用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋
樓主: K6dd
go

搬屋 [複製鏈接]

explorerhk 發表於 17-1-14 23:28
佢雖然delete左留言, 我記得佢先前已講明搬屋為抽獎, 仲要話星期一至五先住之類  ...

一個星期住五日,都大部份時間居住喎。一係住七日啦。

adamame 發表於 17-1-14 23:24
樓主係真搬屋喎。

樓主開post一早講明抽完獎6丶7月就搬返原本間屋。前面的其他人回應都仍然有顯示出來。所以一切是存在風險,亦唔多值得鼓勵和效仿。

各位, 講多左啦, 唔再講啦, 祝各位生活懷快!

explorerhk 發表於 17-1-14 23:28
佢雖然delete左留言, 我記得佢先前已講明搬屋為抽獎, 仲要話星期一至五先住之類  ...

我相信搬屋為抽獎係冇問題的。只要係真正搬屋同埋住係果個單位就應該冇問題。

Felix223 發表於 17-1-14 23:32

樓主開post一早講明抽完獎6丶7月就搬返原本間屋。前面的其 ...

六七月就搬就早咗啲。住多幾個月應該冇問題啦。

但如果你真係買左層樓住就無問題, 但好多人抽獎都只係租就唔可以, 太詳細就唔多講啦.
邊個話ㄧ定要買樓先叫真搬屋, 租屋就ㄧ定係為抽學校假搬屋, 好唔make sense 喎, 即係為抽學校買埋樓住就冇問題, 為抽學校而租樓住就唔得?好唔logic 喎!

babysuccess 發表於 17-1-14 23:34
我相信搬屋為抽獎係冇問題的。只要係真正搬屋同埋住係果個單位就應該冇問題。
...

呢個只係你無事實根據的相信, 唔好再覺得係對就以為真係對. 我可以講有個案係我地上面討論過的証明及文件全部都做齊, 結果一樣係掉返原區.

ph_acc 發表於 17-1-14 23:40
邊個話ㄧ定要買樓先叫真搬屋, 租屋就ㄧ定係為抽學校假搬屋, 好唔make sense 喎! ...

教署好多野都唔make sense, 你自己打去問下啦.

explorerhk 發表於 17-1-14 18:23

我唔知幾年前情況, 但呢一兩年教署講明嚴打。我可以100 ...

做乜話我教人做犯法野? 我只係想俾啲正確資料俾樓主。

這是一個合法途徑。 你講啲又唔講啲好似自己知道好多秘密咁其實你想點?

explorerhk 發表於 17-1-14 23:43
教署好多野都唔make sense, 你自己打去問下啦.
你咁講唔使再討論了, thz

真係唔再講啦, 歡迎繼續教峻他人犯法, 祝各位好運.

explorerhk 發表於 17-1-14 23:50
真係唔再講啦, 歡迎繼續教峻他人犯法, 祝各位好運.

我其實都好禮貌回應,給予正確資料。

做乜你開口埋口成日話人哋犯法。

我覺得你好似想少啲人用合法途徑去抽獎喎? 你係唔係有小朋友今年要大抽奬啊?

Thz, 真理越辨越明。
犯法野ㄧ定唔鼓勵,並且要嚴肅處理!
但合法都講到違法就真係講唔過喎!
有Critical thinking 嘅都要分清是同非啦, 唔係ㄧ句教署ㄧ向唔make sense 就攪掂,哩句野只代表你立場, 唔好抹黑教育局喎老友

adamame 發表於 17-1-14 23:56
我其實都好禮貌回應,給予正確資料。

做乜你開口埋口成日話人哋犯法。
人總係自私的, 佢可能有過不愉快經歷Anyway, 犯法野唔做, 跟足指引, 問心無愧便可! 有問題打去教育局問下, 咪上網聽人亂點

ph_acc 發表於 17-1-15 00:04
Thz, 真理越辨越明。
犯法野ㄧ定唔鼓勵,並且要嚴肅處理!
但合法都講到違法就真係講唔過喎!

一心想幫人點知係咁比人話,最後將我搵到同呢個主題有關嘅資料俾大家參考一下。如果擔心可以用書面形式將你嘅真實情況問教育局佢哋亦都會書面回應。

教育局文件第2頁第10點
https://goo.gl/UD0SVT
可能會要求家長提供其他相關的住址證明文件(如屋契釐印租約等)或作出宣誓,教育局亦可能會進行家訪。

節錄網上找到教育網的資料
https://goo.gl/P0zc5N

家:明白,如果決定搬,幾時搬? 統一派位 辦理選校的日期為2016年1月30至31日,我應該之前搬,還是之後搬?
趙:最安全是在 統一派位 辦理選校之前搬,即於2016年1月30日之前搬。

家:在1月30日之前搬仍要向教育局寫信嗎?
趙:要,因為家長已經在九月申請自行分配學位時填了當時之住址,你不寫信申請轉地址,教育局便用舊地址給你的子女派位了。

家:明白,如果我遲過1月31日搬又如何?是不是會不給我孩子派位?
趙:不會不給你孩子派位,只是多半不能給你孩子派到好位。如果遲過1月31日寫信,那便看你遲多少日,若然遲多半個月,教育局的電腦派位程序已經開始,那就大事不妙了!

家:怎樣不妙?派離居住那一校網?
趙:不會,教育局會盡量給孩子派往居住校網,但如果太遲通知教育局,孩子便要「敬陪末座」,電腦便會先把學位派給住在該校網及一早申請轉住該校網的申請者,才會將餘下的學位派給你的孩子。試想想,人家不選的小學,還會是好小學嗎?所以,除非你不介意孩子被派「籮底橙」學校,不然,及早替孩子向教育局申請轉校網!

家:收到,原來「如做『孟母』,搬遷應要早」!
趙:正確。因為遲了被派小學一定不會好!

explorerhk 發表於 17-1-14 23:42
呢個只係你無事實根據的相信, 唔好再覺得係對就以為真係對. 我可以講有個案係我地上面討論過的証明及文件 ...
你既講法有何有真憑實據呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢度有兩個常見問題 (1)最遲幾時搬去抽獎 (2) 最快幾時搬走

(1) 一般答一月、曾經有人分享2月都仲可以填過
(2) 一般答註冊後,最好開咗學先搬走

真係未聽過跟法例做,都仲要因"意途"而定罪,當然家訪實難免,但應該開學前完成

ekhc    發表於 17-1-18 00:30
Tintin926  Well said  發表於 17-1-15 19:04
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

explorerhk 發表於 17-1-14 22:38
你睇唔到犯法唔代表唔係犯法, 唔肯定野就唔好亂講, 捉唔到唔代表唔犯法, 即係你去打劫成功左, 周圍同人講 ...

我教唆佢咩?
舉報我家人咩?
我家人真係一月後搬屋,真係有教育局黎做完家訪,100%合法地改地址。我上年都有講,中乙二叩乙一tim呀。光明正大對人住人對得住自己。
唔識唔好亂答啦

ekhc    發表於 17-1-18 00:30

誠心問問大家,如果接受了直資或私立小學,不再大抽獎。改地址要通知教育局嗎?

小曳人  no need  發表於 17-1-15 20:00

小曳人 發表於 17-1-15 16:50
呢度有兩個常見問題 (1)最遲幾時搬去抽獎 (2) 最快幾時搬走

(1) 一般答一月、曾經有人分享2月都仲可以填過 ...

我非常同意你講嘅嘢,亦都同我搵到嘅資訊一樣。完全係正路嘅途徑。

受歡迎嘅地區千幾人抽5-60個位。搬屋呢個方法昂貴而且並不一定保證抽倒。覺得值就全家搬屋,如果唔好彩到頭來得個吉,唔好後悔就得啦。

你搬咗去叧一區嘅時候亦都同時放棄咗自己嗰區嘅好學校,其實呢件事係好公平的。

‹ 上一主題|下一主題