用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
樓主: wacha
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?  

judy 發表於 17-1-25 16:01
一定唔會,你理解唔到而已。
香港唔係好多區有足夠B1位, 部份B1校又只能填乙一才有機會, 所以, B1生一定要填完B1校再填B2校, 至可以保證唔入B3學校, 唔可以認為自己係B1就只填B1校。

judy 發表於 17-1-25 11:53
唔笨就得啦。較難長時間集中精神,只佔少數吧。

至於無咁俾心機、貪玩等,小朋友個個都係啦。開竅早同晚 ...

B3生要考直資學校是多麼的難。你以為香港的直資banding區分唔明顯? 再明顯不過了, 比官津更明顯, 因為他們可以揀學生。
有時, B1同B3唔係70分同90分既分別, 可能係90分同唔合格既分別。你講得啱, 個個小朋友都鐘意玩, 點解有D係B1, 有D係B3, 一定有其他客觀既原因, 如果隻隻千里馬都可以遇到百樂當然好, 可惜千里馬易得, 但百樂難求啊。

Eat_Sleep_Play  你講得好好  發表於 17-1-30 14:07
Soundervolt    發表於 17-1-30 12:24

little_yolky 發表於 17-1-25 16:21
B3生要考直資學校是多麼的難。你小為香港的直資banding區分唔明顯? 再明顯不過了, 比官津更明顯, 因為他們 ...
其實直資banding區分唔明顯又係另一個經常發生既誤會。原因係啲人揸住舊資料,唔知道情況有變,例如學校已經升咗LEVEL。

王家爸爸 發表於 17-1-25 16:37
其實直資banding區分唔明顯又係另一個經常發生既誤會。原因係啲人揸住舊資料,唔知道情況有變,例 ...
其實間間學校都有banding, banding即係level, 學校集中水平接近既同學仔教, 咁會效果好好多。所以, 話港同有B3生, 我唔多信, 咁多B1生去考, 就算個B3生咀巴叻到曉飛, 都無可能收。又如話聖道迦南好多B1生讀, 一樣無乜可能, B1生响九龍城咁多學校揀, 無理由俾錢讀B2校。

little_yolky 發表於 17-1-25 17:20
其實間間學校都有banding, banding即係level, 學校集中水平接近既同學仔教, 咁會效果好好多。所以, 話港同 ...
個人觀感;聖道迦南好hardsell

Fanny_ma 發表於 17-1-25 17:25
個人觀感;聖道迦南好hardsell
各有各喜好, 始終有家長覺得好適合自己小朋友。

公開試唔掂,成日吹捧到非BAND1生不收,如果全收BAND1生,如斯公開試成績豈不是負增值?

little_yolky 發表於 17-1-25 17:20
其實間間學校都有banding, banding即係level, 學校集中水平接近既同學仔教, 咁會效果好好多。所以, 話港同 ...
我估係年代唔同,B3我唔知道,但係四、五年前,的確有聽過B2C左右入咗。我估當時港同係B2,收B2生好正常。但係前年學校DSE成績已經係大約B1C水平,所以難咗,有啲B2A生都入唔到。到咗舊年,因為15年出咗狀元,唔係B1既話,應該機會更細。今年申請人數更多,情況當然又唔同。

王家爸爸 發表於 17-1-25 17:34
我估係年代唔同,B3我唔知道,但係四、五年前,的確有聽過B2C左右入咗。我估當時港同係B2,收B2生好正常。 ...
所以一D presentation比較叻既小朋友考直資會著數好多。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-1-25 17:57
所以一D presentation比較叻既小朋友考直資會著數好多。

不善言辭嘅小朋友點都係蝕底。就算唔係港同咁活,學校多數都鐘意all round的多過書呆子。讀書掂ECA掂講野掂,掂晒!

little_yolky 發表於 17-1-25 17:57
你又講左其中一點係直資收生會睇既重點...年代唔同都改变唔到 ~~~

回覆:mcl203 的帖子

剛剛有網友分享咗港同面試模式,果然仲係以往得知既模式。須知中學係面試前係未有學生banding, 一經面試就甚麼都有機會可能發生,況且不同小學有不同模式既培訓。仲係唔明白是否一定用自己既視野,去決定一切曾經出現既事實,4-5年前有可能, 是否等於1-2年前?? 我只知及肯定,以往並不等於今年或將來同樣會發生~~~

mcl203 發表於 17-1-27 10:37
剛剛有網友分享咗港同面試模式,果然仲係以往得知既模式。須知中學係面試前係未有學生banding, 一經面試就 ...
我都估到你講緊4-5年前,嗰陣人哋係B2,有收啲唔差既B3唔出其。
現在人哋已係B1學校,而且出過狀元,唔好話B3生,B2生機會都微。

不過都係嗰句,直資又無限制申請幾多間,50蚊買個機會都係值得既。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-27+10:37+剛剛有

原帖由 王家爸爸 於 17-01-27 發表
我都估到你講緊4-5年前,嗰陣人哋係B2,有收啲唔差既B3唔出其。
現在人哋已係B1學校,而且出過狀元,唔好話 ...
都暗示咗唔係4-5年前啦,亦話左係學校有提議,亦亦係自己見到既先分享,當然係去到我小朋友升中既年份。若識既同學仔最終全放棄,可以無考慮點講多D。須知一個group discussion in English, 已可以成為唔少準學生既難題。

王家爸爸  「暗示」呢家野唔多可靠。   發表於 17-1-27 11:05

回覆:王家爸爸 的帖子

哎,暗示係指我呀,連呢D暗示都要明言~~~

識朋友個仔成績差, 連插班也不收, 但小學直上的確有B2 and B3生.

王家爸爸  小學直上,情况好唔同。  發表於 17-1-28 11:20

其實考到係咪真係讀得上先?
講個真實例子你參考下,
我朋友個女是B2 民生小學抽返入民中,
第一次測驗中丶英,通識唔合格,
剛剛一月嘅考試又有三科肥咗。
當日抽返入中學嘅喜悅已冇哂,
依家只諗緊留班定轉校。

October.  莫講B2生,本身B1生入B1英中,一hea讀溫唔熟書,都好易唔合格。  發表於 17-1-30 12:53

醒目開學勳章

引用:識朋友個仔成績差,+連插班也不收,+但小學直

原帖由 55104035 於 17-01-27 發表
識朋友個仔成績差, 連插班也不收, 但小學直上的確有B2 and B3生.
直上係一條龍,任何成績照計都要收。

醒目開學勳章

引用:其實考到係咪真係讀得上先?講個真實例子你

原帖由 -Johnnywalker- 於 17-01-29 發表
其實考到係咪真係讀得上先?
講個真實例子你參考下,
我朋友個女是B2 民生小學抽返入民中,
同意,獲取錄一刻梗開心,但往後六年先係見真章。

B2入B1A校, 第一個學期已見真章