用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
樓主: LinusYip
go

聖心 vs 港同   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-1-12 16:51
咁如果相反去諗,駛唔駛擔心讀男女校會太早拍拖呢個問題呢?

有辣有唔辣。有家長問過:咁你寧願佢同同學(仲好大機會識左多年)定同街外人丫!

hkpapa852  好問題!   發表於 17-1-13 10:52

sheffield 發表於 17-1-12 15:47
回覆 papageorge 的帖子

我孩子和她身邊幾個熟朋友都讀得唔係好辛苦喎…佢地上完堂已經明白老師教的。我自 ...
咁我想請問考試時係咪一次過考番所有assessment的內容??係咪上、下學期的範圍唔會重覆??thx
另外, 想請問quiz唔計分, 咁quiz同assessment唔會同時進行的嗎??thx

聖心是用進展性評估而不是別測考,但其實是同一樣野啦。每個學期中數常和science(小三才開始有)各科有2個FA (formative assessment),英文則3個,再加一大個summative assessment. FA不是如其他學校的測驗週一次過測,而是在正常上課日進行,排住隊,每星期一科或2科,每個FA考2-3課,即大家教完2-3就溫一溫書來個評估。小一小二的一個學期其9次FA(4科),小三開始就11次(5科)。再加上約10-11次默書(兩科加埋),即有2x次評估/默書,由9月尾或10初開始到SA前,約共13-15個星期,即平均每星期有1至2"劑"…亦即個個星期都要溫下書而唔係一個學期溫兩次書(好多學校係一測一考)。FA在正常上課日進行,所以卷唔長,由15分鐘至25分鐘不等,唔好睇少呢15-25分鐘可以考到乜,如唔熟或手腳慢,你是不能做得完的!FA佔40%,SA佔60%。SA就好似人地大考咁,有SA日子,2日考4科,會考番整個學期考過的,除中文今考少幾課,所以範圍都好甘下…Quiz是唔計分的,是教完即做,唔通知你幾時做的,英5分鐘1版,中10分鐘1-2版,唔計分,但你就知小朋友記唔記得個課書d生字同明明唔明個課教的grammer/句式。數就考前才有quiz我地叫堂課工作紙,也是一個指標讓家長知道小朋友有乜唔識或唔小心d乜。
因為唔係個個星期默書,所以會有做完FA才默書又或者默完書才FA,FA都溫晒d生字啦,默書溫番下就ok,但如小朋友記性好差,d野唔上心,媽媽會想死…因為默書是2-3課,是整課,唔係比生字範圍你,都幾甘的…默書都計入考試分…中英都係…
下學期情況一樣,但就唔考番上學期的,除左數,數的範圍是x課至x課及已有知識。
FA呢個模式,小朋友要keep住在study mode。好處是讓小朋友keep住溫下書,唔會教完就教完,到測驗時已唔記得晒,仲要範圍多。另FA分都算易執,2-3課少少地…幫補下較易失分的SA(SA的範圍較多,要記的也多)。唔好的就是個個星期都要溫書,好難盡情星期6日去玩…星期6長短週,長週有功課返,即星期6日要做功課…但其實好多長週都唔使返,公眾假期,旅行,步籌…好多活動都在星期6。如我的家庭,星期日返教會已少了半天,星期六日又同公公婆婆爺爺嫲嫲食下飯,我地weekend好少去玩的,因為郊外一去要去全日。但還好,返半日,囡可平時游水,畫畫,或去平台玩下,上課外活動班。星期6星日就hea下輕鬆d但不是大玩。
大家應很清楚大部份聖心小朋友的生活了應都差不多是這樣…
所以,如孩子是唔上心,水過鴨背型,我個人認為非常唔識合私小…媽媽會好痛苦…
題外話,你地冇人問,雖然好似有點壓力,但學校唔鼓勵競爭,也唔形造競爭環境,小朋友唔多好比較邊個叻,老師也不特別強調高分或低分的,所以小朋友返學較簡單,返去就是上堂同小朋友玩同應付FA同默書。
希望上面資料是幫大家多點認識私小

BabyAndre  且成績仍然好好  發表於 17-1-20 16:16
BabyAndre  DGJS都係類似情況,小朋友習慣了這種模式就唔辛苦,所以每年好多聖心女會插班入DG,成功插入的,非堂適應且   發表於 17-1-20 16:15

sheffield 發表於 17-1-13 09:49
聖心是用進展性評估而不是別測考,但其實是同一樣野啦。每個學期中數常和science(小三才開始有)各科有2個FA ...

多謝你詳細既分析

好好睇, 我睇曬, 成個DISCUSSION好INSPIRING

我個女係細B 9月上K1,考唔到龍幼,我最近開始睇小一選校

睇完曬我反而有種豁然開朗嘅感覺

sheffield    發表於 17-1-13 10:21

醒目開學勳章 王國長老

akbb2014 發表於 17-1-13 10:17
好好睇, 我睇曬, 成個DISCUSSION好INSPIRING

豁然開朗,好難得
通常越睇越心慌,祝順利

akbb2014  阿女未來嘅成長路都係心慌慌  發表於 17-1-13 12:15

akbb2014 發表於 17-1-13 10:17

其實考唔到龍幼都未必喺壞事
當年我囡升k1
見好多同學去左龍幼(及名幼)
啲同學走左咁多佢都好唔開心

但而家時移勢易
好多龍幼都升唔到龍小
反而我女呢啲普通幼稚園競爭力也不差

akbb2014  我之前都有咁樣開解自己, 龍幼升唔番仲HURT  發表於 17-1-13 12:12

回覆 akbb2014 的帖子

我唔知有冇累左私小但選校一定要適合小朋友性格同家庭的生活模式,錯配就大家痛苦。
唔係"補鑊",你地就咁睇可能覺得"嘩",但其實香港大部份小學都讀得唔自在…返全日的,功課多過私小。一測一考,範圍唔少,一劑過…其實好多想上位的2線校谷過一線校,再加上派彩入的,程度較參次,有d又多仔,上堂搞discipline都搞半堂…返全日,星期6日一樣去上晒堂…當然要視乎父母點安排…私小d家長質素我個人覺得都幾好,小朋友都ok乖,冇曳的就呃你啦,但整體質素唔錯。除有SEN的外,上堂都算暢順開心,好多遊戲分組,大部份老師都會搞氣氛氹小朋友…吖,每堂50分鐘,比其他小學長10-15分鐘,除RE外,冇聽過囡話有人會瞌著…
可早點回家,吃個正經飯,小睡一下,做完野可玩下,摸下自己嘅玩具,其實好幸福!我地唔瞓的朋友仲成日下午茶同去圖書館,超正呢!
廣告賣完…

sheffield 發表於 17-1-13 10:54

我唔知有冇累左私小但選校一定要適合小朋友性格同家庭的生活模式,錯配就大 ...

幾好呀!

我唔知有冇累左私小但選校一定要適合小朋友性格同家庭的生活模式,錯配就大 ...
我E生仔係讀私小, 我覺得佢今年6年級都仲幾輕鬆, 仲有童真佢間學校唔係一線私小, 我覺得學校唔算谷, 幾好

其實我最迷茫係我唔知我小朋友算係咩類型, 基本特質會知, 但谷唔谷得, 語文能力有幾高, 真係鬼知咩, 兩歲咋, 我見EK/FB有不少家長已經好FIRM咁講出自己仔女特質, 我自問未知, 所以我好擔心選錯, MISMATCH, 然後3年後細B去考小一搞唔掂......

akbb2014 發表於 17-1-13 11:53
我E生仔係讀私小, 我覺得佢今年6年級都仲幾輕鬆, 仲有童真佢間學校唔係一線私小, 我覺得學校唔算谷, 幾好

...

其實我當年都有考聖幼
當然俾人ko左
今日睇番
好多讀聖幼都升唔番私小
又或者'聲稱'唔想讀私小
自己個女反而考左
世事就是如此奇妙

醒目開學勳章 王國長老

樓上講左咁多聖心評估,講下港同
小一二:無測考 (絕對無咋咋帝帝叫遊戲其實測驗困d,個個跑去玩仲要fb晒命
小三四:考中英數(有家長話:下呢d要溫架咩)
小五六:考中英數常音視藝(要呈分,大部分家長心聲,直升都唔好考得太衰啦下話)

咁又升中了。

中一至中三漸進式考多d

同聖心都幾大分別呢

sheffield  聽落真條好歎呢!  發表於 17-1-13 13:46

回覆 LinusYip 的帖子

我另一個自我安慰就係話唔定第日小一考得番呢不過聽過人講, 聖心好谷, 小一做功課好CHUR, 黙書好深, 一邊黙一邊喊驚俾爸爸鬧, 個小朋友係我FD個侄女
我又再安慰自己, 我唔想我女一邊黙書一邊喊, 考唔到唔緊要啦
我真係好無聊

sheffield  都唔係無聊嘅…當然都有唔喊溫默書嘅  發表於 17-1-13 13:47

akbb2014 發表於 17-1-13 12:31

我另一個自我安慰就係話唔定第日小一考得番呢不過聽過人講, 聖心好谷, 小一做功課好 ...

我想講
當你玩完考小一遊戲後
就會發現冇一間學校是完美的

K1 已有感.....

想請教妳私小是否小d課外活動?是否另外比錢,每科大約幾多$?thanks

Charlotte_mom 發表於 17-1-13 12:30
樓上講左咁多聖心評估,講下港同
小一二:無測考 (絕對無咋咋帝帝叫遊戲其實測驗困d,個個跑去玩仲要fb晒 ...

Thx for ur info

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 16:49
女仔天生容易小氣是非多。

如果成長階段遇著班好朋友就開開心心。如果個女仔本身玻璃心、或唔岩同女仔玩 ...
"「每個女仔總有一個好好好好嘅男性朋友,親密到可以分享每一件心事但又唔會撻著」果種感覺(我女facebook貼圖)"

咁講係咪即係"收兵"?!

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-1-13 13:11
"「每個女仔總有一個好好好好嘅男性朋友,親密到可以分享每一件心事但又唔會撻著」果種感覺(我女facebook ...

你覺得「朋友」二字點解?

Charlotte_mom 發表於 17-1-13 10:19
豁然開朗,好難得
通常越睇越心慌,祝順利

我都是越睇越心慌,因此終未入小一,而且能力又因人而異,真的非常感謝有家長分享,就是要了解清楚,想知小朋友適唔適合,唔想錯配,到時大家都辛苦
‹ 上一主題|下一主題