用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 現在學生打中文字,用拼音多?還是速成? ...
go

現在學生打中文字,用拼音多?還是速成?

唔知邊度有得教打字?

醒目開學勳章

我女用拼音,學校教九方

個仔學校教倉頡,自己手寫

我女人用拼音

我仔用手機語音輸入,再COPY & PASTE

silvia_ng 發表於 17-1-13 08:52

(emoji)(emoji)(emoji)
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我仔用手機語音輸入,再COPY+&+PASTE

原帖由 silvia_ng 於 17-01-13 發表
Me too. 最近學識

我唔識裝字,學校教九方(唔明點解唔教速成?出來打工有幾多間公司有裝九方畀你?)

自己用普通話拼音,因為夠快(一分鐘 65 個字啦),唔需要諗隻字點寫(除非你連讀音都唔知)。我高中先學識速成(要慢慢練同記)。以前計時練打一百字文/一篇詩,正常打字文員大約 1 分鐘 40個字(好肯定拼音多好多字)。真係要練,我自己唔識鍵盤字母擺位,以前小學考英文打字好慢,玩果d typing game 都好差。中學因為得閒得制,成日打英文小說,用左一年幾年時間就記得 d 位置(雖然指法完全唔啱),依家一分鐘可以打 60-70 個字啦。

阿媽手寫慢,裝左粵語拼音畀佢,識廣東話同英文字母就得

October.  我女都用普通話拼音,原來依家香港學生普通話已到咗純熟運用拼音程度了,睇來都幾普遍。   發表於 17-1-17 21:49

回覆 IloveJJ 的帖子

手快打錯,係 40 字(呢個上網 BK 睇到,我唔知咁多)
小學考過中文打字,不過得小三先考過,之後就冇再考。成堂 30 分鐘淨係打一篇 100 字文(我仲記得係講南亞裔,因為我唔識入九方「裔」,所以打「族」然後搵「裔」),我過左然後呆坐成堂。
反而英文打字年年考,篇章點打都打唔完,果陣有好多練 Typing Game 同學,打字好快,但係都打唔過 50%。

冰紫嫣 發表於 17-1-12 22:37
唔知邊度有得教打字?

自學倉頡, 兩女小學中學都教倉頡, 不過懶, 兩個都係用速成, 手机我地係都用筆劃
打倉頡可以同打英文一样快

我仔學校教九方、倉頡,自己用普通話拼音。

1998Ruby1998 發表於 17-1-14 07:21
我唔識裝字,學校教九方(唔明點解唔教速成?出來打工有幾多間公司有裝九方畀你?)

自己用普通話拼音,因 ...
出來打工有幾多間公司有裝九方畀你?

我都好懷疑, 有幾多商業機構用九方?

女用普通話併音,仔用速成。

囡囡用拼音

仔女小學普教中,有電腦課教打字,有考試,好快(用拼音),我自己用倉頡。

引用:仔女小學普教中,有電腦課教打字,有考試,

原帖由 ABC-DAD 於 17-01-18 發表
仔女小學普教中,有電腦課教打字,有考試,好快(用拼音),我自己用倉頡。

...
好吖!唔明點解中英文打字唔列入小學必修課程,反而教啲難到無譜既軟件,仲唔止一款,字都未識打就教到深一深

ABC-DAD  十年前嘅事啦,有軟件教喎,不過唔知係咪深深嗰啲啫。大概無現今嘅apps學   發表於 17-1-18 17:54

回覆 jollyma 的帖子

拼音還可以理解,九方真係離譜!速成倉頡唔教,走去教呢個最冷門的輸入法,仲要電腦唔係免費下載,要畀錢買先有 5 次下載 key。
九方唯一好處就係我呢類唔識筆劃的人都可以用,同埋一個程式有齊注音、五筆、拼音、筆劃不過老師其他都唔教,淨係教「字型」呢個用法。壞處除左以上講果d,仲有就係助長我繼續唔識筆劃。

silvia_ng 發表於 17-1-13 08:52

我仔小學係教用普通話拼音輸入的,一直都係呢個方法,但近呢2個月佢都學識左你呢個方法,簡直無話可說

popochu 發表於 17-1-19 08:29
我仔小學係教用普通話拼音輸入的,一直都係呢個方法,但近呢2個月佢都學識左你呢個方法,簡直無話可說:bad ...
冇學過打字,冇辦法啦!
第日佢地出黎做野果個世界,可能又真係唔洗佢地再打字了。