用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴面試
樓主: tongtongwhite
go

顏寶鈴面試

kcpak 發表於 17-1-9 19:07
回覆 homan911 的帖子

英文個面有寫的

系,原來只寫在英文版上中文没有寫,thx..

for 識英文/細心的家長睇?
anyway 我覺得NPL 吾難考,識幾個不是band one 都入到。

其實顏寶珍band 1學生不會入,他們用來做面試機會,在第一轉只會收到band 2生,而最後band 3生也收,因為直資像生意一樣要有收入没有學生交學費不行,所以最後什麽學生都收。

rambo717 發表於 17-1-10 11:44
其實顏寶珍band 1學生不會入,他們用來做面試機會,在第一轉只會收到band 2生,而最後band 3生也收,因為直資像 ...
上個月開放日,我同2個中一生傾談了十幾分鐘,原來他們入NPL如上述所講的一樣,不是b1或b2中的。也是最後一輪叩入。另外,我反而比較擔心前陣子見報的老師新聞。好擔心。

王家爸爸  單新聞的確嚇走唔少人,學校既處理手法更加差。   發表於 17-1-12 10:54

Tinkerbell 發表於 17-1-9 20:36
anyway 我覺得NPL 吾難考,識幾個不是band one 都入到。 ...
+1

Tinkerbell 發表於 17-1-9 20:36
anyway 我覺得NPL 吾難考,識幾個不是band one 都入到。 ...

其它直資學校面試信都收到,清楚中英都有寫明日期時間,唔能细心睇清楚都認同,但識唔識英文用睇表格來評論有点太過

進爸爸 發表於 17-1-11 08:34
上個月開放日,我同2個中一生傾談了十幾分鐘,原來他們入NPL如上述所講的一樣,不是b1或b2中的。也是最後一 ...

我也一直在想之前個單新聞。
但又覺得自己個小朋友未必派到間好中學,如果考到直資,至少唔駛等到最後入到間唔鍾意的學校。

tongtongwhite 發表於 17-1-11 22:35
我也一直在想之前個單新聞。
但又覺得自己個小朋友未必派到間好中學,如果考到直資,至少唔駛等到最後入到 ...

請問是什麼新聞?

回覆 小時了了 的帖子

thanks

Mandy2005 發表於 17-1-11 22:53
請問是什麼新聞?

我也想知

Googling 可以看到。尋找"昔日新聞",但希望已經成為過去了。不過,後天(1月14日上午)就是面試。聽聞可能會用ipad考中英數,不知是真的?假的?如果要去面試,是否要準備一下?又不知要幾長時間?會否接見學生?從英文字揣測,是"能力測試",幾耐人尋味?

後天下午,匯基東九龍有簡介會,也要看看吧。

進爸爸 發表於 17-1-12 08:13
Googling 可以看到。尋找"昔日新聞",但希望已經成為過去了。不過,後天(1月14日上午)就是面試。聽聞可 ...

剛search了,學校好似沒有跟進,好像無事發生一樣,而且仲要係舊年發生.........

Mandy2005 發表於 17-1-12 08:47
剛search了,學校好似沒有跟進,好像無事發生一樣,而且仲要係舊年發生.........
...
我仔仔昨天也問我這件事,因為小孩子也會googling

進爸爸 發表於 17-1-12 08:54
我仔仔昨天也問我這件事,因為小孩子也會googling

原來2011年體育老師因偷竊被捕,2016年又係體育老師出事,係學校問題還是個別老師問題.......

王家爸爸  其實唔係個別老師問題,如果有留意同一辦學團體既新聞,就知道係管理問題多啲。   發表於 17-1-12 11:03

Mandy2005 發表於 17-1-11 22:53
請問是什麼新聞?

這新聞係 EK 過去一年好 Hit 的討論, 亦因為這單新聞, 唔知係咪我"仍" 住, 今年討論顏寶鈴的升中帖銳減, 唔知今年報嘅人會唔會小咗? (P.S. 最少小了我一個報, 因為我嗰個係女女)

中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3232917&extra=page%3D31

Mandy2005 發表於 17-1-12 09:04
原來2011年體育老師因偷竊被捕,2016年又係體育老師出事,係學校問題還是個別老師問題.......

...
爛賭教師返學校做賊:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111109/00174_001.html

唉! 兩單案件都係 PE Sir

王家爸爸  同一辦學團體既許副校長嗰單仲有趣   發表於 17-1-12 11:33

同一辦學團體既許副校長嗰單仲有趣

佢呢個辦學團體將呢D新聞全部都當作「時運高睇唔到」,講真,連一場大龍鳳講廢話記者會都唔安排,直頭令我唔會再考慮呢個辦學團體既學校!

(其實鬼唔知個別事件/個人操守問題咩,但學校有咩對策,對受害者有咩安排等等,呢D廢話都可以交代下啦!)

silvia_ng 發表於 17-1-12 12:43
同一辦學團體既許副校長嗰單仲有趣

佢呢個辦學團體將呢D新聞全部都當作「時運高睇唔到」,講真,連一場大 ...
連個裁判官都感到錯愕話:「老師侵犯學生之後,學校仲畀佢任教?點解學校知道指控後,仍然畀佢繼續教?」

王家爸爸 發表於 17-1-12 12:47
連個裁判官都感到錯愕話:「老師侵犯學生之後,學校仲畀佢任教?點解學校知道指控後,仍然畀佢繼續教?」 : ...
最不能接受呢一點

王家爸爸  危機處理手法實在太差啦   發表於 17-1-12 17:19
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人