用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可中學
go

聖馬可中學   [複製鏈接]

請問聖馬可中學校風如何? 有沒有家長可分享? 功課多嗎?中一學生適應有沒有支援?之前睇到很多不太好資料, 都是08 ,09年的報道, 請問現在如何?

王家爸爸  咸豐年前既事   發表於 17-1-11 08:54
   7    0    0    0

推推推

Duckmum 發表於 17-1-10 16:57
請問聖馬可中學校風如何? 有沒有家長可分享? 功課多嗎?中一學生適應有沒有支援?之前睇到很多不太好資料 ...

我聽一位媽咪講,佢女讀聖馬可,學校唔鼓勵中一、二同學出外邊補習,因為會有已升大學的師兄、師姐回校幫D初中同學補(中丶英丶數)。分A丶B班係精英班,佢女入讀果年,開學頭一個月會特別多功課,但之後會回復正常。
平時都會有quiz 丶test keep住學生進度。
升中一學生,學校有指引佢他可參與適當數量的活動,如跟指引,基本上可兼顧到。

王家爸爸    發表於 17-1-12 17:46

校風如何?

回覆 ms.aeroplane 的帖子

謝謝, 請問校風如何?

Duckmum 發表於 17-1-12 17:37
回覆 ms.aeroplane 的帖子

謝謝, 請問校風如何?
如果師兄、師姐願意回校幫D初中同學補習,你話校風好唔好呢?  

回覆:ms.aeroplane 的帖子

我覺得校風不錯

但我經常聴到有人話這間學校好多男女同學拍拖,而且女同學的校服裙亦很短!不知是否有其是

王家爸爸  有邊間男女校無人拍拖?   發表於 17-1-13 10:25

Bigmowmow 發表於 17-1-12 23:22
但我經常聴到有人話這間學校好多男女同學拍拖,而且女同學的校服裙亦很短!不知是否有其是 ...

拍拖間間都有!
我住附近,朝朝見D學生返學,唔覺D裙短喎,旗袍款,好難短,我見親都及膝,你如果係聽人講,不如自己去學校附近睇下,唔好人講就當真。
客觀觀察,學生普遍都唔錯,無乜古靈精怪野!
利申:我冇子女入讀,我女都無諗住揀佢,唔係覺得佢唔好,而係佢冇中樂團。

王家爸爸  唔想個女拍拖,應該揀女校。   發表於 17-1-13 10:31

Bigmowmow 發表於 17-1-12 23:22
但我經常聴到有人話這間學校好多男女同學拍拖,而且女同學的校服裙亦很短!不知是否有其是 ...
女同學既校裙係同其他幾間傳統名校一樣既長衫設計,長衫點可能短?

校風: 我覺得Ok, 聽呀女講, 男同學比較曳. 我又唔覺佢地D裙短.  又唔多覺學校多人拍拖 (我住得好近學校, 觀察咗好多年)
功課: 功課量唔多, 一個星期最多幾樣功課, 有D要組group做project, 不過一定比足夠時間做. 平時都會有quiz, 呢D日常分數會計落大考.
支援: 中期考試後, 成績差個D要上補課班, 正如之前有JM講, 由師兄師姐補.

講多少少資料, 一年有2次test 及2次考試. 見家長係中期試之後. 其實呢間學校都唔多谷.  

王家爸爸  男同學比較曳可能只係女仔既角度睇,同男校比較可能一啲都唔曳。   發表於 17-1-13 16:26

謝, 請問中一暑期適應班在幾時舉行?

Duckmum 發表於 17-1-13 20:15
謝, 請問中一暑期適應班在幾時舉行?

上年去聽,講話七月,叫家長預8月先好去旅行,但今年唔知有冇改

王家爸爸 發表於 17-1-13 10:30
女同學既校裙係同其他幾間傳統名校一樣既長衫設計,長衫點可能短?  ...

女生有好多辦法喺放學後妀短條裙,不論任何款式。

momama 發表於 17-1-13 23:21

裙可能可以,但長衫點改?

momama 發表於 17-1-13 23:21

有腰帶的,就可以束上D條裙變短!ED我中學時都有得出賣
但長衫款,其實點改?
不過真係冇見過聖馬可女生校服裙好短law!

ms.aeroplane 發表於 17-1-14 10:24
有腰帶的,就可以束上D條裙變短!ED我中學時都有得出賣
但長衫款,其實點改?
不過真係冇見過聖馬可女生校 ...

首先,女仔鍾意條裙短d,我認為係正常、亦與校風無關。長衫 => 幾熱都著住條冷背心/長䄂外套再內置腰帶囉!男仔恤衫上嘅校章用雙面膠紙,非常方便。

momama 發表於 17-1-14 12:27
首先,女仔鍾意條裙短d,我認為係正常、亦與校風無關。長衫 => 幾熱都著住條冷背心/長䄂外套再內置腰帶囉 ...

再為條裙爭論都冇意義。我講我所見,你講你所見。都係事實的話,就不用爭辯!

引用:Quote:ms.aeroplane+發表於+17-1-14+10:24+

原帖由 momama 於 17-01-14 發表
首先,女仔鍾意條裙短d,我認為係正常、亦與校風無關。長衫 => 幾熱都著住條冷背心/長䄂外套再內置腰帶囉 ...
其實你係親眼見到聖馬可好多女學生都整短條裙嗎?

引用:但我經常聴到有人話這間學校好多男女同學拍

原帖由 Bigmowmow 於 17-01-12 發表
如果住東區一定會聽到有家長不喜歡這間學校,我自己親身就聽過,大家都話校長唔好,又趕人出校,但後來再發覺大家講的都是舊校長的事,十個有九個半都係聽人講話學校唔好,但無一個係有小朋友讀過或有朋友讀緊,全部都係聽人講,我上年都有担心呢個問題,但小朋友參觀完學校就好喜歡,加上我自己親身去過兩次參觀學校,知道校長轉了,而且好熱心攪好學校,老師都盡心盡力,透明度都高,我眼見學生是活潑但不壞,都唔見學生穿的校裙過短,又聽唔到佢地粗言穢語,所以好多嘢要自己用時間去親身看過才知事實,千奇唔聽人講當事實

‹ 上一主題|下一主題