用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀書住寄宿家庭
樓主: Bellbell0101
go

英國讀書住寄宿家庭

引用:謝謝提醒

原帖由 Bellbell0101 於 17-01-19 發表
謝謝提醒
再有一單 :

阿仔同學早兩年事件,Half Term 放10日,住係一個單親接待家庭,他覺得女户主成日想呃佢錢。

仲有同户仲有個俄羅斯同學,他很大隻,成日霸主部電視機,打又唔夠佢打 !

呢10日住得唔開心 !

db7mu23 發表於 17-1-21 01:32
再有一單 :

阿仔同學早兩年事件,Half Term 放10日,住係一個單親接待家庭,他覺得女户主成日想呃佢錢。

實唔開心

[寄人籬下]的感覚、其實是自己的心魔。 住HOST FAMILY、不是白住的、花費也不便宜、怎会是寄人籬下? 很多家庭也想做、特別是退休家庭、児女長大了、屋子反正空着、也有一定固定収入、可樂不為?
父母可否眼光遠大小小、不要給子女自己固有価値観、甚麼人離郷賎等等迂腐封建思想。
我知道一般AGENT都不喜歓従開始講太多HOST FAMILY的背景、有時其實可能根本没有資料、因毎学期都会更新、所以依家問、真係未必講到。 所以如上有人提到、自己先列出条件、等AGENT邦忙配合下。
我自己一定不接受一個HOST FAMILY有多個STUDENT一斉、要適応HOST FAMILY、仲要適応埋另外個ROOM MATE、 NO WAY!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!