用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 家用分享對此校的感覺
go

家用分享對此校的感覺

我女2015K3畢業,讀足三年。我接觸到的老師,有一半係為打份工,我覺得。

外藉老師只有一位,照顧全校三級共18(每班30)
今年(17-18)我細女都有照報,亦已經收左,但面試經歷不愉快,不會讀。

我女面試當日in 12:00,in完喺課室後門行番出去,本身應該轉左出大門口走啦,但我女好急,有個書記企喺度示意我地由大門口離開,我同佢講我地小朋友要去廁所(我吾係吾知廁所喺邊,只係佢阻左我去廁所條路),佢聽完,個咀喺度miumiu下,然後話「吾好嘞...都係吾好嘞?...」 我唔明佢咩意思,我地對話企左喺嗰度一陣,操場裡面d老師望住我地,跟住應該有人喺ear phone問佢咩事,佢答「個小朋友in完想去洗手間」,跟住靜左,吾知對方喺對面講咩,跟住佢同我地一路指住門口一路講「吾好嘞,吾好去嘞,走啦...」入面成個操場已經冇晒家長,相信12:00我哩場係最後或者second last,但你都吾使比個細路去個廁所都吾准,佢間學校周圍乜都冇,我地要上新世紀搵廁所。我真係好火滾,咁衰都有!!
見埋我地應該放工或者lunch time,但都吾使咁啫,細路急起上黎會瀬架嘛,不過佢都話之你,剩係想你快d出門口。佢d說話當然衰,但我覺得最衰係佢嘅態度。
我地成班家長坐喺有蓋操場等時(before interview),佢(書記)已經好冇禮貌。有d新黎嘅家長冇位坐,佢大大聲指住d工人話「姐姐,你起身,比佢坐」勁冇禮貌,我聽到見到最少兩次,影衰晒間學校!!

仲有,我女2015年畢業,比左錢加入舊生會,因女希望畢業後仍可回母校參加中秋節活動和校慶活動。
點知2015-16全個學年,家教會完全冇聯絡(e-mail/whatsapp/寄信)過我,真係收完錢就算,我過左成個2015-16學年,e-mail去問家教會主席,佢先覆我話全個學年,佢地都遺忘左我地哩d 2015年畢業嘅學生,遺忘左所以無叫過我地返去參加活動,今年16-17哩一個學年邀請番我地。
如何會將全屆畢業生遺忘左? 如果吾係我多口去問,件事就石沉大海袋袋平安。