用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

回覆 jitjitma 的帖子

按你所言,現在回覆同六月回覆係冇分別。只要你係 UCAS Track 限期前回覆就得,早覆冇著數,遲覆冇問題。

1998Ruby1998 發表於 17-2-27 18:12

按你所言,現在回覆同六月回覆係冇分別。只要你係 UCAS Track 限期前回覆就得,早覆 ...

謝謝回覆

其實我也想知道Year幾要申請UCAS和香港的Bon-japus呢?是否今年要決定自己將來讀乜好?我女e+Y11,佢仲好g懵下懵下咁!同理ilets應該幾時考好?請賜教

回覆 Umi 的帖子

依家 Year 11,懵下懵下好常見,有d到報名果陣都懵下懵下。
Year 12 一開學老師就應該會講報 UCAS 同準備一下自己 d 資料、Personal Statement、心儀科目( UCAS 這方面不用擔心,相信學校比你更緊張更清楚)。與此同時,呢個時候都會申請 Non-JUPAS,Fast Track 通常就 11 月 deadline,所有 Main Round 就 1 月前。詳情就要睇翻各大院校同埋個別科目,再唔係就叫女女 send email 去問(家長問可能會扣印象分,畢竟係你女女讀書,唔係你)。

IELTS 就要睇你女女報讀咩科同英文資質,如果係讀醫科、法律系等等,IELTS 要求每一個 band 至少 7.0,通常好多人死在 Writing,要考多幾次。建議如果今次暑假返香港的話,一返來就考一次,派左成績,如果每個 band 都過 7.0 就皆大歡喜,開開心心放暑假。如果唔得,就再考多次。 IETLS 每個禮拜六都舉行,13 日工作天就出成績,可以考到 2-3次。

Umi 發表於 17-2-27 20:10
其實我也想知道Year幾要申請UCAS和香港的Bon-japus呢?是否今年要決定自己將來讀乜好?我女e+Y11,佢仲好g ...
UCAS 同 non jupas都系upper six 時報,但lower six 就開始要做準備了!

即係預備方向和目標心儀學是Y12, 但Y13開學左右就申請right?

回覆 Umi 的帖子

對,可以想像 Lower Sixth 為計劃人生,決定去留,而 Upper Sixth 就是把計劃實踐。

我女對Fashion design有興趣,請問UK有咩好大學揀?同埋要求高嗎?我女來年會讀IB, 但我自己讀書5多!乜都5識

Umi 發表於 17-2-27 21:18
我女對Fashion design有興趣,請問UK有咩好大學揀?同埋要求高嗎?我女來年會讀IB, 但我自己讀書5 ...

U should have your daughter focus on GCSE exams now for Y11! Once they enter Y12, the school will give them guidance and push. No worries

多謝各位無私寶貴意見呀

回覆 Umi 的帖子

唔緊要,我父母讀書都唔多,我地成家都係四週搵資料半撞。
我同學係 University of the Arts London 讀 Fashion Design,不過我都聽聞 Leeds 同 South Wales 都好好。

唔洗咁緊張,慢慢消化,睇埋今年 GCSE 成績都未遲。不過可以去睇下大學d 網站同收生要求,睇下 A Level 讀咩科對自己係最好,自己邊一科有把握、有興趣、有能力。與此同時可以畀女女知道 Year 11 暑假開心完,Year 12 就要認真發奮讀書。有機會的話同女女一齊上網睇大學d 網站,咪當行街睇衫咁,唔一定要即刻買,可以睇住研究先。

Not affecting your offers, but do affect your other opportunity of choice, for example your application of student hall in your possible firm choice university. Check it out carefully.

1998Ruby1998 發表於 17-1-24 16:23
回覆 ThanThan2000 的帖子

中學有得讀,不過當然好少人,得13 個,而且每況越下,依家老師話學校小貓兩三 ...
請問你MASTER 會讀咩?

回覆 hahahihi2u 的帖子

未咁快打算(tutor 唔畀我咁快胡思亂想,話咁早決定未必係件好事)不過可能會先讀 PGCE(英國教師 11-18 歲 牌),然後睇下會唔會讀 MA Speech Therapy 或者教書(教幾年先返香港再考教育文憑)。雖然我鍾意讀 Linguistics,但係錢呢家野搵夠先有條件講進修,畢竟讀多兩三年,洗父母錢,有出冇入,我覺得好對佢地唔住。

manning2014 發表於 17-2-28 10:19

Not affecting your offers, but do affect your other opportunity of choice, for ...

Oh, 多謝提點,真的忘記了hall的問題。不過,唔係話yr 1 保證有hall住的嗎?

jitjitma 發表於 17-2-28 14:07
Oh, 多謝提點,真的忘記了hall的問題。不過,唔係話yr 1 保證有hall住的嗎?
...
Yes, most universities will guarantee the 1st year accommodation. But there are so many different option of hall residence (location, room type, cost, student type etc) that students can apply for. For some universities, their application date of accommodation will begin well before the deadline of making final decision (in June) of firm / insurance offer. Therefore the earlier one confirm the firm offer, the earlier he can apply accommodation and the more option he can choose. That's the difference.

1998Ruby1998 發表於 17-2-28 11:20
回覆 hahahihi2u 的帖子

未咁快打算(tutor 唔畀我咁快胡思亂想,話咁早決定未必係件好事)不過可能會先讀 ...
真係好乖女!

資料好有用,

女讀中文中學中五, 成績一般, 對物理治療有興趣,
想考完dse過英國, 暫時未有方向, 應點plan, 點選校好
年尾先考 IETLS, 再報 UCAS ?
但成績如未達標, 係咪都係咁plan?
Please help me !!

回覆 connie3803 的帖子

我唔係太清楚你女女成績「一般」定義係咩? DSE 大概會咩水平?讀幾多選修科同埋成績如果?
物理治療好多英國名牌大學都要 AAB including Biology,如果選修科考唔到 554,入讀機會比較微,除非你 Biology 攞 5* 然後其餘兩個「非科學」科都係 4,拖累左整體表現。

英國大學普遍 A=5,B=4 如此類推,有一部份就嚴格好多,會 AAA=5*5*5 或者 ABB=554。

在此我畀d 英國大學入學 common acceptance grades (已經撇除左 AAA 要求同埋「超級野雞大學」果堆),呢幾間都係物理治療出色(當然 overall 排名同知名度未必高)排名有分先後:

Keele University:ABB or A*BC or AAC

Bournemouth University: AAB-ABB

Cardiff University: AAB-ABB

Coventry University: AAB-ABB

Northumbria University: AAB-ABB

Plymouth University: AAB-ABB

Brighton University:ABB-ABC (唔太建議讀 Brighton 不過如果冇其他路行就選呢個)

以上全部都係「其中一科一定要係 Biology,Biology 唔可以低過 B」。所以既然你預左會去英國讀,建議可以投放少 d 資源落中文同通識,集中選修科同數學(英文要考到 4,只要肯擺少少心機應該唔難攞)。

建議無論點都好,先考 IELTS,大學通常都會要求你每個 banding 至少 7.0,好多人死 writing 要考多 3-4 次。考左先報 UCAS 會好 d,早考早著。

如果成績真係完全唔達標,選修科連 ABB 都攞唔到的話,咁就要考慮 foundation,不過唔係間間大學都有,同埋好多名牌大學物理治療 foundation pathway 都會要求 ABB。

當然最差打算係讀 A Level,呢個我就唔係太熟悉,你要搵下 brother4、亮燈等人,佢地對 A Level 選校會比我更熟悉。

‹ 上一主題|下一主題