用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女小三考試前
go

阿女小三考試前

你們考試前ㄧ日會同她温習幾耐?我可能過份緊張好似温極都吾夠

考試前一日最緊要瞓得好。
夠精神,事半功倍。

我數學補習老師曾經說過,考數之前果日唔準「勁操」數,做幾題就可以。
食得記憶麵包太多,都會疴/嘔返出來,得不償失。倒不如好好休息一下,清清頭腦。

回覆:阿女小三考試前

個人認為, 最好不是考試前幾日狂溫書, 而是一出考試範圍(即考前三至四星期)便開始溫習....先將要温的東西寫下來, 然後每天按著進度溫習, 週六日也要加把勁.  小三的小朋友如果這樣溫, 考試前那星期應已可温到七八成, 餘下的日子返而要鬆d, 盡可能輕鬆地每天溫適量便可, 早点睡覺, 令自己心情輕鬆一點去面對考試.

考試放半日,回到家吃完飯先1點多,到晚飯前有6個幾鐘。

溫1、2個鐘?係咪差不多?

NatalieBaby 發表於 17-1-11 23:48
個人認為, 最好不是考試前幾日狂溫書, 而是一出考試範圍(即考前三至四星期)便開始溫習....先將要温的東西寫 ...
最理想緊係唔好等考試範圍, 日日將老師教過既嘢溫習一次, 不過, 好似依家D小朋友唔多流行咁做。

IloveJJ 發表於 17-1-13 13:15
我就係唔等考試範圍呀!不過就無日日覆習,係一星期溫一次。我仔都鐘意咁樣,我哋兩個都唔想考試前先咁多 ...
想問下你有兩個, 時間點分配? 因為我從來都只需要理細果個, 所以無時間分配問題, 指教下。

每科最多溫一小時,他就說溫曬