用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
樓主: stanleysham
go

升中派位的實況   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-1-4 11:58
唔公開Banding...我估....原意只係做到按學生"學術能力"....提供優先選校既機會
做唔到"分配去水平較合適既 ...
其實增加自行階段既比例,已經可以做到按照學術能力,將學生分配去水平較合適既學校呢個目的。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-4+11:58+唔公開B

原帖由 王家爸爸 於 17-01-04 發表
其實增加自行階段既比例,已經可以做到按照學術能力,將學生分配去水平較合適既學校呢個目的。 ...
但又帶出本區學學生派位喎 ~~~

王家爸爸 發表於 17-1-4 11:42
除咗讀緊小部分邊緣學校外,其實大部分既家長都應當可以根據小學過去既派位情況、校內排名等資料,大約知道 ...
但問題係, 好多學校並無提供過去派位實際情況, 只係大概咁講下派入乜學校, 只講好既, 無講差既。排名又只提供校內排名, 而非呈分排名, 咁, 可以好大鑊。

王家爸爸  我當年都係問老師  發表於 17-1-4 16:30

little_yolky 發表於 17-1-4 16:25
但問題係, 好多學校並無提供過去派位實際情況, 只係大概咁講下派入乜學校, 只講好既, 無講差既。排名又只提 ...

所以我覺得唔俾學生知道自己真實banding,可以好嚴重,例如,我估計自己1c,我照1c2a方式去填,點知估錯band加冇抽獎運,分分鐘派間band3俾你,原來真實情況係2b,放榜後流著眼淚去撲學校,我覺得好殘忍。

我太太放榜當日帶仔仔去攞派位結果,親眼睇住有啲精英班同學一邊哭一邊跑出校門爭取時間去搵學校,我自己則在中學門口排隊準備攞表格,以防派唔入即扣門,其中有一個學生從小學用腳跑上來中學,真係眼淚未乾,我太太在小學打電話給我叫我讓頭位俾該學生,我記得十分清楚。

peipeiwong  睇到我眼濕濕...x2  發表於 17-1-7 16:25
fionaytwong  玩死家長同學生好欣賞你同太太肯幫人嘅心  發表於 17-1-6 10:33
zzeta  睇到我眼濕濕...  發表於 17-1-4 17:02
little_yolky    發表於 17-1-4 16:45

stanleysham 發表於 17-1-4 16:42
所以我覺得唔俾學生知道自己真實banding,可以好嚴重,例如,我估計自己1c,我照1c2a方式去填,點知估錯ba ...
其實相比起TSA, 升中派位唔俾學生知自己Banding, 我認為問題更大, 影響更深遠.

點解無人出嚟嘈?

optman88  因為有賭未為輸嘅心態  發表於 17-1-5 18:22
zzeta  同意  發表於 17-1-4 17:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-4 17:00
其實相比起TSA, 升中派位唔俾學生知自己Banding, 我認為問題更大, 影響更深遠.

點解無人出嚟嘈?

我所講嘅百分百真人真事,亦都坦白啲講,學生付出左努力,因為個制度唔夠透明,搞到原本可能有嘅野變左冇,我就真係覺得果個乙部抽獎好有問題囉!

stanleysham 發表於 17-1-4 17:09
我所講嘅百分百真人真事,亦都坦白啲講,學生付出左努力,因為個制度唔夠透明,搞到原本可能有嘅野變左冇 ...
呢個問題, 我當然明白, 亦唔係質疑你講嘢既真確性.

只係慨歎依家D人只係識狙擊人氣話題, 唔會認真去分析問題既嚴重性同影響性
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-4 17:00

點解無人出嚟嘈?

因為好多家長都相信老師估計嘅BANDING。

LingChiBaBa 發表於 17-1-4 17:14
明既, 所以不少小學既升中首3志願都有9X%囉

LingChiBaBa 發表於 17-1-4 17:14

我細路讀私小, 發覺學校高小班主任流失率都幾高, 若唔好彩遇著個新上手班主任, 佢根本連成個遊戲點玩都未知. 枉論教家長填表策略. 加上, 佢地可能仲要按校長 "做靚盤數" 要求. 所以, 佢地成日只會不停叫學生考直資同唔好放棄直資.

hkpapa852 發表於 17-1-4 17:17
明既, 所以不少小學既升中首3志願都有9X%囉

係咪多數學校會將 "學生考到直資" 條數計入 "首3 志願" ?

zzeta 發表於 17-1-4 17:22
係咪多數學校會將 "學生考到直資" 條數計入 "首3 志願" ?
通常考入直資同自行派位成功都計入首三志願, 甚至首志願中

zzeta  明白, 謝謝. 唔怪得私小咁緊張學生報唔報直資  發表於 17-1-4 17:30

hkpapa852 發表於 17-1-4 17:13
呢個問題, 我當然明白, 亦唔係質疑你講嘢既真確性.

只係慨歎依家D人只係識狙擊人氣話題, 唔會認真去分析問 ...

知道,我只想講,一個有缺陷嘅制度,一個唔清晰嘅制度,令到好多好多嘅學生,唔知自己位置,唔知自己身處何方,做出唔正確嘅決定,我希望有人都講出黎,俾教育局知道,好慘架!

所以我覺得唔俾學生知道自己真實banding,可以好嚴重,例如,我估計自己1c,我照1c2a方式去填,點知估錯ba ...

我都見證過呢個場面,個心真的超級難受。唔知點解要小朋友經歷咁痛苦的升中過程。最慘的是個同學未必是不努力,只是運氣差。如何可以向他們好好「解釋」,他們努力讀書之外,原來還要講運氣?!

當日我又諗唔到,而家我覺得乙部好有問題!

蔣太 發表於 17-1-4 17:26
我都見證過呢個場面,個心真的超級難受。唔知點解要小朋友經歷咁痛苦的升中過程。最慘的是個同學未必是不 ...

係,我正正想講你講嘅野!

蔣太 發表於 17-1-4 17:26
我都見證過呢個場面,個心真的超級難受。唔知點解要小朋友經歷咁痛苦的升中過程。最慘的是個同學未必是不 ...
阿爸從小就灌輸俾我哋聽:一命二運三風水四積陰德五讀書, 所以, 當年我自己派位錯配, 我都無太激動, 只覺得係命, 係有唔開心囉。

我細個時成日諗, 講命講運我就一定無, 風水都唔輪到我理, 陰德呢D前世嘢, 我可能係殺人放火都未定, 我唯一可以控制既就只有讀書, 所以我好努力讀書架, 諗住衰衰哋都仲大讀書一樣。不過, 依家諗返轉頭, 我都唔算唔好命, 只係當時當局者迷。

係目前限制下, 我會建議:
升小時選一間中學校網好(B1中學學額較充足)既小學(最好區內一線), 力保小朋友校內成績留係B1範圍內 (如區內一線, 保持名次係1/3以內, 區內二線, 力保Top 20%內), 咁到升中時, 差極都有個譜.

如果不幸達唔到預期, 努力考直資中學, 或調整升學期望吧!

little_yolky 發表於 17-1-4 17:40
阿爸從小就灌輸俾我哋聽:一命二運三風水四積陰德五讀書, 所以, 當年我自己派位錯配, 我都無太激動, 只覺得 ...

其實,人的一生中已經有很多事情是自己控制不來的,包括出生自那個家庭,生得高矮肥瘦,聰唔聰明、靚唔靚之類⋯⋯所以,我就是不明白,我們為什麼還要再加一點「命運遊戲」給我們的下一代?去「挑戰」他們?
我真的覺得很荒謬,因為就算是個很努力讀書的學生,就算他是100%band 1,他的隨機號碼不好,就是不好。他就是要按所謂的運氣而「隨遇而安」?我對著當日派位派得不好,流著眼涙排隊叩門的band 1同學,我真的說不出口

200904  我們幼稚園時已經經歷一回了。  發表於 17-1-5 15:15
little_yolky  有什麼辦法,我那時連叩門的機會都沒有咪仲慘。  發表於 17-1-5 08:32

內心煎熬地睇完,這個制度好有問題,孩子好可憐
‹ 上一主題|下一主題