用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
樓主: LinusYip
go

聖心 vs 港同   [複製鏈接]

LinusYip 發表於 17-1-11 15:45
Thx hkpapa852

我有看過聖心私小升中既成績,約7成升書院,1成升更好中學(英華,聖提等),其他就較差; ...
聖心也有學生去聖提,主要係聖提讀得輕鬆d
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我表妹讀聖心私校,但就讀得好吃力,英文跟得好辛苦,日日補習都攪唔掂;結果個人無自信又失眠。到小四最終轉校!去到津校,英文成績變成全班最好嗰個

lui 發表於 17-1-12 02:41

尾1x%入培基,鴨真或更差不會上書院。我不會選聖心。同現時細女 ...
不會,聖心好少再收外來生
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:我表妹讀聖心私校,但就讀得好吃力,英文跟

引用:Quote:LinusYip+發表於+17-1-11+13:39+兩間

papageorge 發表於 17-1-12 14:19
咁體育堂喺邊上?
有操場,冇泳池及體育館等
練水學野要book街外

papageorge 發表於 17-1-12 14:17
聖心私教深半至1年小朋友點追點吸引得到?真係無聽到有人係讀得吾辛苦囉。

...

小朋友其實好自然pick up到,但要full mark不易,一來小朋友總有唔小心,二來操都冇用

sheffield  是!  發表於 17-1-12 15:47

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-12+10:31+ 其

原帖由 Soundervolt 於 17-01-12 發表
男校畢業生通常相反,未结婚生仔都話想將來自己個仔讀返母校。我個仲讀緊小學既仔宜家已經咁樣講。
...
說得甚是!多見男生總比較念舊,男同學之間也比較少猜忌。朋友夫婦男的是喇沙舊生,女的是st Mary, 仔如爸爸所願考入自己母校,女就讀ESF, 誓不讓女兒行自己舊路。

LinusYip 發表於 17-1-12 13:10
題外話
想請問聖心同聖提有幾多不同呢?
感覺上聖心傳統啲,聖提活動啲

咁好闊喎。

聖提:小班教學   聖心:大班
聖提: 按年由淺至深 聖心:一開始就深
聖提: 多校本課程   聖心:Quiz
聖提:拔尖補底  聖心:補底
聖提:管弦樂團及合唱團  聖心:中國舞
聖提:~100%上直屬中學  聖心:~2/3

……

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+17-01-12+發

原帖由 宮二 於 17-01-12 發表
說得甚是!多見男生總比較念舊,男同學之間也比較少猜忌。朋友夫婦男的是喇沙舊生,女的是st Mary, 仔如爸 ...
你講緊係男女校各一,仲未夠代表性~~~

回覆 papageorge 的帖子

我孩子和她身邊幾個熟朋友都讀得唔係好辛苦喎…佢地上完堂已經明白老師教的。我自己是要返工的,只能在測考前揀d練習比囡做。我囡只在外面一星期上一堂英文,成績比她更好的一樣只在外一星期上一堂英文。我地上英文係因為聖心是中文小學,用英文的機會較少,所以上英文可以多聽同多講少少,少少好過冇。我唔否認,聖心有non stop的assessment,但因assessment多,每次範圍只有2-3課,d囡長期在溫書mode,默書次數唔多,中英每學期各約5-6次,所以範圍較多,但一般都在assessment前後,所以其實好多時是溫番就得。assessment是計分的,佔40%,平時教完一課書就會有quiz(中英都有),唔計分,其實睇quiz家長就知小朋友識唔識或吸收到幾多,並自行再講解一下。初初會緊張d assessment,但過了2年便已完全習慣。書還是要溫,但就會"mung"d至溫…
聖心功課都唔算太多,只是間中會不合理的多,我囡不是手腳特別快的,但每天都可上課外活動的,最奢侈的是佢已小四了,但還會瞓晏覺…
我個人總結,如孩子是能專心上堂,記性唔錯的,在聖心不會讀得好辛苦。如小朋友上堂發夢的,又冇小聰明,記性又唔好,莫講話聖心,什麼學校都辛苦。
純個人分享和見解,希望冇唔小心令人唔開心

陽光點的歌    發表於 17-1-12 16:52

醒目開學勳章 王國長老

sheffield 發表於 17-1-12 15:47

我孩子和她身邊幾個熟朋友都讀得唔係好辛苦喎…佢地上完堂已經明白老師教的。我自 ...

難得地有vs post咁理性討論就真

sheffield    發表於 17-1-12 16:02

sheffield    發表於 17-1-12 16:03

sheffield 發表於 17-1-12 15:47

我孩子和她身邊幾個熟朋友都讀得唔係好辛苦喎…佢地上完堂已經明白老師教的。我自 ...

典型聖心妹妹

我女到小六都有瞓晏覺!

sheffield    發表於 17-1-12 16:07

宮二 發表於 17-1-12 14:40
說得甚是!多見男生總比較念舊,男同學之間也比較少猜忌。朋友夫婦男的是喇沙舊生,女的是st Mary, 仔如爸 ...

我諗主因唔係念舊,而係男子中學,無論官校定津校,其實管束都唔係太苛刻,男生係中學階段除咗成績同比賽可能會有挫敗感之外,校園生活通常都唔會太唔如意。
反而大多數天主教女校都係較嚴苛,不少女生畢業後都傾向不滿校園生活。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-1-12 16:34
我諗主因唔係念舊,而係男子中學,無論官校定津校,其實管束都唔係太苛刻,男生係中學階段除咗成績同比賽可 ...

女仔天生容易小氣是非多。

如果成長階段遇著班好朋友就開開心心。如果個女仔本身玻璃心、或唔岩同女仔玩,在女仔群中生存會好痛苦。

男仔會化d。起碼見玻璃心女人多過男人 。

我讀女校出生,就經歷唔到「每個女仔總有一個好好好好嘅男性朋友,親密到可以分享每一件心事但又唔會撻著」果種感覺(我女facebook貼圖)

醒目開學勳章 王國長老

當然,以上絕不是選港同誘因

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 16:49
當然,以上絕不是選港同誘因

咁如果相反去諗,駛唔駛擔心讀男女校會太早拍拖呢個問題呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+17-1-12+16:53+

hkpapa852 發表於 17-1-12 16:51
咁如果相反去諗,駛唔駛擔心讀男女校會太早拍拖呢個問題呢?

我識讀男女校既男仔同女仔都冇乜人拍拖(可能係個別情況),佢地異口同声話,就算自己嗰屆既同學或師兄妹,大家由细見到大,对同學冇乜興趣。反而認識讀齋校嗰尐學生有拍拖, 唔知係唔係平時係學校接觸得異性少,對異性比較多啲憧憬呢?

‹ 上一主題|下一主題