用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 St. Stephen's College2017年9月中一交流區
樓主: YLONg
go

St. Stephen's College2017年9月中一交流區  

Bigmowmow 發表於 17-7-25 11:53
回覆 chloe.k 的帖子

我昨天問咗學校他們話沒有影響, 老師會安排

真心替您開心係呢度見到您。祝願您小朋友係赤提有美好的成長。赤提係好學校。

我成日講我只識一個閨密教友個仔係呢間讀,佢舊年中一,前幾日同佢傾偈,佢提起學校生活佢塊面會發光,笑得好開心的。佢講一個學校生活片段話食晏時同男同學仔落去下底海灘沿住海灘行及傾偈,佢好 ENJOY好開心。

另外,今個暑假佢跟學校去咗澳洲悉尼歌劇院表演樂曲並獲獎,以下新聞就係講呢單野,其中一張相有嗰個男仔呢!

揚威澳洲音樂節 聖士提反書院管弦樂團奪金
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170716/bkn-20170716153450756-0716_00822_001.html
聖士提反書院管弦樂團在第28屆澳洲國際音樂節一項表演中榮獲金獎,揚名海外!「WE MADE IT! It's GOLD!(我們做到了!它是金牌!)」樂團昨日(15日)在Facebook專頁「St Stephen's College Music Department」公布學生賽果,參賽的學生難掩激動心情,拿起獎牌擺甫士。

從樂團Facebook專頁顯示,樂團於悉尼歌劇院表演樂曲,並在悉尼市政廳獲獎,約40名學生在大合照中伸出拳頭,充滿活力。帶隊的余老師透露,他們將於今晚10點鐘返抵香港。

澳洲國際音樂節為當地著名的音樂節,每年吸引約千名來自世界各地的青年到悉尼進行文化及音樂交流,如澳洲、日本、美國等,項目不限,例如管弦樂、合唱團、爵士樂等,本屆音樂節於當地時間本月9日至16日舉行。

PS:個男仔舊年中一讀赤提才首次學中提琴,亦都係由舊年開始係出面加學中提琴,依家佢竟然愛上拉琴,又話將來要去外國學音樂及拉琴!

回覆樓主

今日買咗書。本數學書好似黃頁咁厚!

回覆 小時了了 的帖子

回覆樓主:

請問大家會在哪裡買返學白色皮鞋?(emoji)

lolocamy 發表於 17-7-31 14:55
請問大家會在哪裡買返學白色皮鞋?(emoji)

校服是穿黑皮鞋。

Gdluck 發表於 17-8-1 19:11
校服是穿黑皮鞋。

見學 校通告

Gdluck 發表於 17-8-1 19:12
見學 校通告

哦, 不好意思 。原來女仔 夏季 校服穿白鞋。

Gdluck 發表於 17-8-1 19:17
哦, 不好意思 。原來女仔 夏季 校服穿白鞋。

唔緊要不需不好意思呀(emoji),謝謝回覆,其實都係想買時上網check uniform 時先知著白鞋,因一直都係買黑鞋。(emoji)(emoji)

Gdluck 發表於 17-8-1 19:12
見學 校通告

請問大家知唔知,係咪一定要用皮帶?

回覆樓主:

請問在哪裏可以看到Quantum Learning Camp 相片?

有相冊沒相片

看到了

我仔係camp 2, 很期待

回覆樓主:

lulu1234567890 發表於 17-8-11 14:43
form one, c d classes 係精英班?
Yes, this is what we've just heard from the school office.

請問出咗編分班資料未?

Bigmowmow 發表於 17-8-15 10:32
請問出咗編分班資料未?
已貼在校務處門口玻璃位。