛判後而成。真個好山!有詞賦為證。賦曰:
勢鎮汪洋,威寧瑤海。勢鎮汪洋,潮湧銀山魚入穴;威寧瑤海,波翻雪浪蜃離淵。水火方隅高積上,東海之處聳崇巔。丹崖怪石,削壁奇峰。丹崖上,彩鳳雙鳴;削壁前,麒麟獨臥。峰頭時聽錦雞鳴,石窟每觀龍出入。林中有壽鹿仙狐,樹上有靈禽玄鶴。瑤草奇花不謝,青松翠柏長春。仙桃常結果,修竹每留雲。一條澗壑籐蘿密,四面原堤草色新。正是百川會處擎天柱,萬劫無移大地根。
那座山正當頂上,有一塊仙石。其石有三丈六尺五寸高,有二丈四尺圍圓。三丈六尺五寸高,按周天三百六十五度;二丈四尺圍圓,按政曆二十四氣。上有九竅八孔,按九宮八卦。四面更無樹木遮陰,左右倒有芝蘭相襯。
蓋自開闢以來,每受天真地秀,日精月華,感之既久,遂有靈通之意。內育仙胞,一日迸裂,產一石卵,似圓毬樣大。因見風,化作一個石猴,五官俱備,四肢皆全。便就學爬學走,拜了四方。目運兩道金光,射沖斗府。驚動高天上聖大慈仁者玉皇大天尊玄穹高上帝,駕座金闕雲宮靈霄寶殿,聚集仙卿,見有金光燄燄,即命千里眼、順風耳開南天門觀看。二將果奉旨出門外,看的真,聽的明。須臾回報道:「臣奉旨觀聽金光之處,乃東勝神洲海東傲來小國之界,有一座花果山,山上有一仙石,石產一卵,見風化一石猴,在那裡拜四方,眼運金光,射沖斗府。如今服餌水食,金光將潛息矣。」玉帝垂賜恩慈曰:「下方之物,乃天地精華所生,不足為異。」
那猴在山中,卻會行走跳躍,食草木,飲澗泉,採山花,覓樹果;與狼蟲為伴,虎豹為群,獐鹿為友,獼猿為親;夜宿石崖之下,朝遊峰洞之中。真是:「山中無甲子,寒盡不知年。」

hwl2b   睇兩行已見頭暈.....  發表於 17-1-19 11:42

bobbob 發表於 17-1-16 08:49
但要睇原著喎頭幾段都睇到

第一回   

原著係煩D, 睇佢點考啦,如果要字字考究就梗係死人啦。

不過由”感盤古。。” 果段開始已經較易理解。

真是 SFA 嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA 小四嗰班,話舊年無做過呢類家課同時,朋友話今年大部份時間得3-4樣功課 (太多人誤會SFA喇!)

文中小朋友應該今年小四
即兩年前嘅事

我個人懷疑係YW

b3410    發表於 17-1-18 10:23
恐龍家

小三,兩星期睇完原著做book report,要求好唔合理...家長講得出,唔懷疑係假,但會唔會係家長理解份功課和學校的要求唔一樣呢?

我覺得係記者誤會"原裝版"意思, 佢只提及非漫畫、卡通版, 原裝版可能係指白話文版本, 小三要佢睇文言版根本無可能亦無意思.

羅太形容,原裝版即不是漫畫、卡通版,「幾百頁那種」,閱讀報告2週後要交;另一科則要求學生就一個題目用電腦製作簡報(powerpoint)及向同學匯報。羅太為免兒子欠交會被學校投訴,堅持讓兒子完成西遊記閱書報告。

西遊記大部分其實幾悶吓。唔懷疑個別好叻(特别有叻唔切嘅父母)的孩子外,叫全班做都幾變態。

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-1-16 10:02
SFA 小四嗰班,話舊年無做過呢類家課同時,朋友話今年大部份時間得3-4樣功課 (太多人誤會SFA喇!)

文中小 ...
『原為現年11歲的幼子報讀深水埗區名校』
現年11歲,應該就讀小6(雖然事主留咗1年,但曾經同班嘅應該就讀小6),所以應該問返而家小6嗰班。
不過我估爭1年個syllabus唔會點轉,睇嚟應該唔係SFA。

如無記錯仔中二有一整個暑假做西遊記讀書報告

小曳人 發表於 17-1-16 10:02

文中小 ...

不是英華

IloveJJ 發表於 17-1-16 12:48
如何只係白話版,就易好多了!小三用兩星期來睇,就一啲都唔難了!
其實最大問題只係要迫人兩星期內做完, 如果中間有長假期都仲可以。原裝版我諗應該只係原著, 唔駛真係睇原裝, 原裝版無標點符號, 小學生未學斷句, 點睇。

如果只係做讀書報告, 唔駛再測考返, 是旦一個version, 寫二三百字好簡單, 老師鬼知你睇邊個版本咩。再者, 西遊記係明代, 又係故仔, 用語相當淺白, 依家好多小朋友細個時都睇過兒童版, 大概知道內容, 所以睇書多既小朋友應該可以睇到, 只唔會字字識解。同埋唔好迫人兩個禮拜內交功課囉, 一日要睇差唔多十回, 如果要返學就吃力了。

蔡繼有?

深水埗唔係好多間名校咋喎,唔係呢間,又唔係個間,仲有幾多間呀?

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 17-1-16 11:53
如無記錯仔中二有一整個暑假做西遊記讀書報告

我仔中一的bridging course就是看西遊記加做功課,我陪看(節錄),看到頭暈