用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖雅各和灣仔聖約瑟
樓主: tskvts
go

聖雅各和灣仔聖約瑟   [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-12+10:46+ 咁又

原帖由 karen55407 於 17-01-12 發表

唔擔心就假,因為如果係band two生,就要聽天尤命,未必 ...
咁SJPS如樓上用家所講,計埋轉船人數,都有~80%無問題,B2生唔使太驚瓜。

回覆 karen55407 的帖子

That's why you need to work harder. Although the allocation of reserved places for Band 2 students is by chance, the school will consider the academic performance when a Band 2 student "knocks the door".

If a Band 2c SJPS student is luckily allocated to SJC, it is very difficult for him to catch up with other schoolmates as all the external students should be either Band 1A or 1B. Hence, it may not be a bad thing for a Band 2c SJPS student to choose a matching school other than SJC.

tskvts 發表於 17-1-10 20:10
小兒明年小一,冇弟妹,請問那間較好?

St Jos讀到嘔,適合好叻既小朋友讀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 brrbaby2007 的帖子

其實唔算慘,你目標係升St Joe級數的中學,你係第二間小學都唔會輕鬆,或者更辛苦。起碼係St Joe小學band 2生都有機。

St joe 真係讀到嘔?

tskvts 發表於 17-1-12 19:59

其實都要睇小朋友能力和家長支援能力,每間學校都梗有人讀得輕鬆或辛苦,更何況這些名校,課程必定比普通邨校高階。

tskvts 發表於 17-1-12 19:59

SJPS不是傳說中讀得那麼辛苦。當年我決定幫阿仔選擇這間小學時,週邊的人都叫我三思。但阿仔在此小學渡過愉快的6年。SJC初中又渡過愉快的3年,到F.4才開始感到讀書的壓力,但源由只是DSE。所以辛苦與否視乎小朋友是否從小培養到自理能力。

plastic 發表於 17-1-12 22:04
SJPS不是傳說中讀得那麼辛苦。當年我決定幫阿仔選擇這間小學時,週邊的人都叫我三思。但阿仔在此小學渡過 ...

Agree

小兒既情況係小五,六呈分試比較辛苦,要谷上band 1,咁中學就必收。之後轉左全日制學生小了,上中學就易d,大約7,8成左右。
上到中學見佢都尚可,有時間打下機考試測
驗就自己閉關攪惦。

請高手指點,這樣計法正確嗎?

plastic 發表於 17-1-12 22:04
SJPS不是傳說中讀得那麼辛苦。當年我決定幫阿仔選擇這間小學時,週邊的人都叫我三思。但阿仔在此小學渡過 ...

對! 自理能力好重要。

靠呀媽督著,養成叫一下,郁一下。

中學呀媽都幫唔到幾多。

我小朋友有幾個讀K的同學上St Joe,大家有傾開,有交流過功課和測考嘢。如果小朋友正常用功、正常溫習,其實唔算辛苦。但如果個仔係好心散、唔願郁,咁會幾辛苦,尤其亞媽。但同一個仔,咁既情況,唔讀St Joe,升中更差。

eli_leung 發表於 17-1-12 23:01
請高手指點,這樣計法正確嗎?
以我所知SJPS小二已不只32人一班了
及有部份成績比較差的學生也能入聖公會鄧肇堅,但不知是叩門或派入

所以我又覺得在SJPS的band2/3學生好像在外面的「認受性」比較高,有d着數

Tintin926 發表於 17-1-13 14:56
及有部份成績比較差的學生也能入聖公會鄧肇堅,但不知是叩門或派入

唔少朋友仔讀,唔同年代。簡單講係競爭係相當殘酷。當然你可以話成王敗寇,講既野唔作準。但就算讀得唔錯,都有咁既睇法。 以溫情計,同區另一男校濃得多。

Tintin926 發表於 17-1-13 14:56
St Joe一向係大班教學, 一班最多33人, 得32人即係未收足叩門位

SJPS...... 真係有D類, St James同St Joe, 大家簡稱都叫SJPS.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 retriever 的帖子

我個仔剛中一,讀左六年SJP,完全不覺得這麼恐怖,反而有些老師對班仔真係幾好,所以他們一有時間又返學校探老師。
至於小六Band3人數我覺得絕對無30%,聽個仔講有同學一向成績不太好都去了Band2中學,估計每班Band3學生只有一至兩個。

我覺得英文好是SJP其中一個優勢,暫時見他升中後全部科目英文都無太大適應困難。

sheep30 發表於 17-1-13 22:34

我個仔剛中一,讀左六年SJP,完全不覺得這麼恐怖,反而有些老師對班仔真係幾好,所 ...

其中一個可能性,係成王敗寇,昇唔到講衰。

講負面用家通常都有不滿既遭遇。

有讀得好既,最後高中入唔到精英班非常無癮,原因係學校相當厚此薄彼。。。

佢地剛昇中既時雖然緊張,但評價唔係咁。

的確有這個可能性。
另外SJP重有樣值得讚係無分精英班,我覺得對班仔好好,畢竟如果小學已經要為入精英班而競爭,我覺得都好慘。

至於中學則為了公開試成績而要分精英班去增加競爭,我覺得都無可厚非。

sheep30 發表於 17-1-13 22:34

我個仔剛中一,讀左六年SJP,完全不覺得這麼恐怖,反而有些老師對班仔真係幾好,所 ...

請問你仔果屆有幾多畢業生?SJC總共收返幾多?

sheep30 發表於 17-1-13 23:33

問題唔係分唔分精英班,係差別對待。譬如:老師叫精英班唔好流D 卷比其他班,或者代表學校既活動只有精英班可以參加。

mcl203 發表於 17-1-10 22:23
要知道灣仔係強區....區內部份B2生係全港性B1生 ~~~
去左強區就做左band 2, 咁如果為了升中,是否應該去弱區做band 1?
‹ 上一主題|下一主題