用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩間直資
go

兩間直資 [複製鏈接]

如A直資收了,交晒文件,及後才有更理想的直資B收,可否向A校取回資料?A校是否有權不發還?謝謝!

2    0    0    0

一定可以取回

Sure!

回覆:兩間直資

謝謝

我見之前有人在BK話學校玩嘢,唔肯比翻張嘢佢去另一間注冊!唔知係咪真?

Bigmowmow 發表於 17-1-12 23:32
我見之前有人在BK話學校玩嘢,唔肯比翻張嘢佢去另一間注冊!唔知係咪真? ...
不可能的,一定拎得番,不過可能諸多留難,等佢怕煩放棄者

mother904 發表於 17-1-13 08:31

世事無絕對! 在 EK 討論帖咁多年我爬文見過一次咁多啦! 事主係 2013 年的事了

請賜教! 如果直資收咗, 是咪要放棄大抽獎?: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3397680&page=1#pid44006760  --- 能否取回學生資料表: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2770247

Rachelwong2036
我在A直資學校交了留位費, A說會一定要在3月29日交學生資料表上敎育署,並放棄大抽獎。但本人心儀的B直資學校四月初才放榜, A 學校說那時要自己上教育署取回小朋文之學生資料表。請問有冇家長真的試過上教育署取回小朋文學生資料表? 因有同事說資料表上了敎署後,是不可以取回的,請問其實是得或唔得?和手續是否繁覆?需要幾多天時間??

ohnono
邊間學校咁大整估!直資最遲要在四月尾呈上取錄名單就可以,唔明點解佢要咁早呈上名單。

上年有同學試過問教局喇,教局話唔關佢地事,呢d係你跟學校的協議,佢地都係叫你返去跟直資聯絡。

如果你係直資轉直資的,我覺得不用太擔心,應該話亦沒得擔心。一係你預先取消原先的學校的註冊,但當然沒理由咁做。唯有等你最後的心儀學校結果,一但心儀學校取錄就照往原先的學校取消註冊。然後再跟心儀直資商討因為未能取回註冊文件的事。因為上年又有家長有相同的情況,只要心儀學校容許你在沒有取回舊有的註冊文件下為你保留學位的話,那麼只要你在統一放榜當天攜同派位証往心儀直資註冊即可。方法等同放榜後往叩門一樣。

理論上,在這段期間,你的註冊文件不需要呈上教局的,教局只會在9月新學年開學後,塵埃落定了,各學校才需要將所有註冊文件和學生資料整理好後呈上的。之後有甚麼更改都要由學校作申述,不是由家長跟教局聯絡和取回文件的。這直資真的豈有此理!

假若是直資想轉回玩統一派位就完全不同情況,一定要確保取回所有文件和取消註冊,所以要先跟原先註冊的直資索取最後取消註冊的日期才好。

candysandra
上年親身經歷及留言:
《多謝各位提供資料!
打了電話到教育局, 內部都有一點亂。
最後請了半天假,寫了封信去到之前間直資校想取回student record form,堅持不能退回,再打電話聯絡新校......很長很長的故事,最後沒有student record form 也註冊了

之前間學校不知是不是留難我們,但好彩最後註冊的學校D職員很幫手, 現在發現校規比想像中嚴,但讀得很開心!

b3410  看來真的什麼都有可能發生!  發表於 17-1-13 09:26

mother904 發表於 17-1-13 08:31

上面單 case, 網友話間A直資講到明3月29日會將小六資料表交俾教俾教育局, 而 B直資4月才公佈取錄名單, 如果真實情況係咁, 網友真係會係A直資攞唔返小六資料表再去B直資註冊.

例如:
今年祟真為例, 佢張承諾書寫明4月18日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月18日之後就唔得喇, 因為張小六資料表已交教育局

今年另一間天水圍李兆基承諾書寫明4月20日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月20日之後就唔得喇

而每間直資交小六資料表交俾教俾教育局都唔同, 所以如果B直資4月太遲才公佈取錄, 過咗A直資交教俾教育局嘅日子, 咁就出現係A直資攞唔返小六資料表去B直資註冊.

又舉例, 如果我心儀嘅培基係4月25日才通知我取錄我女, 但我一早係天水圍李兆基註咗冊, 4月20日天水圍李兆基已交了小六資料表俾教俾教育局, 咁就會發生攞唔返小六資料表去培基註冊喇!

小時了了 發表於 17-1-13 09:27
上面單 case, 網友話間A直資講到明3月29日會將小六資料表交俾教俾教育局, 而 B直資4月才公佈取錄名單,  ...
學校註冊不一定需要小六資料表的
相片中的信件劃有紅線的句子,也不過是說學生答應了學位,便不能再玩派位而已
直資學校交上教育局的,應該不是呢張表,否則咁多年張音樂椅點會玩到開學都仲有得玩?

而且就算交左俾教育局,也不可能不讓學生轉校的,不過拎返的過程會比較麻煩而已

mother904 發表於 17-1-13 10:35
學校註冊不一定需要小六資料表的
相片中的信件劃有紅線的句子,也不過是說學生答應了學位,便不能再玩派位 ...

"學校註冊不一定需要小六資料表的" --- 無錯係咁. 但事實上~98%直資註冊留位都要收呢份文件, 如果唔交就註唔到冊留唔到位, 咁當然仲有 ~2 %直資唔洗用呢個文件留位嘅

我只會咁講, 世事無絕對. 而事實上2013年真係有一個網友係A直資攞唔返P.6 student record form (小六資料表)去B直資註冊, 呢個係事實. 網友都有講最後佢係B直資無P.6 student record form (小六資料表)文件之下註冊. 但通常去直資註冊要交P.6 student record form (小六資料表)文件的

candysandra
上年親身經歷及留言:
《多謝各位提供資料!
打了電話到教育局, 內部都有一點亂。
最後請了半天假,寫了封信去到之前間直資校想取回student record form,堅持不能退回,再打電話聯絡新校......很長很長的故事,最後沒有student record form 也註冊了
之前間學校不知是不是留難我們,但好彩最後註冊的學校D職員很幫手, 現在發現校規比想像中嚴,但讀得很開心!

此外, 相片中的信件劃有紅線的句子之前的一句都係話要交P.6 student record form (小六資料表)作為留位之用的. 當日我註冊時崇真書記好清楚咁講4月18日之後會將所有文件 ---- P.6 student record form (小六資料表)+承諾書交俾教育局, 到時就取消唔到學位.

轉校, 當然可以轉校, 如果B直資唔洗 P.6 student record form (小六資料表)作為留位註冊咪得囉. 例如李國寶, 林大輝, 羅定邦.... 呢啲3 或4月後仍有第三/四輪收生, 又或者7月放榜叩門都唔洗再用 P.6 student record form (小六資料表)作為留位註冊架, 張音樂椅通常係7月放榜後叩門玩到開學都仲得架

小時了了 發表於 17-1-13 11:04
"學校註冊不一定需要小六資料表的" --- 無錯係咁. 但事實上~98%直資註冊留位都要收呢份文件, 如果唔交就註 ...
關鍵句子不是「最後沒有student record form 也註冊了」嗎?

mother904 發表於 17-1-13 11:17
關鍵句子不是「最後沒有student record form 也註冊了」嗎?

evayanyan #1: 如A直資收了,交晒文件,及後才有更理想的直資B收,可否向A校取回資料? A校是否有權不發還?謝謝!

mother904 #6: 不可能的,一定拎得番,不過可能諸多留難,等佢怕煩放棄者

我講咁多及舉咁多例子, 關鍵句子就係 "世事無絕對, 有前人拎唔返文件", 同埋我解釋點解會有"拎唔返"嘅情況

wongkaka  AGREE 小時了了!!! 世事無絕對  發表於 17-1-13 11:40
wongkaka    發表於 17-1-13 11:39
mother904  明白,謝謝  發表於 17-1-13 11:27

多謝詳盡解釋!非常有用

Bigmowmow 發表於 17-1-13 11:41
多謝詳盡解釋!非常有用

嗯! 又舉例, 依家我係崇真註咗冊, 崇真4月18日後會將所有資料交俾教育局. 又如果培基4月20日先至話收我女, 老老實實, 我會帶埋崇真張 Parent Undertaking 去培基解釋及求情, 坦誠咁同培基講我提供唔到小六資料表註冊係因為崇真 Parent Undertaking 寫明4月18日之後交咗俾教育局, 到時希望培基"特別"處理, 好似前人網友咁無小六資料表都俾我註冊留位. 事實上, 培基有權可以唔俾我註冊及留位的

天水圍李兆基承諾書

Bigmowmow 發表於 17-1-12 23:32
我見之前有人在BK話學校玩嘢,唔肯比翻張嘢佢去另一間注冊!唔知係咪真? ...
唔會, 亦唔可以............張註冊證係可以無限復活, 即係您要轉幾多次學校都得
‹ 上一主題|下一主題