用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地D小學係咪比晒自行張表你地啦?
go

你地D小學係咪比晒自行張表你地啦?

我第一次聽間學校而家仲KEEP住張表唔比家長學生,真係匪夷所思!

chocolatebean 發表於 17-1-11 12:36
我第一次聽間學校而家仲KEEP住張表唔比家長學生,真係匪夷所思!
無家長發颷既? 14號要交喎。

点解要禁做?

回覆 little_yolky 的帖子

Last date: 18 Jan, 2017

little_yolky 發表於 17-1-11 12:38
無家長發颷既? 14號要交喎。
個講座講到唔清唔楚, 有D家長都唔知要帶埋張表去, 呢間係寶校, 家長多內地來港又或雙非, 有D父母根本唔係HK

王家爸爸    發表於 17-1-11 13:03

chocolatebean 發表於 17-1-11 12:36
你唔講揀邊間就唔派表比你嗎? 如果係咁,不如試下問教育局可否「報失」攞過張
你有張良計,我有過牆梯呀!

其實係咪個間學校根本無幫學生呈分, 所以根本唔會有表?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-11 12:46
有的, 曾經派過, 之後交左意願表, 學校覺得唔OK, 又叫家長改, 張表而家仲係學校度

回覆樓主:

我女十二月中已收咗

chocolatebean 發表於 17-1-11 12:49
有的, 曾經派過, 之後交左意願表, 學校覺得唔OK, 又叫家長改, 張表而家仲係學校度
...
自行好少喎? 自行要家長交去中學, 咁樣阻住你?

自行表格可以再去EDB申請過

統一派位我聽過, 原因其實係拖到deadline個日, 焗你小朋友即日係校內跟學校要求去填表 (力保學校首三志願)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-11 12:51
自行好少喎? 自行要家長交去中學, 咁樣阻住你?

自行表格可以再去EDB申請過
唔明呢間學校點解耍局家長跟學枚意願, 根本機會好微

silvia_ng 發表於 17-1-11 12:43
你唔講揀邊間就唔派表比你嗎? 如果係咁,不如試下問教育局可否「報失」攞過張
你有張良計,我有過 ...
係你唔跟佢意願佢就HOLD起

chocolatebean 發表於 17-1-11 12:49
...

係咪?最後會在派之前叫學生們在學校由佢哋自行填好才派給家長呢?!

2jkidsfather 發表於 17-1-11 12:40
回覆 little_yolky 的帖子

Last date: 18 Jan, 2017
而家都過左收表期一半, 竟然張FORM仲係學校度, 當然佢仲未派上學期張成績表啦!

YmOra 發表於 17-1-11 12:54
係咪?最後會在派之前叫學生們在學校由佢哋自行填好才派給家長呢?!
即係局人填?

YmOra  照睇都係可恥  發表於 17-1-11 13:01

讀寶校真係好恐怖, 家長又咩都唔識, 唔知頭唔知路, 有D真係聽學校老點

silvia_ng 發表於 17-1-11 12:43
你有張良計,我有過 ...
報失好似要俾錢

hkpapa852 發表於 17-1-11 12:46
無咁離奇掛!?

karenlyk 發表於 17-1-11 13:01
報失好似要俾錢

"錢"可以解決嘅就唔成問題呢!最緊要係孩子的""前途""嘛!

王家爸爸    發表於 17-1-11 13:04

咩叫"寶校"???