用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

del
   3    0    0    0

(2)好啲 因為econ比較好溫過bio,努力背努力溫書易有回報,也比較好預

回覆:andywmama 的帖子

當年都是在這兩個選擇中掙扎,本來想說服囝仔修Econ, 因為他Econ考得好好(全級頭幾名);第二Econ容易讀,因為唔洗背咁多嘢;第三學校取5**的往績,Econ比Bio好;雖然如此,最後他還是選擇了Bio,因為他說對Econ冇興趣。

原來興趣真的好重要,今天phy chem bio m2,他全部自己温,唔洗叫,而且見他温得津津有味,好享受咁,如果當年我堅持他修Econ,可能我冇咁舒服,要時時叫破喉嚨提他溫書。

回覆樓主:

女兒當年都係 phy chem + bio/econ,唔想揀 bio 係唔喜歡太多嘢要背,記性又唔及同學,又覺得 econ 容易讀d。但最後都揀了 bio 係因為 學校 DSE 5+ 成績比較好。及後女兒亦有提及 phy chem bio 三科其實有關連,佢話有讀 chem 去讀 bio 係著數d。

引用:當年都是在這兩個選擇中掙扎,本來想說服囝

原帖由 iceberg222 於 17-01-08 發表
當年都是在這兩個選擇中掙扎,本來想說服囝仔修Econ, 因為他Econ考得好好(全級頭幾名);第二Econ容易讀, ...
我都同意興趣很重要,讀起想事倍功半。

阿囡兩科有讀, BIO 同 Eco, Bio 要用多時間溫書, 考完DSE 她發現BIO 不是死背就得, 要靈活灌通才考得好. 最後只得5.

朋友棵仔, 讀PHY, Chem, Bio, DSE 未諗過三科中最無把握BIO 會拿5**, 但如果醫療方面發展. 讀BIO 上大學有用過Econ

如果想讀Law, 選什麼課程好?

yiuyiu88  咩課程都可以,只要中英文好  發表於 17-1-14 13:07

阿仔都決定了揀Phy Chem Bio M2, 而不揀Econ了,我已warn了他Bio會好多嘢讀, 而讀Econ會輕鬆啲,但他真的對Science方面比較有興趣,雖然佢Econ勁高分,仍決定㨂Bio。

回覆樓主:

請問男仔選Bio 是否出路較好 Econ?或入4大學較 多學科收呢?
因囝無興趣讀醫或律師的。

回覆 andywmama 的帖子

如果對醫科/科學等等有關理科的課程完全沒有興趣,Econ 和 Bio 都沒有關係,而且男女性別沒有影響(還不是一樣讀書嘛!),男仔機會、際遇、出路和女仔沒什麼差別。

況且,除了科學/醫科等課程需要學生讀Bio 之外,基本上沒有任何一個課程需要同學讀 Econ。大學收生主要看分數,科目是其次。

YDLFATHER  明白  發表於 17-1-14 13:19

1998Ruby1998 發表於 17-1-13 01:56
回覆 andywmama 的帖子

如果對醫科/科學等等有關理科的課程完全沒有興趣,Econ 和 Bio 都沒有關係,而且 ...

囝科學佢喜歡鍾意,但醫科都無興趣

YDLFATHER 發表於 17-1-11 21:00
如果想讀Law, 選什麼課程好?
有把握得到5**/5*既選修,以城大為例,無提及邊個選修weighting高啲,全部都係乘1。http://www6.cityu.edu.hk/slw/academic/hkdse.html

港大講得無咁詳細,我估應該差唔多。

YDLFATHER  Thanks  發表於 17-1-13 21:10

王家爸爸 發表於 17-1-13 17:43
有把握得到5**/5*既選修,以城大為例,無提及邊個選修weighting高啲,全部都係乘1。http://www6.cityu.edu. ...
王家爸爸想問問m1/ m2係咪唔當一科?

bobo98 發表於 17-1-13 23:27
王家爸爸想問問m1/ m2係咪唔當一科?

舊年去城大聽講座,好似話越来越多系當M1/M2係一科,好似話係各校趨勢。

bobo98  Thx  發表於 17-1-14 14:32
‹ 上一主題|下一主題