用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人中四先由津校轉直資讀IB?
go

有冇人中四先由津校轉直資讀IB? [複製鏈接]

我囡讀中文讀中文讀到叫救命!英文完全無問題,讀得好好……我驚佢為左科中文,其它個幾科elective讀得唔好……有冇人試過咁轉架?
   0    0    0    0

見唔少名校生(eg DGS)F4轉去ESF讀IB都讀得好好,但英文好又唔代表適合讀IB,我認為適合讀IB的學生係要比較主動的,對學科有好奇心,有主見和有組織能力。轉IB要考慮多方面,不應單單為了逃避科中文。

回覆:有冇人中四先由津校轉直資讀IB?

英文好,可考慮IB,朋友孩子st.Paul,佢話孩子同學部份轉咗,最低考38分,朋友孩子冇轉

如果是為了避開DSE中文,最好先了解下IB Lang A Chinese課程和考核,看看係咪真係合適再考慮轉去修IB, 因為Lang A Chinese未必如你想得咁淺,實在名直資IB校的中文教得颇深,要求甚至比正式IB要求更高都唔出奇。如果覺得合適,就開始積極備戰入學試,祝好運!

mingmingyinyin 發表於 17-1-9 13:54
如果是為了避開DSE中文,最好先了解下IB Lang A Chinese課程和考核,看看係咪真係合適再考慮轉去修IB, 因為 ...

同意

樓主, 我仔有同學在中四那一年轉往pre-IB (之前係津校)

tiger789 發表於 17-1-10 10:33
同意

阿仔當年都有幾個同學来自津校,直資及ESF學校。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我囡是本地直資轉去國際學校讀IB,讀完S3轉去讀G10,她在舊校中文是邊緣合格,英文是Top 10,她就是怕DSE中文不合格,所以轉IB。IS要她讀LANG A 中文,因為讀了多年本地課程。其實IB中文要讀LANG A 的話,會比DSE淺,都要讀兩本文學名著,要熟讀內容。不過全部有範圍可跟,只要勤力啲熟讀內容,都可以攞到吾差的成績,佢地得一班讀LANG A,冇人攞低過5,我囡PG攞6,相對DSE的古怪又飄忽的題目,佢話易啲掌握。其他科目方面,英文難好多,因為要讀ENG LIT,佢地全部人要讀LANG A英文,吾可以讀LANG B英文,所以開頭都要適應,好彩佢以前英文吾差,吾使補習英文都可以攞6。其他科目都好多野要寫,就算數理科都要寫野,如果吾鍾意寫野但數理強的,返而吾著數。另外,IB課程文、理、藝術兼備,每個module 都要讀一科,如果孩子偏重文或理,會讀得辛苦,如果樣樣皆能又喜歡寫野的就如鱼得水。

所以樓主最好睇清楚IB的課程內容,吾好只為逃避一科中文而轉,以免選錯返吾到轉頭!

我囡間IS當時的轉校生除左我囡之外,其他的都是從傳统名校如DGS, DBS等或其他國際學校囀過去,所以想轉亦不容易!

回覆 vf_mom 的帖子

愈高年班就愈多位,但就愈難適應。英文好係必需的,除了各科的IA或Assessment要寫寫寫,EE和TOK 也不容易呢, 好多deadlines要meet,1st draft.... 2nd draft....,懂得 time management亦重要。

vf_mom 發表於 17-1-11 15:50
我囡是本地直資轉去國際學校讀IB,讀完S3轉去讀G10,她在舊校中文是邊緣合格,英文是Top 10,她就是怕DSE中 ...

Lang A 嘅pg攞6……想請問最高分係幾多?唔好意思,我完全唔識

bb560 發表於 17-1-11 18:07
Lang A 嘅pg攞6……想請問最高分係幾多?唔好意思,我完全唔識

vf_mom 發表於 17-1-11 15:50

Which stream of Chinese A?
"Language & Literature" or "Literature"?
HL or SL?

nintendo 發表於 17-1-11 23:52
Which stream of Chinese A?
"Language & Literature" or "Literature"?
HL or SL?
Chinese A Lang & Lit SL

她本來想讀Mandarin B HL,可能攞7,但學校吾俾,話讀了多年local school, G10中文成績下低於6,不可以讀Chinese B。

vf_mom 發表於 17-1-12 15:43
Chinese A Lang & Lit SL

她本來想讀Mandarin B HL,可能攞7,但學校吾俾,話讀了多年local school, G10中 ...

想問下,小朋友會去外國讀IB。外國只有Eng Lit A, French A 和 Chinese B, init B, 想緊不如chinese B, 慳功夫。這樣對嗎?小朋友已上了3年港大和名中學合辦的法文班300小時。

786 發表於 17-1-12 19:12
想問下,小朋友會去外國讀IB。外國只有Eng Lit A, French A 和 Chinese B, init B, 想緊不如chinese B, 慳 ...

如果孩子在香港讀local school, 相信即使 Chinese B high level 應該都輕鬆,Frenc h A即母語水平,你可問下識法語的人300 小時學習是否足以應付。

poonseelai 發表於 17-1-12 22:14
如果孩子在香港讀local school, 相信即使 Chinese B high level 應該都輕鬆,Frenc h A即母語水平,你可問 ...

原來係french b不是A.

但eng lit 就是eng lit, 好多華人都修中文。

我再睇定d先
‹ 上一主題|下一主題