用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升中安排 [複製鏈接]

想請教一下, 真道作為一條龍學校, 在升中時, 如果想參加中一自行分配派位, 或考其他直資, 學校是否會先取消你直升的學位? 如果是這樣, 結果可能是直升位沒有了, 自行分配學位又沒有人收, 其他直資又無一間收, 然後無學位要找教局比個派哂位後的band 3 位?
   4    0    0    0

or that only apply to school like St Mary ?
http://www.edu-kingdom.com/data/ ... lbjilgji4ij3im0.jpg

到最後應該會派去band3學校。所以如果冇直升真道中學部的打算,你最好五年級或更早時轉另一間津貼或有呈分試的私校,當然,如果小朋友成績或操行不理想,轉校有一定難度,所以讀直資一條龍轉校不容易。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1094898

我看了這個link , 又說法不同,說有升中位back up很再去自行和考直資.
因此不肯定到底在Logos 是否一定要放棄直升車才可考別的直資中一位.  有沒有現在的家長可以肯定告訴我一下呢 ?謝謝?

回覆 花花之家 的帖子

你最好打電話問教育局。

花花之家 發表於 17-1-7 22:36
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&fromuid=1094898

我看了這個link  ...

真道都無小6係5年級值升中一啦...如果不信任真道就不要簡佢啦⋯⋯我仔現在小一感覺學校都重學術,程度不淺,只是默書好輕鬆,無背誦超好!功課輕鬆!每日有時間玩,又自己整下科學實驗...當然是學校教完,自己返黎整出黎玩...學校教得活,不是搬字過紙!

人望高處,我覺得冇問題。

bearwhat 發表於 17-1-8 11:13
真道都無小6係5年級值升中一啦...如果不信任真道就不要簡佢啦⋯⋯我仔現在小一感覺學校都重學術,程度不淺 ...

唔係唔信, 係直頭未入學. 只不過想搞清楚下條路. 我報小學只有報考一條龍的小學, 了解好哂, 仲要報告比老公..老爺99 知, 他朝有乜情況在意料之外, 咪比人話吖嘛!

bluestar3000 發表於 17-1-8 00:22
回覆 花花之家 的帖子

你最好打電話問教育局。

有 我真係email 左, 等回覆

好,你收到回覆後話我知,我想好多家長都想知。

bluestar3000 發表於 17-1-8 19:08
好,你收到回覆後話我知,我想好多家長都想知。

其實我最近試過打去教育問關於呈分試的問題,原因係教育局網上冇資料講清楚,。我打去問, 初時確定係' 無講' ,後來嗰位主任打比我,回覆我時, 一論咀用口講乜嘢係呈分試, 我抄notes 也抄唔切, 我問佢:你認為如果教局website 唔講, 我去問邊個? 佢話小五時學校會講. 後來我發茅... anyway , 最後佢哋放番D資料上網.  於是我見到常見問題中話一條龍學校的學生要放棄直升權利才可去考其他學校嗰段.

等我收到回覆, 我會post 上來

其實我都聽過係要放棄直升權利才可考或派其他的津貼中學,如果是真的,那實在太冒險了。

bluestar3000 發表於 17-1-8 19:55
其實我都聽過係要放棄直升權利才可考或派其他的津貼中學,如果是真的,那實在太冒險了。 ...

如果要跳船要小學跳...小5升中一...去其他中學應該未必收...到中學跳船會否太遲?或者人地要你重讀先收....能力更高跳船應該是人地挖角過去...
不過我諗原校讀上去友誼關係難得...點都5想走...除非人際關係一直都5好....

花花之家 發表於 17-1-8 19:45
其實我最近試過打去教育問關於呈分試的問題,原因係教育局網上冇資料講清楚,。我打去問, 初時確定係' 無講' ...
有會員叫我過嚟睇吓呢個帖, 咁我又答吓咀.

真道我講既第3類龍校, 可以留住位去考其它直資甚至係官津中學自行階段去考同等結果.

如無意外, EDB應該會回覆你類似既內容, 直資一條龍學校既升中安排不屬於EDB規管範圍, 請自行向相關學校查詢.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-10 13:03
有會員叫我過嚟睇吓呢個帖, 咁我又答吓咀.

真道我講既第3類龍校, 可以留住位去考其它直資甚至係官津中學自 ...

今日收到教育局學位分配組的職員的電話, 佢主要係解釋所謂一條龍嘅學校係參加排位時嘅安排,而其實教育局嘅網站上係有一個表嘅,上面列出咗20間一條龍嘅小學中學, 在教育局嘅制度之內, 只有這20間學校嘅學生係要放棄直升位先可以考其他直資學校或者參加自行及派位, 真道並不在內. 相信真道是屬於你講的第三種了

花花之家 發表於 17-1-10 18:16
今日收到教育局學位分配組的職員的電話, 佢主要係解釋所謂一條龍嘅學校係參加排位時嘅安排,而其實教育局 ...
個堆全部係津校,名單每年9月會更新
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝花花之家、hkpapa853回覆。但是讀完五年小學就去考其他中學,似乎有D難度,無論有冇保留學位都好,真道學生轉出去其他中學都不是容易的事。

bluestar3000 發表於 17-1-10 21:41
謝謝花花之家、hkpapa853回覆。但是讀完五年小學就去考其他中學,似乎有D難度,無論有冇保留學位都好,真道 ...
由於學制跟外間存在很大差異,真道的確唔易轉校,個別學生會轉去國際學校或私校,轉到傳統官津就唔太多。如果target係將來讀官津band 1中學,建議你不要揀真道。

littlefaith 發表於 17-1-10 22:37
由於學制跟外間存在很大差異,真道的確唔易轉校,個別學生會轉去國際學校或私校,轉到傳統官津就唔太多。如 ...

啱的, 我本來覺得有機會考下外面直資都好,但小五要考又真係無乜可能. 其實好哋哋,直上最好既, 人大左, 係知小學一起上中學的朋友係最好的
‹ 上一主題|下一主題