用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲半未識講嘢 =( 想搵言語治療服務 美孚區 ...
go

2歲半未識講嘢 =( 想搵言語治療服務 美孚區 [複製鏈接]

個仔2歲半 仲係得依依吖吖 偶然有啲mama/baba音 但唔似係叫緊我或爸爸 好擔心
上言語治療有冇用? 住喺美孚 邊度有近啲嘅中心
   4    0    0    0

唉 努力搵服務俾仔仔! 希望佢入學前開到聲啦
啱啱搵到啲近屋企嘅訓練中心, 循道衛理楊震社會服務處 自悠天地同協康會太子中心 想問有冇人喺嗰度上過堂呀?姑娘好唔好?洗唔洗排好耐架?

嗯 聽日打去問下 係咪都係有位就要咗先唔好揀中心?但又驚揀到間唔好嘅浪費咗阿仔時間 同埋想問係咪有特殊老師嗰啲 唔知啱唔啱我個仔

我住美孚哩邊 今日打咗去 荔枝角楊震自悠天地 最近屋企 佢地話如果排weekday上晝會快啲 可能下個月都會有位但我要返工 weekday要老人家帶去 自己跟唔到 佢地又鼓勵最好家長一齊上 請問各位過來人你地點決擇 weekday快有位但自己冇可能次次帶去  weekend又要排好耐 點好?

感謝大家的回覆呀!!宜家排緊幾間weekday同weekend 有位就上住先!!

小熊野 發表於 17-1-17 09:09
扶康會有中心在荔枝角,他們好似都有言語治療服務,之前仲有同香港大學免費言語評估,你可以打電話去問問, ...
Thank you so much!!!
今日都打埋去排隊喇!!!

啱啱荔枝角自悠天地打俾我閒日上晝兩星期後有位 做評估先 跟住上治療 會請假陪仔仔去上堂 希望佢會快啲有進步啦 好想佢快啲開聲呀!
大家嘅小朋友上咗幾耐會開始有進步呀??

多謝大家呀!!仔仔大小肌肉發展都正常 係認知同語言 尤其講嘢好弱 今日帶埋仔仔上去自悠天地交評估費 順便睇下個環境  剛好撞到個言語治療師落堂 佢都好nice同我傾咗陣 又同阿仔互動下 好似ok 希望佢夾到阿仔啦
問佢大約要上幾耐先會進步 佢就話個個唔同 不過及早上堂同家長參與就好重要

唉 希望仔仔追快少少啦 又到新年 又要面對親戚對仔仔的問題 壓力指數好高

peonybibi 發表於 17-1-25 22:08
如果只係認知及言語,除言語治療,可以加埋單對單幼兒導師,主攻認知,進步會更快。如果進步理想,三四堂 ...
三四堂有單字好好呀 可以有你仔仔嘅進度我已經好開心了!!!佢九月入學 追得幾多得幾多 我都排緊幼兒導師 希望兩樣一齊上會再好啲!!!
家長們 一齊加油!!!

仔仔喺自悠天地做咗評估上咗一堂治療喇~ 哩兩堂都請假同佢去!! 評估咗語言發展遲緩,理解爭半年,表達爭一年
姑娘幾識同仔仔玩幾好耐性 教咗我好多喺屋企同仔仔點樣玩嘅技巧 原來我不自覺成日問仔仔問題 姑娘教要描述多啲仔仔做緊嘅嘢 等佢多啲語言刺激 宜家日日用住姑娘教嘅方法 希望佢可以快啲講多啲嘢啦!!!

上哩啲堂都幾貴!!!好彩仔仔未返學可以上上晝有得平少少,但負擔真係好大!!有冇家長上隔週架?效果係咪爭好遠?

leung_fatfat 發表於 17-2-13 16:34
我仔而家都上緊,都係WEEKDAYS老人家帶去上, 上左都有8堂啦...多左少少音,但仲未講到單字,不過已經可以單獨 ...

你仔仔都喺自悠天地上堂??多咗啲音都好好呀!!一齊加油!!!

上咗幾堂言語治療 仔仔開始多咗好多聲 已經好滿意喇 開頭上堂都抱住試下嘅心態 原來有上堂真係好唔同 姑娘又好有心夾到阿仔 真係好好彩撞到有經驗嘅姑娘治到仔仔啲少爺脾氣得黎仔仔又肯跟佢
媽媽們 一齊繼續努力!!

好開心!!仔仔哩個星期開始講多好多有意思嘅字 講到 我要 車車 波波!!老人家都好開心!! 好感恩遇到好中心好姑娘!!!
‹ 上一主題|下一主題