用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青,荃灣B1中學會否注重比賽和公開試 ...
go

葵青,荃灣B1中學會否注重比賽和公開試 [複製鏈接]

仔仔屬B1b學生,想問那幾間適合他?
除學業成績,呀仔只是鋼琴3級,奧數校隊,便冇其他。想問中學收生會否注重比賽和公開試成績? 如是,想問那些比賽,考試會有利? 請大家指點,好讓在暑假期間多參與。萬分感謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

學校我無意見畀到.

只想講任何比賽唔係為左塞靚份申請表去報, 唔少學校成績表同課外活動或比賽要由 P.4 開始睇, 點解要睇? 就係要睇係咪持續性, 好似運動咁係由細開始訓練, 要比賽係夠分齡歲數已經開始參加, 突然係 P.5 升 P.6 個段時間彈一兩次比賽出黎, 明眼人都知係為填表而報.

為左份表靚靚而花時間去訓練去比賽, 倒不如再考好呈分試, 爭取係更高名次囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

真的? 我起初都好似你咁諗,所以集中學業上,但見身邊所有媽媽都幫呀仔參加運動比賽,校際朗誦,奧數比賽,音樂比賽,畫畫比賽,又考普通話,英文公開試,大家同level,打算報同一間中學,而自己呀仔乜都冇,又怕羞,心裡一定會比下去。
而我參觀學校時,有學校話如果大家面試,成績相同,佢地會睇有冇什麼獎項,公開試來決定,我要揀既中學又多人報,所以比較擔心。

引用:仔仔屬B1b學生,想問那幾間適合他? 除學業

原帖由 KirryLai 於 17-01-13 發表
仔仔屬B1b學生,想問那幾間適合他?
除學業成績,呀仔只是鋼琴3級,奧數校隊,便冇其他。想問中學收生會否注 ...
都係嗰句,考靚3次呈分試好過什麼一兩次的豬肉奬。 所有中學成績行先,體藝奬都係輔助,除非勁到學界攞牌或樂器8級或演奏級先有用。(鋼琴唔計)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

明白曬,謝謝你地分享,咁我繼續堅持著重學業,我好易受人影響,其他媽媽叫我比呀仔參加比賽,話幫助升中,比佢地講下講下,我又受影響,真冇用。

我都是十五十六,阿囡成績B1頭,沒什麼奬,去見老師,老師叫阿囡多參加課外比賽,但念真囡囡的課外活動學得麻麻地,平時很少練習,她的時間都用在讀書上,怎出去比賽!😥

如不是全港有排名的比賽,作用不太。再其次是區際。

講緊呢d都係經多年訓練下的成果,運動,音樂,藝術等方面。好多幼稚園或初小階段已開始,也有些有各天份的已被發掘及操練,並不是P4-5才開始的。而家才開始的,就算有証書,一睇就知朱肉,可有可冇,不如留番d時間提升成績仲實際

醒目開學勳章 王國長老

無謂係緊張時刻再花時間去夾硬操再去比賽.

唔好理人地有成堆乜獎物獎, 人地可以拎到咁多你諗下花左幾多時間落去先得架.

畀個難題你諗下, 假如所報項目咁岩遇正測考期間, 你會點做? 為一次唔知會唔會有獎既比賽花時間加操, 定係將時間考好個試, 我估你唔使我講都會知點做.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

明白了!唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題