用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

請問讀business, Lancaster vs leeds 邊間好D? 唔該曬!

Macau媽媽 發表於 18-4-17 23:47
因為第二要求高D,第一分數要求抵D,如果我放心儀既,可能入不到
如ruby講, 如果 Firm 達不到,會直接入 Insurance. 所以應該把想入嘅做firm. 據UCAS web, 14日內可以通知UCAS改. 14日後7月19日前可以同firm & insurance 大學講,大家同意再通知UCAS改.

Ruby1219 發表於 18-4-17 23:55
唔係咁玩法喎,你到時成績過唔到firm, 過到insurance 就會自動落insurance 㗎喎。一定係擺高啲offer 嗰個 ...
UCAS 5月3日前先覆,我想問下大家意見,囡囡而家讀緊foundation, 果間Foundation 學校沒什麼支援,只能靠自己,所以十分煩惱,我囡成績只能入Firm, 所以打算放Firm,但囡心儀收生高小小果間,但如果收生高小小果間我放Firm,一定入不到

cow 發表於 18-4-17 23:59
如ruby講, 如果 Firm 達不到,會直接入 Insurance. 所以應該把想入嘅做firm. 據UCAS web, 14日內可以通知UC ...
原來可以咁做,吾該

Macau媽媽 發表於 18-4-18 00:03
UCAS 5月3日前先覆,我想問下大家意見,囡囡而家讀緊foundation, 果間Foundation 學校沒什麼支援,只能靠自 ...
不用煩惱,一定係心儀放Firm.無損失

回覆 可愛媽媽媽 的帖子

比較過,兩間大學課程都近似,不過 Leeds 寫明如果修讀 Contemporary Management Consulting module,你可以有機會獲得 Professional Consulting 嘅 Chartered Management Institute (CMI) Level 5 Certificate。關於 CMI 同佢頒發嘅 Cert,你可以上網再研究。Lancaster 則沒有提及 CMI certificate,估計係應該冇。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

Hi,   

你好!因為以下都是agents 介紹,而學校也是,我地唔熟英國課程,現只有這兩間有offer, 所以唔好意思麻煩你。😅😅謝謝!

https://business.leeds.ac.uk/undergraduate/bsc-international-business/

business/http://www.lancaster.ac.uk/study/undergraduate/courses/business-management-bsc-hons-n102/#course-overview

回覆 可愛媽媽媽 的帖子

喔!原來是讀 International Business,那麼應該沒有 CMI Cert 了。不過按道理,應該不會只有 2 間 offer?是選擇了 Firm 和 Insurance?還是還有其他大學唯有回覆?Leeds 門檻要求高很多,按道理其他大學(Oxbridge、LSE 這些除外)也應該會出 offer 的。
Leeds 的 business school 是數一數二的,不過要看你子女是想讀 International Business,還是 Business Management。International Business 需要分析市場環境、一些基本商業法律守則、如何打入新市場、增加營運、提升公司國際知名度,也就是說 make a regional brand into an international brand。Business Management 也有機會讀這些,但更多是修讀如何管理、帶領、策劃、控制一間公司。要看看學生本人是希望讀哪一種。

Macau媽媽 發表於 18-4-18 00:03
UCAS 5月3日前先覆,我想問下大家意見,囡囡而家讀緊foundation, 果間Foundation 學校沒什麼支援,只能靠自 ...

你所指的“firm”, 是孩子有信心入到的, 報UCAS時叫insurance choice, UCAS firm choice正如cow話是心儀的大學, 收生要求高一些, 如最後成績達不到firm choice 但乎合 insurance choice offer, 就会入insurance嗰間。 你孩子就讀的foundation, 無銜接的大學? 定想有更好選擇?

請問DSE出左成績後,要怎樣上載成績?Scan and upload the result slip to UCAS or to the universities?

回覆 shirleychanchan 的帖子

你係咪跟 agent?如果係的話,交畀佢地,佢地會幫你上載。我唔清楚自己報係點,不過應該都係將成績畀中學,學校幫你上載。

shirleychanchan    發表於 18-4-19 08:07

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你好!
我們申請了5間、現只有兩間有offer, 其餘三間rejected。我們沒有申請oxbridg or lse.....不敢高攀。
現在只是考慮放邊間在firm、多謝你詳細解釋,幫我理解多左,唔該曬。

1998Ruby1998 發表於 18-4-18 08:59

你係咪跟 agent?如果係的話,交畀佢地,佢地會幫你上載。我唔清楚自己報係 ...
請問Agent 是成份result slip upload or just input Dse grades? 因為阿仔DSE報8科,但UCAS 只報了7科,第8科會hea考或absent,唔知U睇左會唔會有影響?

點入分數呢層我唔清楚,因為我睇唔到 agent 係點入成績、資料。
出左 offer,而你又達到,學校必須要收你,就係話如果學校個 offer 只要求 any 3 subjects 5 級,你 3 科 555,然後其他科都係僅僅合格,甚至冇考,佢地都需要收你,因為出左 offer。你冇違反到 offer 任何條件,而成績也達到,就 OK。

回覆 梁太2010 的帖子

7.5 分唔低啊!如果 IELTS 考到呢個分數(provided that 你唔係操練、不斷考先考到),DSE 成績最差都會有 5。DSE 有 4 的話,大概攞 7。
不過 7.5 分要睇埋每個部份。如果你係讀醫科、law 的話,大學會要求 each band no lower than 7/6.5。

IELTS 不用鬥高分,達到大學要求便可

shirleychanchan 發表於 18-4-18 11:39
請問Agent 是成份result slip upload or just input Dse grades? 因為阿仔DSE報8科,但UCAS 只報了7科,第8 ...

出咗成績之後, 你先將成績單影印, 之後用影印本畀學校嘅負責老師同你揼個印證明成績單係真嘅, 通常學校也有一位老師專係負責海外留學。之後就將呢張有印的嘅副本scan左佢再電郵去你個大學的admission office。我記得UCAS嗰邊係冇嘢需要做,如果所有順利的話,大學㑹通知UCAS, UCAS 就會update 你個status。

一般嚟講只要達到個co就冇問題

shirleychanchan    發表於 18-4-19 08:06

請教各位: 回覆UCAS 時所選的Firm 及 Insurance 大學會否知道它是

Firm 或 Insurance?

Macau媽媽 發表於 18-4-26 13:18
請教各位: 回覆UCAS 時所選的Firm 及 Insurance 大學會否知道它是

Firm 或 Insurance? ...
yes, of course they know
‹ 上一主題|下一主題