用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀書住寄宿家庭
樓主: Bellbell0101
go

英國讀書住寄宿家庭

除了以上種種問題外, 還要考慮週末假期的課外活動, 寄宿學校會安排好, 寄宿家庭呢?就算有活動也有分別的。
寄宿學校的課外活動讓學生與學生之間建立友誼的好溝道, 又能與老師多接觸和交流, 這樣較容易投入英國生活, 也能學習到更多課本以外的事物。
英國寄宿學校多的是, 一定能找合適的學校。
個人認為住寄宿家庭風險較大。好好與女兒考量一下。

回覆:英國讀書住寄宿家庭

好多學校自己做監護人,不用找監護人公司

Belfastmummy 發表於 17-1-14 04:28
英國咁多寄宿學校 梗有一間啱你 ,住寄宿家庭好唔方便,冬天要行10分鐘去車站, 再搭巴士返學 點解要咁辛苦? ...

4哥,
可否告知邊幾間學校是自己做監護人?
Thx
EIKO

英政府專上學院 極多學校做監護人,自己因$有限,但學生比例1:20

我好同意以上大家的分享, 我自己都正陪完小女開学, 今天我会回港。

其實我如為只有親人照顧才会選day school, 不如請您們分享下點解会這樣選架?

英國讀書好處是寄宿學校,過群體生活。有學校看管及群體活動。如果只是心儀讀書少壓力,亦都有很多選擇。

寄宿的好處, 成班學生劃一時間飲食, 溫書, 玩, 訓, 有乜事, 宿舍內有職員隨時可以幫手, 年齡差不多, 就算對宿舍有乜唔滿意, 佢地講下嘈下呻下又一日, 日子易過, 有共鳴。
開學時, 宿舍會安排好多周未周日的出外活動, 等細路唔會有思鄉。  
在學校唔舒服時, 行番去宿舍休息又得, 久唔久宿舍內的職員 會入房睇下你有無事, 即時 send email 通知你孩子今日有病無返學, 留在宿舍休息, 呢d 照顧及知會, 都係會令父母安心。
宿舍的職員又會做埋家長的角式, 會關心每個學生, 久唔久同佢地傾下計, 如見你有情緒問題, 又或是與同學相處有問題.... 係會行過晚上有時間就同你傾幾句...關愛下你, 我女都話, 初初嫌職員好煩...但而家住左出去, 先至真係諗番, 知道佢地的關愛, 令到宿舍好有家的感覺。
英國學生都是就近入學, 如你女每天要坐 25min 車咁遠, 平時放學/ 周未想與同學出外都難, 我既擔心係, 佢難以投入當的學生生活, 放學就趕住走人, 返到屋企就入房, 得兩個老人家, 萬一佢思鄉就比較麻煩。
同埋英國人的晚餐... 我聽好多人都係話唔一定有熱食.... 有學生假期去寄宿家庭 (女孩都有話食唔飽) , 成日都話食唔飽, 連早餐都話得好少野食... 呢點要留意, 因為宿舍一定會有熱食, 放學回來有下午茶, 餅, 水果, 鮮奶任食任拎, 但寄宿家庭就真係難講, 你唔係久唔久住一次, 你係全年日日住....住落唔對路的話, 要搬走時, 即係難為個細路。
大家都係肉赤個細路, 一人在外, 有時唔係我地話出錢就攪得掂, 好多野都要佢地面對, 所以希望你能盡量詳細考慮。

你不妨把以上的意見話比你女聽, 佢大個的了, 等佢自己多考慮一下, 如你去讀中學的話, 相比香港的讀書風氣, 英國真係普遍都是 "無壓力" 的學校,  所以唔駛需要為左個間學校無讀書壓力而勉強入學。
另一方面, day school 根本就唔係預你外地人黎讀的, 相對來說, 對外來生的支援係極少, 我唔知你女入去讀 year 幾, 但始終都係第一次出外, 首次離家, 真係唔好嚇親佢, 比個安全環境佢讀得開心係最重要。

梁媽媽

阿仔話Boarding School 好開心,成班兄弟齊上齊落,要學識夾人,有要唔好俾人恰,好多嘢學。

阿仔話晚晚都同英國仔吹水,有互動,英文進步好多!

16th January 2017

Dear Parents/Guardians,

With the arrival of some colder weather, I thought that it would be an opportune time to remind you of the procedures in place in case we needed to close the school to Day Students.

This decision can be taken only by the Headmaster, or in his absence, his appointed deputy.

The decision takes into consideration the safety of travel on the school buses and the number of students and teachers expected to arrive at school. If safe supervision is likely to be compromised on the school site, then the decision will be made to close to Day Students.

Those whose children travel on school transport will be alerted as soon as possible if there is a closure. If the decision to close is made when the bus is en route, with passengers, the drivers will arrange to return your child to you at an agreed stop. If children cannot be returned to you, they will proceed to school where they will be looked after.

If you are unable to bring your child in as normal, please do call in to reception to let us know.

If a decision is made to close the school during the school day, your child will contact you and ask to be collected. If you are unable to collect them, they will be leave on transport at the usual time(s). If there is a failure in transport, they will be looked after at school in the boarding houses.

Please keep your eyes on the school website as this will have the latest information.

Best wishes,

呢封電郵,早兩日到,遇上咁嘅天氣,你個女又做Day School 學生,她會好頭痕 !

真的謝謝大家寶貴的意見😘

朋友個女,未代會考,中六英國上學,接待家庭屋企冇上網線,沒有書檯,朋友要自己出錢買。

引用:至於寄宿家庭方面,監護人公司要收費才可透

原帖由 Bellbell0101 於 17-01-13 發表
至於寄宿家庭方面,監護人公司要收費才可透露更多詳情。
監護人公司要收費才可透露更多詳情。

咁你要list 你所有要求,例如 :
不要養狗
有什麼家具提供給你個女........
諗到乜,就寫乜,保障番個女 !

謝謝提醒

回覆 db7mu23 的帖子

咁你起初揾接待家庭要list 你所有要求

引用:謝謝提醒

原帖由 Bellbell0101 於 17-01-19 發表
謝謝提醒
仲有單,年青人對我說 :
他試過Half Term 10日假期,被安排住係印度家庭,餐餐吃咖哩,吃到第4日,實在頂唔順,要求調往其它家庭。

db7mu23 發表於 17-1-19 08:39
朋友個女,未代會考,中六英國上學,接待家庭屋企冇上網線,沒有書檯,朋友要自己出錢買。

...

乜都無都可以申請做 host family?  監護人公司不是会篩選一下合適的家庭嗎?

回覆:emmafish 的帖子

真人真事,我個friend 貓呱咁嘈 !

安排去什麼家庭及果家人的資料之前agent無給你看看先嗎?

引用:回覆+db7mu23+的帖子 安排去什麼家庭及果

原帖由 scso 於 17-01-20 發表

安排去什麼家庭及果家人的資料之前agent無給你看看先嗎? ...
是我朋友!
當年無經驗 !

Day school + host family 的確是想去留學但又平的方法,數年前朋友呻過寄人籬下,同枱食飯,但塊牛或豬扒都不同,而且主人是一塊,學生得半塊最差或到期的食物。如果金錢許可,住學校宿舍就像一個大家庭,不會有寄人籬下的感覺。