用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖方濟書院(男校)(大角嘴)
go

聖方濟書院(男校)(大角嘴)

請問自行是否只收band 1A學生?怎樣可增加被取錄機會?因兒子九龍城網,只有自行機會,現小四尚有時間準備,心宜樸實而讀書型男校。
另外很少用家在這發言,可告知學校校風,學生質素如何?

王家爸爸  邊有咁多Band 1A學生   發表於 17-1-13 14:36

資訊日我有去睇我都諗住選聖芳濟,真係啱我都係九龍城校網,我同校長傾過佢地自行收生以往大約佔六成,我叔仔住學校附近佢話學生都純樸,至於增加取錄機會我只係平常心,唔想比太大壓力仔當然成績方面唔好太差因爲佢地自行成績ranking 佔四成

Nicolesze 發表於 17-1-9 10:48
資訊日我有去睇我都諗住選聖芳濟,真係啱我都係九龍城校網,我同校長傾過佢地自行收生以往大約佔六成,我叔 ...

謝回覆。請問六乘自行即係幾多?我上網見是自行38位,大抽獎有80位。乙部入機會大一陪!
自行收生見天書話評分40%成績,40%面試表現,10%活動,10%联係(唔明係乜)。面試表現咁重要,校長有冇講過點考?帶成績表,操行要求等?
我住附近,近排先發現有間咁正既男校!可惜隔條馬路佢係油尖旺:(
另外DSE成績可往那找?我唔重視不過都想知。

tutik 發表於 17-1-9 13:05
謝回覆。請問六乘自行即係幾多?我上網見是自行38位,大抽獎有80位。乙部入機會大一陪!
自行收生見天書話 ...
佢無講牙係我自己走埋去問佢,但佢好focus 提過全港排名佔比例最多,資訊會有家長問過過聯繫問題其實都係old boy 同宗教,dse 成績website 上面有,資訊日佢地話一星期測一次成績表一個月張,無交功課即日留堂制,但佢地係一間比較自由既學校,希望仔可以自律,希望有用家可以講下就好喇hehehe...我本人覺得學長好nice應該可以同細路關係唔錯

tutik 發表於 17-1-9 13:05
自行收生見天書話 ...
仲有40%面試-20%英語能力,20%中文能力

你們好:
我阿仔正是讀聖芳濟,希望你們的仔仔都入到啦!☺

SK3 發表於 17-1-9 15:52
你們好:
Hi SK3希望可以做到師弟la

引用:資訊日我有去睇我都諗住選聖芳濟,真係啱我

原帖由 Nicolesze 於 17-01-09 發表
資訊日我有去睇我都諗住選聖芳濟,真係啱我都係九龍城校網,我同校長傾過佢地自行收生以往大約佔六成,我叔 ...
有無問吓校長有乜途徑可以係自行收多3成學生??

mcl203 發表於 17-1-9 16:59
有無問吓校長有乜途徑可以係自行收多3成學生??
可能我表達有問題我相信佢意思係38個位自行佔六成係區外生

SK3 發表於 17-1-9 15:52
你們好:

SK3 你好,請問自行申請者成績通常達什麼级e.g.B1A/B/C? 有冇特別操行要求?要睇成績表、手册、作文嗎?聯繫分是否天主教徒就可以,還是要某堂區神父推薦?
最重要學校是否關愛?見校長以往文章,形容希望學校像家一樣教好孩子,不是只顧罰,實際校內情況如何?這也是我兒最關心的,他竟自己提出不介意功課忙,只要學校別成日罰就可以了。
我們只有自行機會,想早點準備,盡量試試。

tutik 發表於 17-1-12 23:06
SK3 你好,請問自行申請者成績通常達什麼级e.g.B1A/B/C? 有冇特別操行要求?要睇成績表、手册、作文嗎?聯 ...

據了解:
自行收生睇好重成績。
有宗教背景當然好。
另外,簡介會當天,姚校長提過,希望家長用"藍色"表格遞交申請,方便他們統計一下,多少學生是因為來過簡介會而申請SFXC。

進爸爸 發表於 17-1-13 07:54
據了解:
自行收生睇好重成績。
有宗教背景當然好。

謝謝,會記下

Tutik,
你好!我阿仔當年是油尖旺區,只知是Band 1, 沒有說明是1A、B或C。沒有什麼獎項,操行B+。面試時要坐係電腦室等候考試,每位自行學生有兩輪考試,中文及英文。兩科都係考朗讀文章,然後與老師對話。學校老師比較親近學生,不太嚴肅,因為校長要求學生能放能收,但係欠交功課就要留堂。

是天主教徒或舊生應該有分加。個人認為面試表現也很重要,尤其是英文。
希望幫到你啦!

SK3 發表於 17-1-13 12:49
是天主教徒或舊生應該有分加。個人認為面試表現也很重要,尤其是英文。
希望幫到你啦! ...

謝謝

tutik 發表於 17-1-9 10:09

請問自行是否只收band 1A學生?怎樣可增加被取錄機會?因兒子九龍 ...

黃家爸爸,
請問學校band 幾?  見DSE 成績 跌了。

tutik 發表於 17-1-13 17:26
黃家爸爸,
請問學校band 幾?  見DSE 成績 跌了。
其實聖方濟書院咁多年來主要都係收B1B、B1C,好少B1A生會揀佢。

tutik  謝謝,谷下呀仔睇下得唔得。  發表於 17-1-13 18:26