用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 多唔多人報華夏盃晉級賽
樓主: ppmmbb
go

多唔多人報華夏盃晉級賽  

回覆 yy0601 的帖子

個狀元舊年去印度贏過國際賽總冠軍,實力超班,唔同級數。
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170731/s00001/1501497209721

應該係9個,首十名係包括狀元獎得主,當然,唔排除首十名之後還有國內參賽同學分數高於香港參賽者,只係香港主辦單位冇顯示出來。

h9317784 發表於 18-3-8 06:56

聖公會聯隊,超強聯盟
YY Mom :-D

h9317784 發表於 18-3-8 06:56

真心勁 ❣

回覆樓主:

中英公学附近安全嗎?

3hearts 發表於 18-3-9 16:44
中英公学附近安全嗎?

我覺得ok

yy0601 發表於 18-3-10 21:32
我覺得ok

請問你怎樣去?

諗緊去唔去好, 只是俾佢玩下, 因完全冇練過.

3hearts 發表於 18-3-12 00:22
請問你怎樣去?

如果冇記錯,上年我們是在油麻地坐大巴去深圳灣,然後轉的士。深圳灣關口外有的士站,提議預早去排隊等的士。

從一個facebook group轉過來的, 自己參考下~

華夏盃總決賽將於4月15日在深圳市寶安區海城路243號中英公學舉行。好多家長不清楚香港到中英公學最快最方便,家長幫為大家整理出了香港——深圳中英中學的詳細交通攻略,幫助大家規劃當日路線。
香港到深圳,有三個口岸可以選擇:羅湖口岸、福田口岸、深圳灣口岸。中英公學位於深圳市寶安區,距離深圳灣口岸最近,但因為深圳灣口岸沒有地鐵,需要坐的士前往,費用最高且有堵車風險。而福田口岸和羅湖口岸直通深圳地鐵,會快捷便宜不少,更值得推薦。

一、福田口岸過關
行程:福田口岸 - 深圳地鐵4號線福田口岸站 - 會展中心站換乘深圳地鐵1號線,往機場東方向 - 坪洲站D出口 - 步行12分鐘到達中英公學
時間(從過關後開始計算):1小時
費用:福田口岸站-坪洲站 地鐵票價人民幣7元
優點:地鐵方便快捷,價格便宜,無堵車風險
缺點:早高峰期間地鐵可能比較多人,可能無座位;需要換乘一次,請注意換乘方向
推薦指數:五星

二、羅湖口岸過關
行程:羅湖口岸 - 深圳地鐵1號線 羅湖站上車 - 坪洲站D出口出站 - 步行12分鐘到達中英公學
時間(從過關後開始計算):1小時10分鐘
費用:羅湖站-坪洲站 地鐵票價人民幣7元
優點:地鐵方便快捷,價格便宜,無堵車風險;始發站上車,容易有座位,而且全程不需要換乘
缺點:與從福田口岸站上車相比,需要多乘坐十分鐘的地鐵
推薦指數:五星

三、深圳灣口岸過關
行程:深圳灣口岸過關 - 乘坐的士前往中英公學
時間(從過關後開始計算):30分鐘
費用:的士費約人民幣50元
優點:時間最短;無需步行,最輕鬆
缺點:費用最高;深圳灣口岸打車可能不易,建議下載call車軟件;有堵車風險
推薦指數:四星

綜合來講,從福田口岸或羅湖口岸過關,是最平、最穩妥的路線。如有更多疑問,歡迎提出,一起交流討論最佳路線。

問咗之前考過的學校家長,會好似組團一樣,包一架旅遊巴,大家一起去

不過今年搵唔到咁多人。

setom 發表於 18-3-12 12:57
從一個facebook group轉過來的, 自己參考下~

華夏盃總決賽將於4月15日在深圳市寶安區海城路243號中英公學 ...

好清楚不過我諗我地都係會預早搭的士,去到附近食埋午餐等考試

回覆樓主:

有点担心危險

回覆樓主:

我打算早一日去到,在學校附近book一晚酒店,第朝舒舒服服去場地比賽!

happymama11 發表於 18-3-14 19:15
我打算早一日去到,在學校附近book一晚酒店,第朝舒舒服服去場地比賽!
...

我都約咗其他家長早一日上去玩,
但今日學校打嚟話會有老師帶隊, 但一早出發,早場係10點半, 但我仔小二係 3點半, 要一直等, 要呆等, 老師叫我覆佢,諗緊 , 但學校帶隊又好似安全d ....

MissUmuch 發表於 18-3-14 19:34
但今日學校打嚟話會有老師帶隊, 但一早出發,早場係10點半, 但我 ...

your school is super good..though need to wait longer but at least feel safer

MissUmuch 發表於 18-3-14 19:34
但今日學校打嚟話會有老師帶隊, 但一早出發,早場係10點半, 但我 ...
我兩個,一個10點半,一個同你一樣。唔知附近有冇地方可以比較舒服的等。你哋學校好好,有安排,我哋冇。

3hearts 發表於 18-3-14 21:50
your school is super good..though need to wait longer but at least feel safer

我都覺得跟老師一齊去係安全d,  深圳始終唔熟,但預早一日上去玩又好似輕鬆d,  唔係只係為比賽上去又落返嚟,仲考慮緊

b3410 發表於 18-3-15 17:34
我兩個,一個10點半,一個同你一樣。唔知附近有冇地方可以比較舒服的等。你哋學校好好,有安排,我哋冇。
...

之前問過老師話唔會帶隊, 因為責任好大,但唔知係咪我仔仔, 自已走去問校長, 問比唔比佢返大陸比賽, 所以學校先有咁安排

b3410    發表於 18-3-15 18:35

MissUmuch 發表於 18-3-15 18:27

之前問過老師話唔會帶隊, 因為責任好大,但唔知係咪我仔 ...

叻仔!