用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲半未識講嘢 =( 想搵言語治療服務 美孚區 ...
go

2歲半未識講嘢 =( 想搵言語治療服務 美孚區

個仔2歲半 仲係得依依吖吖 偶然有啲mama/baba音 但唔似係叫緊我或爸爸 好擔心
上言語治療有冇用? 住喺美孚 邊度有近啲嘅中心

ellylee.us 發表於 17-1-13 17:45
個仔2歲半 仲係得依依吖吖 偶然有啲mama/baba音 但唔似係叫緊我或爸爸 好擔心
上言語治療有冇用? 住喺美孚 ...

梗係有用啦,九龍區有好多訓練中心。早上小朋友進步會好d 架!

唉 努力搵服務俾仔仔! 希望佢入學前開到聲啦
啱啱搵到啲近屋企嘅訓練中心, 循道衛理楊震社會服務處 自悠天地同協康會太子中心 想問有冇人喺嗰度上過堂呀?姑娘好唔好?洗唔洗排好耐架?

ellylee.us 發表於 17-1-13 23:25
唉 努力搵服務俾仔仔! 希望佢入學前開到聲啦
啱啱搵到啲近屋企嘅訓練中心, 循道衛理楊震社會服務處 自悠天 ...

打去問快d,通常好的姑娘或機構都要排

嗯 聽日打去問下 係咪都係有位就要咗先唔好揀中心?但又驚揀到間唔好嘅浪費咗阿仔時間 同埋想問係咪有特殊老師嗰啲 唔知啱唔啱我個仔

ellylee.us 發表於 17-1-14 00:41
嗯 聽日打去問下 係咪都係有位就要咗先唔好揀中心?但又驚揀到間唔好嘅浪費咗阿仔時間 同埋想問係咪有特殊 ...

其實有位就上住先,多少都可以學到一d技巧,如果妳都唔上,係到等d好的導師或機構,妳都浪費時間,小朋友評估左嗎?有其它方面問題嗎?

或者妳都可以等其他用家的介紹,妳最好寫埋妳住邊區。

我住美孚哩邊 今日打咗去 荔枝角楊震自悠天地 最近屋企 佢地話如果排weekday上晝會快啲 可能下個月都會有位但我要返工 weekday要老人家帶去 自己跟唔到 佢地又鼓勵最好家長一齊上 請問各位過來人你地點決擇 weekday快有位但自己冇可能次次帶去  weekend又要排好耐 點好?

ellylee.us 發表於 17-1-14 20:07
我住美孚哩邊 今日打咗去 荔枝角楊震自悠天地 最近屋企 佢地話如果排weekday上晝會快啲 可能下個月都會有位 ...

言語治療要家長陪埋學技巧平時教佢,你搵多幾間排weekend,有位就想。呢啲訓練流動性大,話就要排,有時都可以好快。住美孚好方便,旺角,荃灣,觀塘,尖嘴都有好多選擇。唔清楚你小朋友情況,唔識講嘢同好多嘢有關,唔單止要言語治療,你最好清楚曬佢嘅問題先

ellylee.us 發表於 17-1-14 20:07
我住美孚哩邊 今日打咗去 荔枝角楊震自悠天地 最近屋企 佢地話如果排weekday上晝會快啲 可能下個月都會有位 ...

老人家带,导师的技巧,老人家未必會記得同妳講返。最好自己帶去,或者妳都可以開始先,照排weekend 的位

感謝大家的回覆呀!!宜家排緊幾間weekday同weekend 有位就上住先!!

扶康會有中心在荔枝角,他們好似都有言語治療服務,之前仲有同香港大學免費言語評估,你可以打電話去問問,2324 1678

小熊野 發表於 17-1-17 09:09
扶康會有中心在荔枝角,他們好似都有言語治療服務,之前仲有同香港大學免費言語評估,你可以打電話去問問, ...
Thank you so much!!!
今日都打埋去排隊喇!!!

啱啱荔枝角自悠天地打俾我閒日上晝兩星期後有位 做評估先 跟住上治療 會請假陪仔仔去上堂 希望佢會快啲有進步啦 好想佢快啲開聲呀!
大家嘅小朋友上咗幾耐會開始有進步呀??

ellylee.us 發表於 17-1-18 17:48
啱啱荔枝角自悠天地打俾我閒日上晝兩星期後有位 做評估先 跟住上治療 會請假陪仔仔去上堂 希望佢會快啲有進 ...

除了語言慢之外,小朋友還有其它問題嗎?

美孚有一間頗專業的 learning centre , 阿女的男同學 1:1 train 左兩個月, 效果好, 小朋友變得好主動表達, 有需要找我

ellylee.us 發表於 17-1-18 17:48
啱啱荔枝角自悠天地打俾我閒日上晝兩星期後有位 做評估先 跟住上治療 會請假陪仔仔去上堂 希望佢會快啲有進 ...

我囡囡上咗大約1個月開始多咗少少聲,之後Keep住講,多數單字,現2.5歲,2.3開始上一星期一次ST

回覆樓主:

荔景都有。

回覆 cookieman 的帖子

Cookieman 你係咪係自悠天地上呀?

其實太子都有另一間中心係新開所以weekday唔駛排好耐,你可以打去問下。九龍樂善堂。

tptyying 發表於 17-1-23 01:37
回覆 cookieman 的帖子

Cookieman 你係咪係自悠天地上呀?
唔係啊﹗私人開的ST