用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一去交流團放心嗎 ?
樓主: yiuyiu88
go

中一去交流團放心嗎 ? [複製鏈接]

俾佢去啦。
咪照跟去囉,學校無得制止家長去旅行,係咪?
book 埋同一間酒店,邊個奈得你何? 起碼食飯時間都見到仔女。
個仔去Melaka,我地跟足咁多日,剛番黎,大會吹唔漲。
去馬來西亞,最緊要識用  Grap 呢個叫的士apps 。仲有就係 KLIA 點搭公交囉。KL最方便,搭 Ekspres,Transit 鐵路轉 "德士" 掂定。
無事無幹咪當兩公婆自己去玩囉,有事就可以即刻幫手。如果乜都聽天由命,中一生就就要佢自己搞定(邊個家長係咁呀,係想表示你生作個神童咋係麻),咁呢個世界唔駛有保險存在啦,公司都唔駛勞保,車都唔駛意外保啦。係人都想仔女係天才,唔駛自己幫,生仔女就係齋執,咁乜都天跌落黎唔駛付出架啦。唔會考慮有助力可以更好。

yiuyiu88 發表於 17-3-19 20:35
多謝各位意見!會俾佢去。當係獎勵佢上學期成績考到頭五名

其實話就話家長可以選擇唔去,但如果一班只有一兩個,兩三個唔去,孩子也錯過和同學過的時光。
我自己只有兩個考慮因素 (1) 錢 (2) 地點。

我都有同樣煩惱, 囡囡F.2暑假學校攪 北京+内蒙古5天團, 但只係飛機去到北京, 然后北京坐通宵10小時火車去内蒙古(來回都係火車), jm們你們會畀囡囡參加嗎?
‹ 上一主題|下一主題