用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 多唔多人報華夏盃晉級賽
樓主: ppmmbb
go

多唔多人報華夏盃晉級賽  

akys 發表於 18-4-13 19:05
華夏,港澳,新加坡,奧校
學校報嘅:十八區,挑戰賽,信義會。。。好多好多。

Thx

b3410 發表於 18-4-13 17:11
我係為了儲 cert
同我當年一樣。但係,最終升中填表格時只係將所有奧數當一項填。因為升中填表格一般只得五行,即係得五樣野可以填,中、英、數、運動、藝術,啱啱好。

lovelinda 發表於 18-4-13 18:15
王家爸爸,請問有哪些比賽是免費的呢?
可以介紹一下嗎?
Thx
基本上,所有奧數初賽都係免費。
而數學比賽(唔係奧數)要收費(例如ICAS、WCA等)。

王家爸爸 發表於 18-4-14 09:24
同我當年一樣。但係,最終升中填表格時只係將所有奧數當一項填。因為升中填表格一般只得五行,即係得五樣野 ...
即係有張一等獎已經湊夠數

王家爸爸    發表於 18-4-14 19:06

王家爸爸 發表於 18-4-14 09:26
基本上,所有奧數初賽都係免費。
而數學比賽(唔係奧數)要收費(例如ICAS、WCA等)。

Thx

b3410 發表於 18-4-14 09:38
即係有張一等獎已經湊夠數
小朋友因為當年有ICAS金牌,所以奧數只係加咗係ICAS後面,當備註。

b3410    發表於 18-4-15 09:39

回覆樓主:

請問有冇人知道去錯试場應试扣几多分?

一早出門,從出門到考場,唔使1.5  hr
很久冇去深圳,發現原來的士都係電動車,巴士都係電動!

b3410 發表於 18-4-15 09:43
很久冇去深圳,發現原來的士都係電動車,巴士都係電動! ...

學校附近有商場或餐廳嗎 ?

MissUmuch 發表於 18-4-15 11:08
學校附近有商場或餐廳嗎 ?
有一間酒店,可以休息,食飯。我一早去,見到餐廳全部都係小朋友
側面街有些細細間食肆。

10點左右勁大雨,大家都好狼狽。。。。

b3410 發表於 18-4-15 12:42
有一間酒店,可以休息,食飯。我一早去,見到餐廳全部都係小朋友
側面街有些細細間食肆。

我都預早到場地, 好彩已經停咗雨, 但都比香港凍, 等緊5點比賽完, 擔心搶唔到的士走

MissUmuch 發表於 18-4-15 15:53
我都預早到場地, 好彩已經停咗雨, 但都比香港凍, 等緊5點比賽完, 擔心搶唔到的士走
...
好多人!!我打算附近搵地方食飯,之後再返去。

請問小三參賽者家長,你地小朋友有冇提過試題有問題,沒有了乙部那10題題目? 亞仔話監考的跟他們整班說試題是沒有乙部的,不用做乙部!

b3410 發表於 18-4-15 09:43
很久冇去深圳,發現原來的士都係電動車,巴士都係電動! ...
深圳、杭州等城市,已經改咗用電動的士、電動巴士好多年。

waisylam 發表於 18-4-15 23:48
請問小三參賽者家長,你地小朋友有冇提過試題有問題,沒有了乙部那10題題目? 亞仔話監考的跟他們整班說試題是 ...
我小朋友考2,4年級。返去問一問。

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:20
感覺好先進!不過一樣唔好,6點左右好少的士,因為要去叉電交更!
我老公不停追著司機問電動車有關問題,好搞笑!

希望香港多啲可以插電的停車場,多些人換電動車!  

回覆 waisylam 的帖子

有家長話主辦單位講印唔到嗰部份試題,所以成 part 抽起唔考唔計。

回覆 h9317784 的帖子

這樣可能會出現很多人同分的情況。平時同分是排出生日期, 但今次不知會否這樣呢, 不過只做了部份題目, 未反映到實力

其實大會收成$720一位,又要小朋友山長水遠自費上深圳比賽,犯埋啲咁低級嘅錯誤搞到成 part 取消唔考唔計分,係咪應該回水?

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:20
早幾年政府買咗5部大巴俾巴士公司,九巴更早亦買過,好似测試後有問題,可能要等多幾年,等佢哋debug完先實行。