用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋
go

搬屋

K6dd 發表於 17-1-13 10:41
小女今年9月將升讀k1(免費幼稚園),打算k3搬屋往net11/12抽小學。
1)計劃租屋一年(約7月至翌年6月),這 ...

路過,唔識

不過,我覺得冇人會公開教人呢d.....

一定要搬入去住先得, 早兩年有個報喇沙,
去到派位果日先俾人DQ左個位,上曬蘋果日報,
名校網抽查比率好高,
唔係有地址或信箱就得,
真係有人會去你屋企查小朋友係唔係真係果道住,
如果太細,又或者唔太合理,
真係會取消你個位,
上網亦有人話到8月都有人俾人拎返個名校位,
如只住到6月分分鐘俾人取消學位,

小女今年9月將升讀k1(免費幼稚園),打算k3搬屋往net11/12抽小學。

搬屋抽小學, 其實唔需要太急, 最遲係1月中攪掂再自己上EDB改番地址就可以.

至於最後一個問題, 如果你真係依足規舉搬過去住, 只係住細D, 根本唔需要擔心, 話之佢個個禮拜上嚟吖.

反而, 如果只係搬過去抽學校之後就走, 自己要諗清楚呢幾個問題:

1. 搬完又抽唔到, 咁係咪得不償失呢?

2. 抽中心儀學校後搬番原本屋企, 但交通呢? 呢點好緊要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

教處睇實際居住地址. 亦會查. 熱門網更查得密!

回覆:Maggielau46 的帖子

謝謝你回覆!
我們會有正式租約,會實際搬入居住,但只會配備基本生活配備和衣物。如果只在星期一至五居住,算合資格嗎?單位會是合理的大細的。
被沒收學位的個案是大抽獎之後多久比查到的?

回覆:retriever 的帖子

K6dd 發表於 17-1-13 14:59
會有正式租約,會實際搬入居住,但只會配備基本生活配備和衣物。如果只在星期一至五居住,算合資格嗎?

...

坦白說,相信呢度唔會有人答你,你要明白你所做的一切是存在風險,亦唔多值得鼓勵和效仿。

你都想得週全,應該冇問題.你現居校網真係好差嗎??

引用:Quote:K6dd+發表於+17-1-13+10:41+小女今年

醒目開學勳章 王國長老

建議直接聯絡教育局查詢
地址:
九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:
2832 7700, 2832 7740

K6dd 發表於 17-1-13 14:59
會有正式租約,會實際搬入居住,但只會配備基本生活配備和衣物。如果只在星期一至五居住,算合資格嗎?

...

你要知,所有風險係你自己承擔架。

如果我係度住,我會好驚佢地想搵我地但搵唔到?

我唔會準備同個官拗架。

仲有叩門,派左位但叩返第一志願,但你已經搬走左,你會唔會緊張呢D?

話說回頭,安全度都係掌握在你。

Charlotte_mom 發表於 17-1-13 16:09
建議直接聯絡教育局查詢
地址:
九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室

以前問過啦,佢地唔會答實你。

如果真係要問記得問左佢點稱呼,下次有得REF。

K6dd 發表於 17-1-13 15:57
原本校網都不錯,就是因為和先生在這問題上分歧,希望能大家能給一些意見及提點!謝謝

...
星期1-5都係果度住,應該冇野好驚.反而怕係搬咗都抽唔到心儀學校,就真係賠了夫人又折兵.

HK-MAN 發表於 17-1-13 16:45
星期1-5都係果度住,應該冇野好驚.反而怕係搬咗都抽唔到心儀學校,就真係賠了夫人又折兵.
...

叩門同網算唔算優勢?

retriever 發表於 17-1-13 17:07
叩門同網算唔算優勢?
只有極少部份學校會考慮呢點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HK-MAN 發表於 17-1-13 16:45
...

deleted

1月做已經太遲了, 99%過唔到, 佢係計你之前的行常住址, 無得同佢拗, 佢有合理懷疑已可以掉返你去原來果區或者DQ你。 教署講明嚴打呢啲假地址同呢啲無啦啦搬屋個案, 佢請左大量退休差佬去查, 果班友查開案好熟啲龍liu野。 佢會打俾你問得你好詳細, 佢地唔洗你提供手上已有晒你好多資料, 多到你唔信, 如新舊地址水電煤單, 又睇埋你女出世紙申報地址, 學校報地址,又會查埋你先前住址, 有冇物業, 身家之類, 再估你點解無啦啦搬去呢區, 你一月搬好難搵到個合理藉口話要搬屋, 你講為抽獎而搬屋係唔可以做一個合理抽獎理由, 無論你真租真住都唔得, 佢地仲一定會做家訪, 晨早無啦啦打俾你就上樓, 又不定時家訪, 仲會問你好多相關住所問題。 我100%建議你唔好諗, 你個case太遲了唔會過到關, 我好認真同你講。

引用:Quote:K6dd+發表於+17-1-13+10:41+ 小女今

原帖由 explorerhk 於 17-01-13 發表

1月做已經太遲了, 99%過唔到, 佢係計你之前的行常住址 ...

謝謝回覆