用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如寫左求位信嘅學校打來話有位,唔想讀了會唔會好衰? ...
go

如寫左求位信嘅學校打來話有位,唔想讀了會唔會好衰? [複製鏈接]

呢個問題比較低B ,字多,不喜勿插!最心儀個間(下稱A)只得waiting,我學人寫左求位信,根住先收到另一間全日(下稱B)同長全日(下稱C)嘅取錄信,我同老公再三考慮過,C又有延展服務嘅應該系最適合,姑且勿論間學校好唔好,齋睇個返學時間就知。A只系一般全日(講真呢間真系中意,開放日同睇網上評價都幾好,活動又豐富)但佢最早系8點9先開門,下午就要最遲6點接走,咁即系我唔可以返工。如果唔系就要請人湊返放學,有幾安全又唔知!而C就返8點放6點,仲有延展服務,正所謂系學校點都放心過系外面!
Sorry,講完一輪講重點先!A嘅waiting 信好早就收到,想讀咪寫左求位信咯。過左大半個月先收到B 同C嘅信話收左,我地考慮過都系讀C(共兩間收左,B都系早放學,5點半要接走,所以決定放棄,儘管相對C較中意B,無奈放學問題解決唔到,SO。。。。)如果注左冊,心儀個間真系有位嘅,我地又唔讀嘅,會唔會好衰啊?會比人覺得冇誠意嗎?
仲有幾日注冊了,可能系我自己諗多左,waiting 都未必輪到咯。我只系話如果,如果人地打左來,我要點答?(報名時都有諗過放學時間的問題嘅,當時覺得我可以唔做或者穩人湊,而家覺得市道又唔好,我地只系住屋邨,我唔做壓力都一定會好大,part time 嘅話又唔知可唔可以應付到?比人湊唔放心之余,都一樣系要比錢,比人不如比學校)可能,可能我真系諗多左!

keyuni  生活所需會大前提,好多理由可以推。
答另一間收左都好正常。  發表於 17-1-9 17:44
hppa  choose the one that most suits your family's situation. do not worry about other factors.  發表於 17-1-9 17:26
   0    0    0    0

多謝意見!

你唔讀大把人讀, 所以唔洗唔好意思

MANDYCHOI001 發表於 17-1-9 17:51
你唔讀大把人讀, 所以唔洗唔好意思
系嘅系嘅,

ilmummy 發表於 17-1-9 17:53
系嘅系嘅,

唔讀直接拒絕就可以啦!唔使唔好意思,留比下一位!(emoji)

timothy_mto    發表於 17-1-10 14:11
ilmummy    發表於 17-1-10 14:08

認衰好過之後後悔,唔讀唔會唔好意思。
始終為自己好d

樓主按自己的需要選學校罷!選校是為小朋友,不是為自己面子或滿足學校,你只是學校冰山一角的case, 所以學校不會放在心裡的!

sandra9102 發表於 17-1-9 18:19
認衰好過之後後悔,唔讀唔會唔好意思。
始終為自己好d
都系嘅,我都系為小朋友好,系學校安全過系外面。

HauMiranda 發表於 17-1-9 18:28
樓主按自己的需要選學校罷!選校是為小朋友,不是為自己面子或滿足學校,你只是學校冰山一角的case, 所以學 ...
系咯系咯,斷古學校唔會記得

回覆:如寫左求位信嘅學校打來話有位,唔想讀了會唔會好衰?

我個仔讀緊的n班最長放6點, 學校假期少。但我多數會選擇轉, 因為另一間雖然收費貴過現在讀個間, 學校假期多, 但課程安排好過現在果間, 著重語言, 學術方面。因為一想到個仔的發展就覺得轉好d,以上只是我的想法。

Momosun  一樣選擇⋯⋯我現讀果間延時7:00 pm  發表於 17-1-14 13:06

TandE 發表於 17-1-11 18:44
我個仔讀緊的n班最長放6點, 學校假期少。但我多數會選擇轉, 因為另一間雖然收費貴過現在讀個間, 學校假期多 ...
冇問題,純屬討論啫,每個父母都想個仔女好架嘛。堅持自己認為好嘅決定!

頭先心儀嘅真有打黎,不過得下午班,我話唔啦,雙職家庭冇辦法讀半日

ilmummy 發表於 17-1-13 14:51
頭先心儀嘅真有打黎,不過得下午班,我話唔啦,雙職家庭冇辦法讀半日 ...

咁請問係邊a, b, c?

hoursebb 發表於 17-1-14 03:55
咁請問係邊a, b, c?
尋日下午系a,即系最心儀嘅,正話有另一間系d(本來reject,交左信做後備,都交左求位信,因為呢間系長全日嘅心儀,所以都交左)嘅又打來話有,我仲考慮緊。
‹ 上一主題|下一主題