用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 港同
樓主: LinusYip
go

聖心 vs 港同  

回覆 lui 的帖子

對呀,所以找一間適合小朋友的學校是很重要,僥倖地乃入到一間不適合小朋友的學校對家長及小朋友也很痛苦,這解釋了為甚麼我2個女兒在不同學校讀書。
尾1X%當然不能上書院,因講開升中壓力(是否100%上直屬中學),我的意思是即使給你直上又如何,小朋友成績趕不上的話衹是將問題延到中學吧,眼見2個女兒的同學初中6-7科肥佬都好無奈。

LinusYip 發表於 17-1-12 06:34
小一3班,小六剩一班,其他2班都喺插班
唔係講而家嘛?好誇張喎
...

依家,聖誕節時講,佢女小五。

964000 發表於 17-1-12 07:18
我見聖心板D人讀得幾開心喎,已經番半日多了些時間,我看夾不夾學生和家長。
...

咁我見十間學校八間d人都話開心架。

lui 發表於 17-1-12 07:27
依家,聖誕節時講,佢女小五。

我估有時啲人唔鐘意會講得誇張啲
通常我會打個5折,三班篩走一班半班唔奇

尤其佢地小一面試學生比較'簡單',20分鐘左右定生死,好易收錯人...

LinusYip 發表於 17-1-12 07:32

不是西走架,糸小朋友自己走。btw ,你自己選擇演譯吧。讀嘉記學校和港同,天和地的不同。你最凊楚你要什麼。

lui 發表於 17-1-12 07:35
不是西走架,糸小朋友自己走。btw ,你自己選擇演譯吧。讀嘉記學校和港同,天和地的不同。你最凊楚你要什麼 ...

謝謝你的建議,我會想清楚

講開又講,我我都唔明好多傳統龍校點解咁懶,用果15-30分鐘去收生,㨂既方法又簡單,難怪收生比較參差

神校同新派都唔喺咁,面試用心好多

回覆 LingChiBaBa 的帖子

可以咁諗,但如呈分排尾1X%(學校排名),其實成績可以唔係好差(跟出面學校比較)。聖心d分差好少,0.1已可以差2-3個排位。又或者咁睇,比個機會小朋友去間B1中學,看看她會否在中學階段有所改變而更進一步!又如真是教局呈分排尾1x%,唔使擔心,唔會返書院。當然,媽媽最清楚小朋友,我見有d姐姐的成績係可以返書院的,但媽媽覺得個女會讀得辛苦,所以幫佢揀冇咁辛苦的同會姊妹學校。

回覆 lui 的帖子

邊到得來消息,有d咁嘅事!每年都會有人走的,得每級每年約走3-4個,有的是頂唔順走,也有是因為人望高處而走!不要道聽途說啊!

醒目開學勳章 王國長老

sheffield 發表於 17-1-12 08:40
回覆 LingChiBaBa 的帖子

可以咁諗,但如呈分排尾1X%(學校排名),其實成績可以唔係好差(跟出面學校比較)。 ...

公道講句,一間學校總有人強,有人弱。見過唔少case,讀一流小學,到升中連decent英中/ b1中學都唔入(唔係吹水,身邊有一個今年升中,已肯定唔會揀b1校,搏都唔敢搏)

如果以為入左間好學校就爛船點都有三分釘,係唸簡單左

回覆 lui 的帖子

那你朋友就實在大誇了!去年開始說書院少左位2間小學,所以多左人驚返唔到書院而跳船,但邊到真係跳得咁多同咁易跳呢!唔可以否認有唔少家長會想跳,每年我都會見到有小朋友會轉去了國際學校,其實除了因讀書,也可以是因為性格不適合聖心。聖心對超坐唔定的小朋友容忍度較低…由其是talented的小朋友…當家長成日收到電話投訴孩子行為時,家長就知這學校唔適合孩子…所以轉校的原因可以不只一個…

醒目開學勳章 王國長老

sheffield 發表於 17-1-12 08:47
回覆 lui 的帖子

邊到得來消息,有d咁嘅事!每年都會有人走的,得全級每年約走3-4個,有的是頂唔順走,也 ...

本於求知精神,去左聖心網頁睇。第一張來自津小校務報告,第二張來自私小校務報告

LinusYip 發表於 17-1-12 07:32

佢小一大部分學生是幼稚園(私)上及派位(津)的,不像其他直/私般可以逐個學生揀

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 09:01
本於求知精神,去左聖心網頁睇。第一張來自津小校務報告,第二張來自私小校務報告

一年走32人
如果由小一開始計
即3或4班最後小六走左大半班
同我估計差不多

而津小退學情況明顯少啲

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 09:01

小六/小二比例真的只有6成留低,這個現象是不是在其他津挍中也普遍?

小一原來40人一班

回覆:Charlotte_mom 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

papageorge 發表於 17-1-12 09:10
係咪好少學校會放退學比率在報告上,4.5% 又真係幾高喎,每年全校走三十幾人差不多一班人數……

...

唔知啊,港同都有退學率同原因(out of 719人)
再補兩張聖心私小早幾年離校數字

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝版主!我發現我打錯了,應是每級走3-4人。我囡現小4,由一年級開始,每年走幾個,現在4班,每班在35-36人。當中走的也有的是插班生和移民的,但不多。謝謝!

Charlotte_mom 發表於 17-1-12 09:23
唔知啊,港同都有退學率同原因(out of 719人)
再補兩張聖心私小早幾年離校數字

18-14-19-27-32
都升得幾快

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-1-12 09:34
18-14-19-27-32
都升得幾快

唔通15/16驛馬星動?港同粒數都突然標左上去

sheffield    發表於 17-1-12 16:13