用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖雅各和灣仔聖約瑟
樓主: tskvts
go

聖雅各和灣仔聖約瑟  

回覆 retriever 的帖子

一分班當然有差别待遇啦,所以如果小學已經分大家感受會更差,到中學精英班每年都執位,可以比目標叫個仔自己爭取,但我覺得入到SJC,非精英班成績都不差,最重要係心態,讀書點都要努力架啦。
我聽個仔講大部分同學都升上SJC,佢嗰班應該少於十個無升上去,所以成績平平穩穩應該已經無問題,成績太差勉強升上去一定唔係一件好事,中學非常自由,功課亦唔多,適合對自己有要求同自律嘅同學,佢地會有好多空間發展,做自己想做同想學既野。

sheep30 發表於 17-1-14 10:49
回覆 retriever 的帖子

一分班當然有差别待遇啦,所以如果小學已經分大家感受會更差,到中學精英班每年都 ...

我所精英班到高中唔會執位,亦係咁入唔到既,有被放棄既感覺。

(估計每班Band3學生只有一至兩個) , (佢嗰班應該少於十個無升上去)
所以亦吻合我朋友所講, 只有40個同學為band one, 大部分係band two, 而band two生亦有好多升唔返

引用:(估計每班Band3學生只有一至兩個)+,+(佢嗰

原帖由 karen55407 於 17-01-14 發表
(估計每班Band3學生只有一至兩個) , (佢嗰班應該少於十個無升上去)
所以亦吻合我朋友所講, 只有40個同學為b ...
你可以試下問你朋友,有無發生過成績約係40-60,而又升唔番上中學部,咪可以估到SJCPS係咪真係咁低B1%。 ~~~

KikiDaddy  make sense   發表於 17-1-14 12:05

mcl203 發表於 17-1-14 11:41
你可以試下問你朋友,有無發生過成績約係40-60,而又升唔番上中學部,咪可以估到SJCPS係咪真係咁低B1%。 ~~ ...

我之前講過同意學校保守,所以被通知為band two生的佔大部分,band three生佔很少數,我只強調band two生不是穏上中學,要聽天尤命。我朋友就係被通知為band two,幸運地直升到。

mcl203  明既...討論下啫 ~~~  發表於 17-1-14 15:15

karen55407 發表於 17-1-14 11:30
所以亦吻合我朋友所講, 只有40個同學為b ...

其實band1生40人定60人,根本不需執著,學校大前題一定係保護自己而唔係你個仔,校內一定保守以40-50名內才叫band1,甚至更低。之後51-70名的會同你講係band2頭。咁做的話,學校都話得你仔只係band2A,父母的選擇一定係SJC,因為這選擇已經係最好的了。到最後你仔入到的話你又開心,入唔到又唔會怨學校。

而我估教育局實際上應該定70名內就係band1,所以大家考究的應該係幾多名屬band2B/C,而不是band1有多少人

Tintin926 發表於 17-1-14 13:55
其實band1生40人定60人,根本不需執著,學校大前題一定係保護自己而唔係你個仔,校內一定保守以40-50名內 ...

問題係2A同2B或2C在派位上機會均等

karen55407 發表於 17-1-14 13:59
你仲未明我講乜,我再解釋吧!
我意思是若學校話你仔係band2A,咁其實即係band1,你可以好放心,你的結果一定入硬SJC。

若學校話你仔是band2中,這時你才需擔心吧!

回覆 karen55407 的帖子

For those Band 2 students cannot be allocated to SJC, their academic performance will still be counted when knocking the door. Therefore, the admission of Band 2 students to SJC it is not totally by chance.

Tintin926 發表於 17-1-14 14:06
我意思是若學校話你仔係band2A,咁其實即係band1,你可以好放心,你的結果一 ...

我唔係呢間學校家長我只係分享返我小朋友幼稚園同學剛直升中一嘅分享,佢只知自己個仔被老師通知為band two生,共有40人被通知為band one生,band two生佔大部分,所以呢班band two生要靠幸運之神,至於有無咁仔細話佢知佢係2A、B、C呢,佢就話無,不過可能你有。佢話係派banding紙仔嘅。其實我小朋友也是讀有直屬中學校嘅小學,所以向佢了解下情況作自己準備,佢有同學band two派了band three,結果要去叩門。

karen55407 發表於 17-1-14 13:59

同意Tintin926,當年阿仔6年級時,學校用小紙條提示家長小朋友的banding,有很多被列為2A,即學校區分banding 為1、2A、2及3,所以學校對校內banding相當保守。當時小朋友屬於2A的家長朋友非常擔心,但是他們的小朋友最後順利升上SJC。所以估計其實那些2A banding 小朋友在全港banding 計算,應該是band 1的。我兒子當年小六有8班,不知道上述資料是否可以作為參考。

KikiDaddy 發表於 17-1-14 14:11

For those Band 2 students cannot be allocated to SJC, their academic perform ...

我只係集中於派位,當然在叩門階段可以收晒所band two生都得

Tintin926 發表於 17-1-14 14:06
我意思是若學校話你仔係band2A,咁其實即係band1,你可以好放心,你的結果一 ...
就算學校評你係B2A...實為B1生...咁講家長係會有D担心抽唔入中學部...亦難保會有家長因此求穩陣去跳船 ~~~

但道義上+實務上....中學部收得B2C學生....又無乜理由唔諗計去收番抽唔到既B2A-B學生既
所以我都同意唔使理Banding...咁唔好彩咪叩門囉...除非係打遍天下果D勇武派...否則都唔使太担心

我接觸到阿仔既同學同家長再加上聽阿仔講既情況,我覺得badd1最少一半,佢地好多都非常醒目,家庭背景大部分中產,屋企好緊張佢地功課,亦放唔少心血去支持同栽培,而且有唔少為舊生既仔,爸爸都係專業人士,班仔對學校好有歸屬感,個個以Josephian為榮,亦以升SJC為目標,呢份自信响普通學校好難有。我覺得穩穩陣陣跟到大隊,升SJC唔會有問題。

mcl203 發表於 17-1-14 15:13
就算學校評你係B2A...實為B1生...咁講家長係會有D担心抽唔入中學部...亦難保會有家長因此求穩陣去跳船 ~~~
...
所以我現在講如果sjps同你講你仔係B2A就唔洗擔心,因為其實係B1

我諗唔會有SJPS家長白痴到學校話你仔已經係B2「A」就唔選SJC而跳船吧!話哂都保證99個位吧!

Tintin926 發表於 17-1-14 15:33
所以我現在講如果sjps同你講你仔係B2A就唔洗擔心,因為其實係B1

我諗唔會有SJPS家長白痴到學校話你仔已經 ...

學校係叫所有band one及band two生㨂乙一中學部,band three就別揀

sheep30 發表於 17-1-14 15:30

我接觸到阿仔既同學同家長再加上聽阿仔講既情況,我覺得badd1最少一半,佢地好多 ...

Tintin926 發表於 17-1-14 15:33

我諗唔會有SJPS家長白痴到學校話你仔已經 ...
SJCPS 我唔知啦....用我小朋友小學做例子
學校一向講緊B2C/B3A先係50/50線派到中學部...都有學生去報港同
當然...最終都部份家長去兵不厭詐...收左又唔去...但唔驚又唔使出計仔啦 ~~~

Tintin926  唔明  發表於 17-1-14 18:09

karen55407 發表於 17-1-14 15:39

8啩問句, 你朋友個仔升唔升得番上SJC?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-28 13:16
8啩問句, 你朋友個仔升唔升得番上SJC?

得咗!