用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這是什麼心態?真的不懂!
go

這是什麼心態?真的不懂!

純粹講講。
同事常在午飯時怨恨香港的讀書制度,不斷發牢騷,表示非常羨慕芬蘭,芬蘭的孩子好幸福,不須操練,成績也不錯。但香港政府好無良(我不太認同),小朋友好慘,沒有一個輕鬆快樂的童年,幼稚園就要操練,又要學寫字,又要為考小一做準備。我說政府沒要求要操練,你可以選擇不為小孩操練及報讀興趣班,你也可以不考直資或私立。但她說別人都不斷操練,她怎可不為孩操練,又表示萬一不能入讀好的津小怎麼辦,所以一定要報考直資及私校。我又得知她為小孩報了較多興趣班及英文班。
我認為造成小孩起步線太快並非全是政府的錯。或者與社會富遮有關。

早個排,有個節目講有些學校下午去玩,不用上堂,有朋友話點解人地學校可以,佢間小學就唔得,仲要勁谷

我心想,當初系你自己去叩這間學校,原因系因為程度深,夠谷,無人用槍指住你去叩這間學校的,你可以不去叩門,照讀派俾你的學校,派俾你的學校咪就系下午去玩的學校囉,你小朋友成績好,而家你要轉返過去,一定歡迎你

完全同意。

有一半所以謂痛苦的兒童只不過係因為父母怕蝕底落後而搞到細路痛苦。果一半係根本唔關學校事。

siden 發表於 17-1-8 12:55
完全同意。

有一半所以謂痛苦的兒童只不過係因為父母怕蝕底落後而搞到細路痛苦。果一半係根本唔關學校事。 ...

我同意你的意見。
沒理由要全部家長不催谷孩子,作為家長你有權選擇不參與課外活動,或者報讀輕鬆少功課的學校(這些學校多數不是一線)

正係人有我有的心態

都有唔少升中唔好,唔熱門,唔填都有機會抽到入去既小學,小三開始就會勁谷,朝早提前半小時上課,放學補課,星期六返半日,間學校谷唔一定係自己揀,有時係走唔甩
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:這是什麼心態?真的不懂!

家長責任好大,隔鄰派小一,派心儀有名小學,一家很開心,自己知佢地中伏,入學後很快家不成家,小朋友晚晚哭,家長發瘋,警察上門,現上小二好似放棄咗,上補習社,只要求小朋友不留班便好

本想不爭,變得不得不爭。
有時候不爭,比能爭會爭之人有福多。
但從不爭,則淪為世人皆能踐踏之泥。

呢排冇咩做,越睇甄嬛傳,越發覺香港讀書係咁。個個家長都話 Happy School,一出世就話「孩子平安健康就得,讀書成績不要緊」。到頭來,咪個個都補呢樣補果樣,要泛泛掂,琴棋書畫不能少,學業成績不能差。

後來因為透唔到氣,嘗試爭,點知越爭越多,有些學生受唔到壓力「先走」,有些每天與父母拌嘴,關係不好。有些更搞到身心毛病浮現。

到最後,咩都有,好大學畢業、有份「好」工,先發現自己其實乜都失去曬,咩都冇贏到,一個人活在一個華麗的金絲籠裡。淨係諗到覺得好悲哀

洋蔥頭媽咪  做人又唔駛咁灰嘅,將來有成就只因今天有努力付出過,應得的,何須比較!知足常樂呀   發表於 17-1-9 07:42
ABC-DAD  咪同陳奕訊隻陀飛輪咁上下  發表於 17-1-8 20:57

回覆:這是什麼心態?真的不懂!

全世界都無一個教育制度係完美,好多人只見到其他教育嘅好,永遠都係隔離飯香!

2jkidsfather    發表於 17-2-2 11:58
Soming  Agree  發表於 17-1-29 02:05
洋蔥頭媽咪    發表於 17-1-9 07:43

aptcan 發表於 17-1-8 19:08
全世界都無一個教育制度係完美,好多人只見到其他教育嘅好,永遠都係隔離飯香!

...

你說中我的心聲!

見到今日新聞

兩位小學生講述其學生生活,表示很多課堂練習和工作紙,亦有很多評估,「寫到手軟,無得停」,又指壓力大得會頭暈。另外,亦有幼稚園家長表示學生壓力已由小學蔓延至幼稚園,有家長指K3女兒每日要做4本練習,更要學寫「花園」、「怪獸」等難字,批評教育制度令學生及家長都有壓力。

小學還可以話係派位,派中無的揀。幼稚園係家長自己揀。。。。。。

回覆 cherrieshum 的帖子

小女間學校真係無乜功課的, 除了小三那年老師把所有math書本的練習係返屋企做, 咁就真係多。今年小四真係同小一無乜分別, 上年暑假連暑期功課都無, 當然佢地有些project都唔易做。 今年轉左制, 某些科目的評估會通知我地家長, 真係不習慣, 因為一通知就一定要叫個細路温書。
我地學校出名小功課, 好hea, 只係我女夠好運抽到。隔離左右可能成日聽到我丙女, 原因我女測考默都唔肯温, 以前4次評估就要丙4次, 今年改了3次就可以鬧少一次。

scyauchris 發表於 17-1-8 22:26
回覆 cherrieshum 的帖子

小女間學校真係無乜功課的, 除了小三那年老師把所有math書本的練習係返屋企做,  ...

我和類似,阿仔的幼稚園,小女的小學(包括之前)超輕鬆,天天放學都在玩,考試期間也在玩,連她奶奶也向我投訴,為何阿女沒有功課做,我後來才知道阿女在學校已完成大部份功課(學校沒有功輔班)

Soming   發表於 17-1-29 02:07

brother4 發表於 17-1-8 18:19
家長責任好大,隔鄰派小一,派心儀有名小學,一家很開心,自己知佢地中伏,入學後很快家不成家,小朋友晚晚 ...
奇怪喎, 我哋條村, 戶戶小朋友晚晚哭哭啼啼, 家長發瘋, 家不成家, 但都未有警察上門喎。

little_yolky 發表於 17-1-9 09:24
奇怪喎, 我哋條村, 戶戶小朋友晚晚哭哭啼啼, 家長發瘋, 家不成家, 但都未有警察上門喎。 ...

點解你屋苑咁猛?

siden 發表於 17-1-9 09:30
點解你屋苑咁猛?
1. 斜對面D仔女大晒, 但都聽到阿媽鬧老公, 阿爸鬧阿女。
2. 樓下C9揀直由囝囝升小一鬧到依家小五呈分。

3. 隔離樓囝囝好似係名校, 父母鬧得斯文D, 但聽到囝囝嗚嗚聲喊。

4. 阿妹升上小一, 我都加入戰團了。

2jkidsfather  Ha ha ha  發表於 17-2-2 12:00
200904  你家華懋樓啊?隔音好差下喔。  發表於 17-1-10 11:47

little_yolky 發表於 17-1-9 10:07
1. 斜對面D仔女大晒, 但都聽到阿媽鬧老公, 阿爸鬧阿女。
2. 樓下C9揀直由囝囝升小一鬧到依家小五呈分。

我果度只得我一個大吼大叫

little_yolky  我哋係百家爭鳴。  發表於 17-1-9 10:21

回覆 little_yolky 的帖子

通常我喊都未到我女, 所以上次有老師可以鬧喊我女, 位老師真係好勁。我女除了看小說電影會喊之外, 真係好難可以鬧喊佢。我老公最唔喜歡我丙女, 不過佢更本唔明, 佢從來都無望過個女功課同測驗卷。

scyauchris 發表於 17-1-9 13:28
回覆 little_yolky 的帖子

通常我喊都未到我女, 所以上次有老師可以鬧喊我女, 位老師真係好勁。我女除了看 ...
我鬧阿細時C6成日話我惡, 但前兩日佢教阿女時鐘, 佢話佢都差D忍唔住想丙佢鑊甘。