用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成積差到無人有揮手區
樓主: 曾開心
go

成積差到無人有揮手區   [複製鏈接]

sa1124 發表於 18-1-16 16:26
我心中擔心,她有進步,我有買小禮物給她作鼓勵。希望她保持這種態度吧!
...
你想想, 佢本來就是B3的成績, 已經沒有得輸了, 但現在居然佢自發努力溫習, 不是已經嬴了嗎? 不止努力了, 還有這麼顯著既進步, 真係開心到要去還神了。只要你從心底欣賞佢, 經常因為佢既努力而表現得開懷, 小朋友先有動力保持這種態度。

不要以為你只是心中擔心, 心中覺得佢成績還是不夠, 口中沒說呀。其實, 小朋友心裡都一清二楚, 因為他們都是從我們的肚子裡出來的, 都是我們肚子裡的一條蟲, 我們心裡想什麼他們明白得很。所以一定要打從心底裡欣賞他們的進步, 否則, 他們覺得努力也是白費, 動力就消失了, 就不能保持了。努力呀!

分數上落唔係唔重要, above average 之餘 最重要排位有提高,

little_yolky 發表於 18-1-16 16:34
你想想, 佢本來就是B3的成績, 已經沒有得輸了, 但現在居然佢自發努力溫習, 不是已經嬴了嗎? 不止努力了, 還 ...

謝謝你

little_yolky    發表於 18-1-16 16:38

HaYi 發表於 18-1-16 16:34
分數上落唔係唔重要, above average 之餘 最重要排位有提高,
對於原本成績唔太好既小朋友, 長遠嚟講最重要既, 係如何保持學習既動力同態度。任何方面有進步並唔容易。

Lindytiger 發表於 17-1-13 21:07
想當年我小學成績最差既幾位同學,升中時派左band 3 中學,結果中五畢業後2個做左警察,1個做左飲食連鎖店 ...

bingo
:-D :-?

回覆樓主:

大仔由小四成绩一般60-70多 下学期才开始发力 到小六去到3A1B成绩畢业 去年入到B1A中学

回覆樓主

咩成績為b3? 我小朋友主科常考75-80,全級排名係尾1/3老師話係b3.

即使是Band3學校, 相信都會有一些校風較為好的, 只要唔好學壞, 品行良好, 相信人緣就會好, 幾時都覺得讀書唔係一世, 即使成績唔好咪出來打工囉, 到想再讀書時, 幾多歲都可以.

kwankwanchun 發表於 18-1-17 11:55
咩成績為b3? 我小朋友主科常考75-80,全級排名係尾1/3老師話係b3.
如果你哋學校係1/3 B3, 咁佢屬於尾1/3, 就係B3。呢個分係B3唔出奇, 因為我哋學校都係, 同學仔全科B係B3。如果小朋友唔好彩75分既係中英數, 80係其他科就好慘。反而中英數係80, 情況會好好多。因為中英80分, 正常已經above average了。

little_yolky 發表於 18-1-16 16:37
對於原本成績唔太好既小朋友, 長遠嚟講最重要既, 係如何保持學習既動力同態度。任何方面有進步並唔容易。 ...

講得非常好,極其贊同!

little_yolky 發表於 18-1-17 13:37
如果你哋學校係1/3 B3, 咁佢屬於尾1/3, 就係B3。呢個分係B3唔出奇, 因為我哋學校都係, 同學仔全科B係B3。如 ...

亞女二次呈分中英都有80, 係數就差d。
我女學校85已經係A,

kwankwanchun 發表於 18-1-17 16:22
亞女二次呈分中英都有80, 係數就差d。
我女學校85已經係A,
我哋都係85A, 咁中英都有80, 就真係失望咗D喎。無法啦, 但揸住呢個成績, 自行搏下B2校啦, 可能有成功既機會既。

little_yolky 發表於 18-1-17 16:38
我哋都係85A, 咁中英都有80, 就真係失望咗D喎。無法啦, 但揸住呢個成績, 自行搏下B2校啦, 可能有成功既機會 ...

所以80分黎講算唔算係b3 成績。因呈分計算都係用分數,唔計講ABC。
如果band 2 中英數要有90?

kwankwanchun 發表於 18-1-17 18:16
所以80分黎講算唔算係b3 成績。因呈分計算都係用分數,唔計講ABC。
如果band 2 中英數要有90?
所謂banding唔係計分, 係計名次。老師話係B3, 即係同級同學大部份比佢高, 就算係81, 名次已經高過佢, 就係咁計。80分正常嚟講唔係低既分, 但係科數學如果係75, 就可以拉低好多。因為數學可以操返嚟, 好多人9X, 隨時平均分可以係8X。咁小朋友得75, 即係距平均分好遠, 仲要計9倍比例, 就拉得好慘。仲有音樂、視藝, 一般大家都會有80, 如果小朋友又得75, 就好慘了。因為banding係計比例, 如果小朋友入到B3個pool, 就算係頭一個B3, 都係B3, 無辦法。不過, 佢成績表唔係咁差, 自行即管試試唔係大熱既B2, 儘量呈三努力D, 睇下可唔可能升返上B2, 大抽奬就選擇多好多了。

記得提佢開始操下科數。

回覆樓主:

入嚟報到呀!明明考得唔係咁差,唔知點解banding又跌咗,老師話係因為其他同學爆成績上去

回覆樓主:

入嚟報到呀!明明考得唔係咁差,唔知點解banding又跌咗,老師話係因為其他同學爆成績上去

asd456 發表於 18-1-19 18:41
...

其他同學也會力爭上游嘛,不進則退。

asd456 發表於 18-1-19 18:41
...

我果個都係 明明呈二既分好過呈一,點知排名仲差左成7名!測驗差不多攞滿分!考試都8x-9x ,我仲諗點都唔差過呈一,到派成績表真係難過到想喊!但都唔關個小朋友事,都努力左,只係人地更勁,所以呢個升中真係令人好大壓力

醒目開學勳章

happy105 發表於 18-1-20 11:14
我果個都係 明明呈二既分好過呈一,點知排名仲差左成7名!測驗差不多攞滿分!考試都8x-9x ,我仲諗點都唔 ...
計標準分的,不是分高就肯定排得前,我小朋友都有同學呈二科科高分,但排名反而後左,我小朋友呈二無呈一咁好,但總名次同呈一相同,搞到好多人跌眼鏡。
‹ 上一主題|下一主題