用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
樓主: stanleysham
go

升中派位的實況   [複製鏈接]

stanleysham 發表於 17-1-4 21:25
我唔係想引起爭論,首先,我所講「知情」係學生可以得到教育局告知佢本身真實banding。

另外,我承認我冇 ...

答案其實好明顯有網友㸃題了。只是大家用自己理想角度去考慮而矣。任何制度必有不如理想的成份,不能滿足所有不同程度的學生。用學校評分的方法不同于公開試,在責任落重於學校的考試上,問題就於試卷,特別是老師改卷評分準則!  當给你知道你子女如考名次50是B2,而知道48、49是B1,請問你會有乜行動幫助貴子女?答案乎之欲出

Ivankwok2009 發表於 17-1-4 21:41
答案其實好明顯有網友㸃題了。只是大家用自己理想角度去考慮而矣。任何制度必有不如理想的成份,不能滿足 ...

你意思係學校為左避免家長找學校麻煩,學校就隱瞞學生真正banding?

genpub 發表於 17-1-4 11:34
如果有一個十分準確的排名和BANDING,你估怪獸家長們會唔會因為知道差一兩分就升一個BAND為咗一兩分每日打 ...
我估樓主嘅重點係要公布確實嘅banding,唔係排名,如果公布banding係由教育局,所有分數已成定局,家長再冇得投訴!
又講番而家冇準確嘅排名同banding,你估啲怪獸家長就唔投訴,出貓?到處都有一個口號,差一分可以差十幾廿名(其實我唔相信)或者一個band!

其實差一個名次,影響自行反而絕對好大!

Band5 發表於 17-1-4 22:15
我估樓主嘅重點係要公布確實嘅banding,唔係排名,如果公布banding係由教育局,所有分數已成定局,家長再冇 ...

係,冇錯,我只係想學生係呈分試之後由教育局告知佢本身banding,等學生唔洗估估下,不過,只係我自私地咁樣幻想下,因為我覺得小朋友唔清楚自己banding而去選校會好痛苦。

我估樓主嘅重點係要公布確實嘅banding,唔係排名,如果公布banding係由教育局,所有分數已成定局,家長再冇 ...

點解咁講呢?

王家爸爸  班內差一個名次,即係全港排名差三、四百個名次(可能更多),影響自行有幾大?絕對可以想像到。   發表於 17-1-5 09:26

我其實對小學睇法有所保留, 經過兩次仔囡呈分, 大囡當初小學是呈分Band 1 中, 她沒有任何補習班, 沒有報任何直資, 只是派入Band 1 頭中學, 分班試只入了普通班 , 是否你們所講配錯學校嗎!

王家爸爸  Band 1 中 派入Band 1 頭中學,其實又唔算錯配,只係因為升中人數減少既正常現象。   發表於 17-1-5 10:11

stanleysham 發表於 17-1-4 22:05
你意思係學校為左避免家長找學校麻煩,學校就隱瞞學生真正banding?
講就好似好簡單,事實自己係家長,問心,肯定前後一名升降B1、2。同話你知是邊緣人,真的處理上冇分別?我風凉話都要講句,我一定唔得!
事實係,追分是必然,一生一死之分,心態差好遠,行動就天与地之別!
又事實係49、50真的很多時只差0.幾平均分!好啦,俾嗰位50名B2學生有幸合理地追加分逆轉上B1!問題重大獲?俾著你係之前嗰個49名B1降落B2學生同家長,會豁點?俾我會打死人都有份!(講下乍)
但現在呢?俾人加分上升名次,D人點心態呢可?

我:「阿仔,今晚有波睇,同我落去買啲野。」
仔:「哦!買咩呀?」
我:「可樂,薯片,花生,杯麵。」
仔:「哦!」
我:「用我呢張8達通去買啦!」
仔:「入面仲有幾多錢?夠嗎?」
我:「夠架喇!去啦!」
仔:「咁即係仲有幾多錢?我驚唔夠!」
我:「放心啦,夠錢喎,我點會呃你。」
仔:「算喇,一係你俾現金我去買。」
我:「衰仔,你連老豆都唔信?」
仔:「唔係呀!你又唔記得卡上面仲有幾錢!」
仔:「一陣我拎住啲野俾錢時唔夠錢咁點算喎!」
我:「仔,你知唔知點解黃金聖鬥士會咁犀利呢?」
仔:「.............」
我:「唔係因為件聖衣令到佢咁犀利。」
仔:「..............」
我:「係因為當小宇宙提升到極限時...」
仔:「..................」
我:「就會超越六感。」
仔:「...................」
我:「去到第七感。」
仔:「..................」
我:「仔,燃燒你嘅小宇宙,去第七感啦!」
仔:「只要我有第七感,8達通就可以用到?」
我:「嗯....」
仔:「唔洗知道餘額?」
我:「嗯.......」
仔:「想買咩都得?」
我:「嗯......」
仔:「你係咪當我傻架?我問你卡上面剩幾多錢,你叫我燃燒小宇宙,你冇錢咪出聲囉,一係你答我剩番幾多錢,夠錢咪買囉,唔夠我最多唔買花生或薯片,你搞咁多野都唔知你做乜!」

long0  正  發表於 17-1-5 09:45

hkpapa852 發表於 17-1-4 18:15
荒謬之處, 又豈止於此呢?

學生既banding係根據前人Pre-S1成績嚟決定, 咪仲荒謬
係,我認為冇乜嘢可以俾呢個更荒謬了!

wbmom

wbmom 發表於 17-1-4 23:53
係,我認為冇乜嘢可以俾呢個更荒謬了!
唉!其實它的荒謬便是其精髓所在。在乎學生無為無欲。更無壓力下考同一份卷,可以比較一下不同學校學生水評。其精神在,老師教育畢業學兄為校及學弟出一分力,責任之所謂也!當然,教出不負責任的畢業學生,學校咪評分下降囉。

hkpapa852 發表於 17-1-4 18:15
荒謬之處, 又豈止於此呢?

學生既banding係根據前人Pre-S1成績嚟決定, 咪仲荒謬

絕對認同!自己的命運為什麼比 39547的學長影響~荒謬中的荒謬!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 22:36

因為自行學校會睇全部報名學生嘅排名,報同一間中學自行可以多達幾百個唔同小學嘅學生,而成績多數會好接近!

假設你間小學多數級11到級20會報某一中學,其他小學可能有200個相若成績嘅學生報名,約等於你小學10個名次,喺呢個例子,你每跌一名,就好可能自行排名跌20名,自行得四五十個位,你估你機會跌咗幾多?

當然如果自行報低一級(入梗)或報高一級(死梗),就唔會有影響!

Eat_Sleep_Play  明白  發表於 17-1-5 19:04

王家爸爸 發表於 17-1-4 10:52
至於錯配問題,其實主要係小學引起既,其實小學校長係知道自己學校既BANDING情況既,所以各BANDING既比率佢 ...

王家爸爸,請問學校是否會準確地知道每次呈分試的各banding人數,例如六年級有100人,40人B1、32人B2、28人B3等,或者只知大嘅%?又會唔會知道當中有幾多個在自行時已收了?呢個遊戲真係難玩,唔該哂。

王家爸爸  知道比例同知道人數有差別嗎?  發表於 17-1-5 09:23

catcatcat549 發表於 17-1-5 01:26
絕對認同!自己的命運為什麼比 39547的學長影響~荒謬中的荒謬!
人,容易忘卻初心!
當初子女入小學,如果可以選擇的話(當然有些人無得揀)。
考慮教師質素?當然啦!
考慮學風環境?當然啦!
考慮歷屆入B1英中比例,戰績?
才是當然中的必然啦!
咁,呢D戰績誰建立的,39547畢業生是也!
重點是,到自己啦!驚應屆39547師兄姊負累,hea考?咁,之前234567歷屆有冇負累而考慮中途放棄或不曾取取這小學?
選校時信心滿滿,到切身利益就不信賴學校教育方法!
教育學生成為一個有責任心,為學校,學弟認真努力,是學校及家長必然的!
學校也想不斷向上的!
畢業生亦必與校榮焉!
到自己子女,責承他認真,有責任地為學校,學弟考好D啦!
前人名句:承先啟後!

Ktfk  説得好!  發表於 17-1-5 12:19

hkpapa852 發表於 17-1-4 11:36
所以..... 我認為回歸N年前, 升中試反而係最公平公正

學生靠自己實力, 成績公開, 又唔受前人成績限制/護 ...

agree是関大家做同一份卷,公平呀!
根本依加所謂呈分試,每間学校出卷深淺不同!二、三線小学出得淺学生成績會好亮麗!如一線小学出得深,呈分會比人差!
話就話根據升中試評估、調整果間学校水平,但點調整?冇人知!

Ivankwok2009  各校不同卷才是問題起因。  發表於 17-1-5 09:33

Band5 發表於 17-1-4 20:47
升中制度當然有佢嘅目的,所以我極少質疑直資,自行,三個band,甲部乙部嘅派位方法,因為任何形式都梗有人 ...

我都認為自行應早d公布,吾得再玩大抽獎,同一日公布系好有問題!

Ivankwok2009  絕對認同。  發表於 17-1-5 09:29

stanleysham 發表於 17-1-4 18:12
我好認同你用「荒謬」呢兩個字去形容,如果清楚呢個「遊戲」嘅「玩法」就知道,一定會有人個號碼排先,亦 ...

真系幾荒謬吓!

這不是一個口號, 平均分差一分, 真係差咗10個名次, 係真人真事, 我女女成績比較浮動, 所以經歷過好多次大上大落, 好彩大大下穩定咗。

little_yolky 發表於 17-1-5 08:41
這不是一個口號, 平均分差一分, 真係差咗10個名次, 係真人真事, 我女女成績比較浮動, 所以經歷過好多次大上 ...

自己唔小心被扣一分,跌左10個名次,都OK,與人無尤

最慘是……. 配對果位考PRE-S1師兄/姐恰眼訓,被扣一分,跌左50個排名次第名次!  

人世間最痛苦之事,莫過於此……………

小鹿揀學校 發表於 17-1-5 08:55
自己唔小心被扣一分,跌左10個名次,都OK,與人無尤
最慘是……. 配對果位考PRE-S1師兄/姐恰眼訓,被扣 ...
呢個真係堅唔合理, 我哋學校師兄師姐成日恰眼瞓 阿女前幾日至同我講, 有同學仔考作文考考下瞓著咗覺, 好彩瞓醒仲寫得切

200904    發表於 17-1-5 15:23
‹ 上一主題|下一主題