用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請賜教如何推動動力去溫習
go

請賜教如何推動動力去溫習 [複製鏈接]

如題.
小女已中五了, 時常話未有動力去溫習, 做家長還可以說甚麼? 快DSE 了, 再唔發力要等何時. 好無奈.
   1    0    0    0

回覆:請賜教如何推動動力去溫習

順其自然,看post *學位無助上流?滿分生輟學啟示→最後講香港面臨同樣問題→等小朋友想一想。。自己當年有份劏雞工作offer,放棄了,努力讀書,看上天安排

我都想知

同佢做朋友 要知佢想法 先認同 後調正 當然要知佢能力去到邊 每能做多一點 就衷心讚美 適時描繪一吓理想人生 再俾𠈄參透

當然你自己的能力和理想人生是否到題 亦是一個重大因素

真人真事知家人患重病,孩子拼命發奮讀書,能考上大學如醫科立志行医濟世,如皇仁十優狀元,。。。橋吾怕舊,最緊要受。。如最關心的麻麻/爺爺有腦退化症等。。提醒小朋友:曾經有一份至真的親人係前面前,而放棄医佢,佢走佐後,世上最痛苦的事莫過於此

JoseHui 發表於 17-1-11 13:35
如題.
小女已中五了, 時常話未有動力去溫習, 做家長還可以說甚麼? 快DSE 了, 再唔發力要等何時. 好無奈. ...

暑假做暑期工,知道搵食艱難。

文仔媽  同意!  發表於 17-1-14 14:37

中五,可以開始講「感化」說話。

我阿爸阿媽小學已經有同我講「老竇老母年紀過半百,身體唔好,陪唔到你幾耐,仲有幾年就退休,到時冇收入,要靠積儲生活。你如果讀唔好書,搵唔到份好工,咁我地兩個兩腳一伸,剩低你孤零零一個人點算?」

又或者用苦情計

「如果你 DSE 考得唔好,我地都會畀你出國讀書,有學位,d 老闆先會請你,唔洗擔擔抬抬捱驢仔,臨老都唔夠錢洗。不過老竇老母辛辛苦苦儲左 20 年的 100 萬同埋呢層樓,就投資落你身上啦。不過為左父母臨老唔洗為錢愁,臨老連棺材本都冇,可唔可以答應我努力少少,香港有大學讀?一年 4 萬幾,讀四年就十幾萬,老竇老母仲負擔得起,可以供你讀完大學,唔洗一出來就欠政府錢要密密打工還債。」

如果咁樣都唔生性唔開竅一滴眼淚都冇,就真係搵定後路,自求多福了。

不過話說會來,我都係中六先正正式式發力,激左阿爸阿媽十幾年先開始生性。

我現在已經不斷向呀女講,要佢為自己前途打拼,自己諗下將來想做乜野,要乜野資歷,入大學想讀邊科,要修咩科,幾多分先入到...我久唔久就哦佢,見到相關資訊就send俾佢

我仲同佢講明,考大學入到就讀,入唔到就搵野做,我唔會供佢讀副學士,自資學位之䫶,唯一我願意供佢讀既,就係香港資助學位,同埋比香港更好的外國大學學位

hinhin_ma  SAME...   發表於 17-2-28 13:42
Yanamami  禁佢咪一心諗住出国?  發表於 17-1-13 09:02

Yanamami  禁佢咪一心諗住出国?  發表於 1 小時前

之前係,一心諗住高中就出現國,所以有d hea。
而家我講明一定要佢考DSE,用成績去搵大學

回覆 mother904 的帖子

同佢講,外國大學都要睇邊間同讀咩科。好果堆,Elective 至少 2 條 5 先有得入!(大學課程網站有直接講 average offer 幾多,好大學好課程通常都要 AAB,即係 554,有d大學依家仲講到明 5 係 B,4 係 C)你要同佢講,如果係野雞二線大學/foundation/讀 A Level,你唔會畀佢讀,然後叫佢自己睇下人地大學咩要求,自己達唔達到。如果學校成績表唔靚仔,d大學可以「獅子開大口」 offer A*AA 畀你都得!到時候你有 offer 又點?(我 EK 日誌都有講到自己 UCAS 同學校代表面試喔)
雖然父母有提供到經濟來源,但係學位係自己爭取返來,我差一兩個 grade 都要去教育展見代表,除左「演戲真誠」,仲要夠料,唔係你叫人地代表點樣幫你同大學 department 求情?我都想咩都唔做呀,但係為左將來,都要爭氣。

mother904  係呀,已經成日講,成日哦,同佢講左,我唔會供佢讀外國二、三線大學。好在佢仲細,今年S2,仲有時間洗腦。   發表於 17-1-14 07:59

回覆樓主:

阿仔初中時, 我已表明, 無能力供他外國升學, 自資的副學士, 高級文憑。
要升學, 只有聯招資助學位。
而且鼓勵選定較高要求的學科, 最好超出少少, 作為努力的動力。 即使跌下來, 還有選擇。

亞大初中時,表明成績差去留學,通知佢用父母棺材本吾夠問財仔,佢知在外叫天不應,叫地不聞,冇晒D同學仔,天氣差,食物更差,外國學校嚴格,定時上課,要考十幾科比香港更多,成績差要補課,另自由上網時間有限,準時上牀。。。可能不想去留學,其中一個努力原因

狂買dse書/pp比佢
堆到成屋都係
同佢講佢唔睇就掉
話自己作為父母已盡力
讀唔到就出黎做野交伙食同埋租
要讀其他野自己科水

學生心理狀態如下:
讀書得自己付出-好辛苦-無人關心
到見到成堆書無得賴 父母有關心而付出
直接講出讀唔成的後果
無人供養 直接變成佢心目中討厭的大人
唯有盡力

我係係仔女小學時已洗佢地腦,時不時哦下, 指出一班同學, 有讀大學同沒讀大學, 將來行既會係兩條路,并要求佢地將成績定係90分以上(當然佢地有時做唔到),從來沒提過出唔出國留學,所以,佢地腦海中的目標係本地6大.

同埋,佢地d堂哥堂姐,表姐,全部CU,HU畢業,自細佢地都覺得讀大學係人生必經之路, 入晒腦.

去唔同uni info days, 睇下對邊科有興趣,自然會有目標,努力讀書

1998Ruby1998 發表於 17-1-13 02:14
中五,可以開始講「感化」說話。

我阿爸阿媽小學已經有同我講「老竇老母年紀過半百,身體唔好,陪唔到你幾 ...
中六才發力夠時間嗎? 有些人說過早衝會涉氣.
如何溫習更有效益呢! 想參考吓.

回覆 JoseHui 的帖子

其實讀書呢家野,永遠都唔夠時間,讀唔完,只不過係你讀完之後可以吸收到幾多。人人都唔同,有d 人臨尾爆 seed,有 d 人笨鳥先飛。
如果 DSE 咁遠(多過 1 年),個學生唔會感受到 deadline 果種感覺, 死期越來越近先會識得驚。我呢d正衰女就等到 12 月先開始發力,肯自動返學校溫書,好彩有同學肯陪我一起坐係學校到。

如果想溫習記得入腦,一定要先清 concept,有選擇題的考卷就做呢一部份,咁樣就知道自己係邊到生疏,發現之後仲可以即刻搵老師(除非你老師係典型朝 8 晚 4 放工即走),當面問清楚。同埋一定要夠訓,唔夠訓思考能力低好多。

1998Ruby1998 發表於 17-1-17 19:05
回覆 JoseHui 的帖子

其實讀書呢家野,永遠都唔夠時間,讀唔完,只不過係你讀完之後可以吸收到幾多。人人 ...
多謝教路.

mother904 發表於 17-1-13 07:30
我現在已經不斷向呀女講,要佢為自己前途打拼,自己諗下將來想做乜野,要乜野資歷,入大學想讀邊科,要修咩 ...

我同你嘅講法一樣。好早都同亞仔講,我只供你讀本地大學,dse考得唔好唔駛諗讀副學士,直接出嚟社會謀生。

而家S5. 今日先開始開竅,但佢都喺好優哉,諗住夠分入讀就得,不過總算以前終日打機完全無動力!
‹ 上一主題|下一主題