用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

回覆 1998Ruby1998 的帖子

thanks! Ruby

資料好有用

Ruby

我想問係咪一定要去升學展攞資料同接觸 d agent? 周圍都有好多機構舉辦升學展, 應該選邊D去?

我去過2次, 聽完D人演講, 之後就漫無目的, 唔知去邊個counter問, 又唔知要問咩

回覆 connie3803 的帖子

Agent 係先依家段(未需要報 UCAS 前)可以唔需要接觸,不過接觸都冇壞,反正佢地佣金係你學費抽,你有冇 agent 都要教同一筆錢。
大型升學展會比較好,唔需要去果 d 得兩三間+講座果種,因為果種甩身難,負責機構會不斷遊說你,好多時變到無中生有。通常升學展海報有寫邊 d 大學有代表來,你跟住 d 大學名,排一排應該去邊個 counter。

建議去升學展,帶校內成績表同 IELTS(有的話),最主要都要帶你女女去,由佢自己問院校代表,普通 offer grades 同 offer 機會率,會睇重邊科,如果唔可以讀 Year 1 , Foundation 要求又點,升上 Year 1 機率高定低,有咩課題Foundation 唔一定升到,以今年 Warwick Business Foundation 黎計,得 30% 人上得返去。物理治療 Foundation 通常都要讀埋 Physics,你女女冇修呢一科,數學根基又唔好,讀 Physics 一定會吃力。同埋如果院校物理治療一定唔收,有冇其他科目可以讀。你女女一定要表現到誠意(家長有誠意冇用,只會畀人感覺個女都唔係咁積極),等人相信妳係鍾意佢間大學,未必讀到物理治療都可以。好多人以為冇得讀就算,走人,其實要表現到你係鍾意佢間大學,讀邊個 programme 都得,可以等第二年 transfer。最好去前做定資料收集,間校舍有咩好,環境點等等。

如果好彩,有機會有代表即場肯收你,佢同埋現場主辦單位工作人員一定會教你開 UCAS。

connie3803 發表於 17-3-15 15:54

Ruby

我頭一兩次去也好似你咁盲中中,所以要做定功夫先,如孩子有心儀科目就去UK league table 看看排名和收生要求,選定幾間去教育展直接去問,除了成績要求,問下天氣和位置,孩子怕凍就可能不選北部大學,city U 定campus U, 宿舍如何(朋友孩子講明不要harry potter 式校舍),我会問埋治安,國際學生比例等,問完再上網比較下資料,英國文化協会展覽有時会有教授在counter, 如係孩子心儀嗰科仲多,暑假時展覽会有學生幫手,問下學生日常生活如何等

回覆 poonseelai 的帖子

國際學生比例, 究竟多好定少好 ?

回覆 connie3803 的帖子

我覺得就冇咩所謂,不過越多國際學生,通常都代表間大學多人識+名牌(唔計 East Anglia 呢種專門關照國際學生果種)。不過肯定就係,收得國際學生多,學費一定高,撥畀學生嘅資源都可能多d。如果你讀商科、法律、理科果邊,基本上一定有亞洲人,而果 d 部門分到嘅資源都一定多過其他課程。
好多香港/中國學生怕同外國人玩,淨係同「同根」人玩。同樣道理,你想練英語認識多 d 人,都可以選擇同外國人做 friend。呢個好似乎你自己個人去向。

1998Ruby1998 發表於 17-1-14 16:30
回覆 lm251099 的帖子

很大分別喔!我自己有讀 BAFS(Business Accounting Financial Studies)和 Econ。A ...

請問對 Manchester, Warwick 及 KCL 嘅International Business Management 有如何睇法呢?

Warwick 個 Business Department 係首屈一指,其次係 KCL 同 Manchester,呢兩間係 International Business Management 水平都不相伯仲。如果我排,按先後次序:Warwick、KCL、Manchester

1998Ruby1998 發表於 17-3-23 01:44

Warwick 個 Business Department 係首屈一指,其次係 KCL 同 Manchester,呢兩間係  ...

請問排 Warwick 先是否因為 KCL 嘅年資淺啊,因佢嘅 CO 比 Warwick 高很多呵。

排 Warwick 先係因為佢成個 Department 投放資源好多,世界聞名,KCL 招牌相對冇咁「響亮」,主要資源都放係 War Studies、Law、Medicine 同 Dental,Business Department 相對少。
通常學生都會比較 Warwick 同 UCL。

至於 CO 高低,高 grades 除左代表間大學好之外,都可以代表校方認為你平日 grades 唔夠好,考出來都唔會好得去邊,不過為左畀個機會你同學校自己,所以就出個高 d 嘅 offer,你考到就你好野。

我之前排 QMUL 同 Birmingham 英文,QMUL 英文排名低好多同埋都唔算擅長,但係 offer 出 A*A*A all electives,Birmingham 出 554 electives AND/OR English AND/OR Maths。所以 CO 門檻可高可低,雖然與大學排名有關,但都會睇學生成績同埋部門覺得你勝算幾大。

1998Ruby1998 發表於 17-1-24 16:23
回覆 ThanThan2000 的帖子

中學有得讀,不過當然好少人,得13 個,而且每況越下,依家老師話學校小貓兩三 ...

想問下讀言語治療,邊間學校好?需要修讀bio嗎?
回香港認受嗎?

回覆 2女女 的帖子

Reading、Southampton、Newcastle 同 Manchester 都好好,其次有 Sheffield、Leeds、York 同 Birmingham。 Cardiff 都好好,不過佢地唔係年年都收海外生。通常佢地都會要求讀 Bio,仲會要求 Bio 有 B 甚至 A。

回流香港情況唔太清楚,不過記得香港尚未有言語治療師的專業監管及發牌機制,如果有機構請你就可以即刻返工。如果容許和有機會的話,在英國實習、考牌、儲經驗會更好,可以畀多個選擇自己。

1998Ruby1998 發表於 17-4-7 00:49
回覆 2女女 的帖子

Reading、Southampton、Newcastle 同 Manchester 都好好,其次有 Sheffield、Leeds、Yo ...

即係每間英國大學都要求有修讀Bio?

回覆 2女女 的帖子

未必每間,不過大部份都會要求,如果有修 Bio 的話就穩陣。

請問 Civil Engineering, Manchester, Sheffield, Nottingham 同 Cardiff 怎排?

回覆 ChuMugChuMug 的帖子

我會排 Sheffield、Nottingham、Cardiff、Manchester。Sheffield Civil Engineering 僅次於 Southampton、Bath、Edinburgh,而且我也聽聞師資和課程安排口碑挺好。

謝謝你的資料意見,對我們幫助十分大。

請問University of East Angila這間大學好嗎? 好似他們都有言語治療這科。

回覆 rayflo33 的帖子

East Anglia 呢間大學我有少少保留,睇返近幾年數據,佢排名升得快,同收生、建立新大樓都有關連。排名唔係單講研究同埋師資能力,仲會講學生入學成績、國際學生比率、校園環境等等其他普通人好少會考慮到嘅因素。
我果陣本來都有考慮讀 East Anglia,不過我表姐佢係匯豐做行政薪酬主管,佢係英國長大讀書,話聽呢間大學,但係唔係一流嘅大學(似追排名但係實質能力唔高),除非冇其他大學選擇,否則都唔會報讀呢間。我就唔知佢講嘅野可唔可以作實,不過 UEA 係出名多內地同香港學生。

如果講差唔多 entry requirement 的話但係高 d 國際知名度/認受性,我會建議 Reading 同 Manchester,同樣 AAB entry。

好多謝你詳細的回覆!
‹ 上一主題|下一主題