用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 starter一問
go

starter一問

呀仔k3, 我想自修考starter搏六月叩地區津小。有冇資料?應該買什麼書?
可以邊到買past paper?

Lu324 發表於 17-1-8 23:41
呀仔k3, 我想自修考starter搏六月叩地區津小。有冇資料?應該買什麼書?
可以邊到買past paper?
...

官方材料是 Fun for Starters Student's Book Third Edition, 在三聯、商務及大眾 ... 等書局可找到。Past papers 也可在相同書局找到。

另外,公共圖書館也有相關材料(不過不是最新版)供借閱。

huba 發表於 17-1-9 01:23
官方材料是 Fun for Starters Student's Book Third Edition, 在三聯、商務及大眾 ... 等書局可找到。Past ...

其實得三個月就去考試,冇上過堂,我好猶豫。張cert 對叩門有冇用?

王家爸爸  張 Cert 本身對叩門一定無用,不過學習過程對叩門一定有啲用。  發表於 17-1-10 15:32

Lu324 發表於 17-1-9 08:21
其實得三個月就去考試,冇上過堂,我好猶豫。張cert 對叩門有冇用?

語文能力主要靠平時浸出來,這些英文試主要是評估英語能力而不是考試技巧,三個月時間已足夠讓孩子來熟悉考試形式。如果你想孩子在三個月內英語能力大躍進的話很可能會做成過大壓力令孩子以後抗拒英文,結果得不償失。

至於想用Starters 成績來扣小一門,相信作用不大。

huba 發表於 17-1-9 09:53

語文能力主要靠平時浸出來,這些英文試主要是評估英語能力而不 ...

平時有閲讀,有學phonics LCM. 突然擔心大抽獎派寶校,所以諗下考試旁身。thx.

Lu324 發表於 17-1-9 19:18
平時有閲讀,有學phonics LCM. 突然擔心大抽獎派寶校,所以諗下考試旁身。thx.

...

如孩子已有英文閱讀習慣及有合適的語境,相信考Starters 難度不大,可以先在公共圖書館借Starters 及 Movers 的past papers 給他試做。如試做成績已達80%或以上,再加上3個月的準備應可考取不錯的成績。

ouiwa    發表於 18-1-24 01:06

回覆樓主:

fyr, http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3075004&highlight=K3%E8%80%83Starters

在以上的帖內,我最後的一個留言列出了網上可找到的考劍橋英文試的一些資源,希望幫到你。

huba 發表於 17-1-9 23:22
fyr, http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3075004&highlight=K3%E8%80%83Starters

...

唔該你
我今日去書局已經搵左d. 亦dl sample paper比呀仔做. Um ...串字要加把勁先得。
覺得自己臨急抱佛腳

串生字的確是最難的部份。
老實說叩門的作用真的不大,不過備試過程中小孩應會有得著。但最好都是平常心。

ouiwa    發表於 18-1-24 01:07

Mchacha 發表於 17-1-9 23:47
串生字的確是最難的部份。
老實說叩門的作用真的不大,不過備試過程中小孩應會有得著。但最好都是平常心。
...

我係擔心入寶校,我明地區一線好難叩,係驚二線都叩唔到就煩。
經過今晚做卷,我都覺小朋友有得著。
我亦去報課程壯下膽

去年我小朋友有齊starters(15), movers(14)及flyers(14) 嘅證書, 對叩小一"一線"小學作用不大。
不要抱太大期望。

kan2011  送個服字同叻字俾你同小朋友,  發表於 17-2-27 20:07
王家爸爸  心態正確   發表於 17-1-12 11:53

WSheryl 發表於 17-1-12 09:27
去年我小朋友有齊starters(15), movers(14)及flyers(14) 嘅證書, 對叩小一"一線"小學作用不大。
不要抱太大 ...

明白,謝指教。你小朋友英文應該唔錯,幼稚園考到flyers 既人應該唔多
我尋晚同仔串字,個心覺得自己之前做得唔夠。考試當係一個訓練吧

WSheryl 發表於 17-1-12 09:27
不要抱太大 ...

請問你幫小朋友外補劍橋嗎? 幾多歲開始考starter 呢? 幾多歲考flyers ? 趕得及報私校小一前考完flyers 嗎?

回覆 羊太太 的帖子

我自已教了9個月,小朋友考齊3張papers。K2暑假時開始,叩門前完成。

WSheryl 發表於 17-1-12 11:21
回覆 羊太太 的帖子

我自已教了9個月,小朋友考齊3張papers。K2暑假時開始,叩門前完成。

請教
是否買offical material 已足夠?包括storyfun, fun for starter and past paper

回覆 Lu324 的帖子

Starters: fun for starters + past papers Movers: past papers
Flyers: past papers
因為之後唔夠時間練習,所以只做past papers便去考。Movers轉去Flyers比較易,未出Movers成績便考完Flyers了。

WSheryl 發表於 17-1-13 09:25

Starters: fun for starters + past papers Movers: past papers

Thx so much

請問你小朋友做movers同flyers reading and writing分別用幾多時間?

WSheryl  每份paper都有指定時間,當然係按指定時間內完成。否則去考試時就冇意思  發表於 17-1-13 23:16

因為兩份卷規定時間只差10分鐘,我小朋友做movers時間剛好或早五分鐘,flyers就做好耐,想知你夠時間做flyers會唔會係movers剩好多時間

WSheryl  做多幾次練習之後,就自然會有時間凈, 熟能生巧
。  發表於 17-1-14 10:58

引用:+本帖最後由+WSheryl+於+17-1-13+09:25+編

原帖由 WSheryl 於 17-01-13 發表

請問你幫小朋友操Movers同Flyers past paper大概一星期幾次?一次操幾多份?謝謝!

WSheryl  無特定時間,佢願意就做。每次一份,要計時。  發表於 17-1-23 10:33