用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求位信真系有用架,有call 啦,不過。。。。。 ...
go

求位信真系有用架,有call 啦,不過。。。。。

寫左兩封求位信,兩間都打來話有位,不過最心儀嘅系半日,所以拒絕左,次心儀嘅正話又打來話有長全日位啦,但我之前已經註冊左一間長全日嘅啦,點算好啊?

回覆樓主:

有得揀,梗係揀好d果間

ar-yi 發表於 17-1-14 10:34
有得揀,梗係揀好d果間
真系有得揀又煩,冇得揀又煩。。。。。

寫得求位信唔係都係因為好想入先寫?
其實都預左註冊日過晒先收CALL,
咁既然係心儀,咁緊係揀心儀啦

jezz_ka 發表於 17-1-14 10:43
寫得求位信唔係都係因為好想入先寫?
其實都預左註冊日過晒先收 ...
之所以寫信,系因為當時未有offer 在手(遲面試嘅未有取錄結果,即系未知已注冊呢間會收),當然亦都系想讀,問題系我有應徵已注冊個間嘅職員(雖然未有消息),咁如果之後人地通知我in,而我又話又轉其他學校讀嘅,咪好衰?真系兩頭都唔到岸!

咁又真係幾苦惱既,已註冊個間你自己鍾唔鍾意?
如果比較下同心儀既差唔多就唔好轉~
但如果講教學內容有分別,咁梗係轉啦~

jezz_ka 發表於 17-1-14 10:52
咁又真係幾苦惱既,已註冊個間你自己鍾唔鍾意?
如果比較下同心儀既差唔多就唔好轉~
但如果講教學內容有分別, ...
咁講,注冊嘅系a,心儀嘅系b ,講師資嘅,系b嘅好D ,校舍可能系a 嘅大,有室外活動場,內容應該都差唔多,大家又有延長服務,我都好想快D決定,可以比人一個機會!

轉,師資比校舍大小重要

回覆樓主:

我都有寫,只寫一間真心想個女入去的一間,可惜無回覆

ulricalee 發表於 17-1-14 11:08
我都有寫,只寫一間真心想個女入去的一間,可惜無回覆

我都寫左,間學校昨天已call waiting,但無我份

Abby_han 發表於 17-1-14 11:37

未必嘅,可能太多電話要打,一日打唔晒呢,而且有啲call waiting 唔要㗎嘛~我都仲等緊電話呀⋯⋯

Abby_han 發表於 17-1-14 11:37

未必嘅,可能太多電話要打,一日打唔晒呢,而且有啲call waiting 唔要㗎嘛~我都仲等緊電話呀⋯⋯

問過校長, 寫求位信係無用架, 一樣跟返本來學校內部WAITING LIST排位去打電話比家長架

回覆:almat 的帖子

請問邊間學校?因為我試過真係得,而且學校同我講寫求位信會優先考慮,我諗係間間做法唔同

回覆樓主:

我都係, 琴日寫2封,即日同今日收call

引用:問過校長,+寫求位信係無用架,+一樣跟返本來

回覆 papageorge 的帖子

尤其是龍校名校>>> agree!

papageorge 發表於 17-1-14 16:23
梗係吾係間間有用啦,尤其是龍校名校,公平起見都考慮埋當日面試表現,吾通你寫封信求吓就收!?

...

當然唔係講龍校啦,龍校做校嬸的親戚,三個孫收晒,仲要細b當日喊住入去考,老師拖出來都喊爆左都收

所以龍校反而識人好過寫求位信啦

kooliestgirl 發表於 17-1-14 16:04
我都係, 琴日寫2封,即日同今日收call
我收到reject 信就即交信做後備,跟住交埋求位信。可能人地覺得有誠意瓜,先會call 到我。

timothy_mto    發表於 17-1-16 11:06

ilmummy 發表於 17-1-16 10:50
我收到reject 信就即交信做後備,跟住交埋求位信。可能人地覺得有誠意瓜,先會call 到我。 ...
你意思係你原本收到REJECT之後寫求位信的嗎?