用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有條數學題,想大家家長幫手
樓主: cloudkitty74
go

有條數學題,想大家家長幫手 [複製鏈接]

cloudkitty74 發表於 17-1-10 12:42
回覆 bobbob 的帖子

3元9角 除 3 角 等於多少? 老師答案係13份,或13堆之類。
正確應該要寫明, 3元9角除3角, 等於多少份? 因為答案單位要用「份」, 題目就應該有。

回覆 little_yolky 的帖子

但題目是無的。

醒目開學勳章

cloudkitty74 發表於 17-1-10 12:46

你答什麼?
唔記得咗,印象中條題目好似仲問埋啲錐體可唔可以滾動

cloudkitty74 發表於 17-1-10 12:36

小學一年級,問有什麼柱体可以滾動,我答圓柱体都係錯。
點解圓柱體唔可以滾動? 如果攞個圓柱體响佢面前, 可以滾動, 叫老師同我食咗去。

cloudkitty74 發表於 17-1-10 12:36

小學一年級,問有什麼柱体可以滾動,我答圓柱体都係錯。
呢條題目正常小一答案係圓柱體喎!

老師話完唔係之後又唔敢答你, 其實可能知道自己之前錯咗又唔想認衰啫.

當然, 認真去計, 每種柱體, 只要有外力幫助, 都可以滾動既.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-1-10 12:54
點解圓柱體唔可以滾動? 如果攞個圓柱體响佢面前, 可以滾動, 叫老師同我食咗去。 ...
隨手拎起支粉筆,呀,老師,呢度有件圓柱體...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

係丫。

答案係三角錐体可以滾動,圓形係錯。

little_yolky  點解三角錐可以滾動?圓柱體唔可以?  發表於 17-1-10 12:59

hkpapa852 發表於 17-1-10 12:56
呢條題目正常小一答案係圓柱體喎!

老師話完唔係之後又唔敢答你, 其實可能知道自己之前錯咗又唔想認衰啫.
個老師就算唔係圓柱體都應該要滾出去
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 hkpapa852 的帖子

我以前讀書時,有方程式計,我寫左比老師睇,老師睇完又唔回覆我,家長日,去搵佢,佢呢埋左。

little_yolky 點解三角錐可以滾動?圓柱體唔可以?

老師就好似專家咁, 只要信, 不要問.

至於係信者得救定係失救.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

cloudkitty74 發表於 17-1-10 12:56

係問圓形定圓柱體?圓形又真係滾動唔到喎

cloudkitty74 發表於 17-1-10 12:56

呢條真係IQ題,可能圓柱因為無人去推佢,所以佢企定定,三角錐有人大力推佢囉!

回覆樓主:

年近歲晚,幫樓主條題目設定文字題的話,可以是: 每一封利是封三角,3元9角封到幾多封利是?

係圓柱体

bobbob  仲以為老師真係咁陰濕添  發表於 17-1-10 13:16

wan_sosin 發表於 17-1-10 13:11
年近歲晚,幫樓主條題目設定文字題的話,可以是: 每一封利是封三角,3元9角封到幾多封利是?
...
依家封10蚊利是都會俾人黑面喎, 你仲鼓吹封3角利是?

little_yolky 發表於 17-1-10 13:15
依家封10蚊利是都會俾人黑面喎, 你仲鼓吹封3角利是?

如果圓柱體唔識滾動,三角一封利是已非常合理啦!
漏咗一句,50年前封利是啫,慘啦!咁樣都漏得,如果我重讀小學,連中文都唔合格

圓柱體嗰條, 我去年好似答錯咗
但我嗰條好似有埋圖, 如果柱體豎正, 就滾唔到了

little_yolky  咁即係IQ題唔係數學題囉  發表於 17-1-10 14:24

仲記得家姐時有一張工作紙, 叫分錐體/柱體/球體, 老師搵咗好多圖, 包括奶樽、水煲等等, 我哋家長群組內係咁研究, 又研究錐體/柱體個定義, 搞咗成晚..........

點知派返嚟, 老師真係好正路, 奇怪形狀既全部唔係錐體、柱體, 真係數學題唔係IQ題, 搞到我哋班家長討論咗一晚...........

三角錐體?可能最穩定、係最難滾動嘅噃
‹ 上一主題|下一主題