用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲半未識講嘢 =( 想搵言語治療服務 美孚區 ...
樓主: ellylee.us
go

2歲半未識講嘢 =( 想搵言語治療服務 美孚區

多謝大家呀!!仔仔大小肌肉發展都正常 係認知同語言 尤其講嘢好弱 今日帶埋仔仔上去自悠天地交評估費 順便睇下個環境  剛好撞到個言語治療師落堂 佢都好nice同我傾咗陣 又同阿仔互動下 好似ok 希望佢夾到阿仔啦
問佢大約要上幾耐先會進步 佢就話個個唔同 不過及早上堂同家長參與就好重要

唉 希望仔仔追快少少啦 又到新年 又要面對親戚對仔仔的問題 壓力指數好高

ellylee.us 發表於 17-1-25 21:48
多謝大家呀!!仔仔大小肌肉發展都正常 係認知同語言 尤其講嘢好弱 今日帶埋仔仔上去自悠天地交評估費 順便睇 ...

如果只係認知及言語,除言語治療,可以加埋單對單幼兒導師,主攻認知,進步會更快。如果進步理想,三四堂會有多幾個單字,八至十二堂會有明顯少少進步,三個月後有多嘢嘢睇(我仔係兩組字),半年後就句子。以上我個人經驗,人人都唔同係一定嘅。希望你小朋友進度比我仔更快啦。

peonybibi 發表於 17-1-25 22:08
如果只係認知及言語,除言語治療,可以加埋單對單幼兒導師,主攻認知,進步會更快。如果進步理想,三四堂 ...
三四堂有單字好好呀 可以有你仔仔嘅進度我已經好開心了!!!佢九月入學 追得幾多得幾多 我都排緊幼兒導師 希望兩樣一齊上會再好啲!!!
家長們 一齊加油!!!

ellylee.us 發表於 17-1-18 17:48
啱啱荔枝角自悠天地打俾我閒日上晝兩星期後有位 做評估先 跟住上治療 會請假陪仔仔去上堂 希望佢會快啲有進 ...
我仔而家都上緊,都係WEEKDAYS老人家帶去上, 上左都有8堂啦...多左少少音,但仲未講到單字,不過已經可以單獨跟老師入課室上堂,老師都讚佢有進步..希望我仔都快D開金口..

加油~

仔仔喺自悠天地做咗評估上咗一堂治療喇~ 哩兩堂都請假同佢去!! 評估咗語言發展遲緩,理解爭半年,表達爭一年
姑娘幾識同仔仔玩幾好耐性 教咗我好多喺屋企同仔仔點樣玩嘅技巧 原來我不自覺成日問仔仔問題 姑娘教要描述多啲仔仔做緊嘅嘢 等佢多啲語言刺激 宜家日日用住姑娘教嘅方法 希望佢可以快啲講多啲嘢啦!!!

上哩啲堂都幾貴!!!好彩仔仔未返學可以上上晝有得平少少,但負擔真係好大!!有冇家長上隔週架?效果係咪爭好遠?

leung_fatfat 發表於 17-2-13 16:34
我仔而家都上緊,都係WEEKDAYS老人家帶去上, 上左都有8堂啦...多左少少音,但仲未講到單字,不過已經可以單獨 ...

你仔仔都喺自悠天地上堂??多咗啲音都好好呀!!一齊加油!!!

jo.na.than.chan 發表於 17-1-13 19:10
梗係有用啦,九龍區有好多訓練中心。早上小朋友進步會好d 架!

東九龍有嗎

kakama1808 發表於 17-1-24 14:53
其實太子都有另一間中心係新開所以weekday唔駛排好耐,你可以打去問下。九龍樂善堂。 ...

有冇電話?在太子邊到

回覆 ellylee.us 的帖子

Yes, 都係自悠天地上,我之前試過問老師可唔可以一星期上兩堂,老師話太多啦, 一星期一堂, 50MINS已經好足夠..so far我係見仔有進步,耐性, 認知方面, 講嘢都仲需要努力,因為佢唔肯follow我地講嘢,只係自己發D音出黎..希望會繼續進步

你都加油!!

上咗幾堂言語治療 仔仔開始多咗好多聲 已經好滿意喇 開頭上堂都抱住試下嘅心態 原來有上堂真係好唔同 姑娘又好有心夾到阿仔 真係好好彩撞到有經驗嘅姑娘治到仔仔啲少爺脾氣得黎仔仔又肯跟佢
媽媽們 一齊繼續努力!!

好開心!!仔仔哩個星期開始講多好多有意思嘅字 講到 我要 車車 波波!!老人家都好開心!! 好感恩遇到好中心好姑娘!!!

ellylee.us 發表於 17-3-25 21:28
好開心!!仔仔哩個星期開始講多好多有意思嘅字 講到 我要 車車 波波!!老人家都好開心!! 好感恩遇到好 ...

繼續加油

加油啊﹗戥妳開心﹗

ellylee.us 發表於 17-3-1 23:31
上咗幾堂言語治療 仔仔開始多咗好多聲 已經好滿意喇 開頭上堂都抱住試下嘅心態 原來有上堂真係好唔同 姑娘 ...

請問姑娘貴姓?我本係油麻地楊震做緊,但住荔枝角,有興趣睇下荔枝角呢邊

patpatlouie 發表於 17-1-19 15:09
美孚有一間頗專業的 learning centre , 阿女的男同學 1:1 train 左兩個月, 效果好, 小朋友變得好主動表達,  ...

請問可pm我資料嗎?

上咗幾堂言語治療 仔仔開始多咗好多聲 已經好滿意喇 開頭上堂都抱住試下嘅心態 原來有上堂真係好唔同 姑娘 ...

My girl 2 yo also dun wanna talk but other than that she is fine. I also live in mf, can you please PM me the center details please? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

patpatlouie 發表於 17-1-19 15:09
美孚有一間頗專業的 learning centre , 阿女的男同學 1:1 train 左兩個月, 效果好, 小朋友變得好主動表達,  ...

可以pm資料俾我嗎?thanks

請問係邊間上堂?可以pm資料俾我嗎?thanks

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,多謝合作