用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
go

升中派位的實況  

其實我真係唔太明白,政府對學生會分為三個級別,但點解唔可以official話俾家長同學生知道呢?家長同學生捱左6年小學生涯,去到最後要靠估,估錯左band就搞到成個選校策略會錯晒,後果嚴重,影響深遠,見到年年啲家長為左子女唔好錯配,日諗夜諗,放榜後又的身水身汗周圍搵學校,其實點解唔可以公開學生屬第幾組別呢?我真係唔明。

你話俾學生知佢屬第幾組別,佢選校都可以按實際情況去選,之前好似有個講法,話好多學生都會按自己banding去選番合適學校,唔會亂選,既然大部份人都唔會亂選,何苦要家長學生自己去估自己屬咩banding呢?

stanleysham 發表於 17-1-4 09:38
其實我真係唔太明白,政府對學生會分為三個級別,但點解唔可以official話俾家長同學生知道呢?家長同學生捱 ...

我估,係小學自己怕公開band 1、2、3佔嘅人數比例,從而小學之間會有比較,再影響日後自己收生人數及質素。你知啦,如果比人知道某小學band 1人數比例較一般少,d 人會諗可能呢間學校質素差,如果冇好質素嘅學生入讀又只會越做越差......所以唔公開,係想保障自己。這只屬本人嘅諗法

fionaytwong  我認同  發表於 17-1-6 10:25
little_yolky  但係小學大部份係搞珠入啊。  發表於 17-1-4 16:16
E.V.I    發表於 17-1-4 11:28
王家爸爸  有道理   發表於 17-1-4 10:53

stanleysham 發表於 17-1-4 09:38
其實我真係唔太明白,政府對學生會分為三個級別,但點解唔可以official話俾家長同學生知道呢?家長同學生捱 ...
我估唔正式咁話俾家長、學生知道既原因有三類:第一,級別跟隨住每次呈分而變,所以執行上唔太容易;第二,自行階段學校唔係只睇成績,而成績部分睇次第多於睇級別,所以用處不大;第三,其他原因,包括(純粹估)校本式既呈分制度本身既問題(始終唔係好似以前升中試咁公平)、官僚問題(官員唔想做太多)、利益(影響直資收生)等等。

至於錯配問題,其實主要係小學引起既,其實小學校長係知道自己學校既BANDING情況既,所以各BANDING既比率佢哋應該好清楚地知道,但係礙於種種原因,例如唔想俾外界知道BAND1比率太低,所以有啲差啲既學校,美其名為唔想小朋友比較、愉快學習等,唔講校內排名,令家長、學生升中時只好靠估。

另一個主要引起錯配問題既原因係家長,部分家長高估咗自己小朋友既能力,接受唔到自己小朋友有機會係B2生(其實B2B先至係中位數)。

我都覺得政府做法可以改善。家長在不知情(不能肯定banding)的情況之下揀學校,的確有問題。

就算學校唔想俾人知banding, 教局都可以只通知學生家長小朋友的準確banding。

例如每個小朋友有一個學生編號及網上密碼,可以登錄教局網站check自己banding。

不過教局要多做功夫就係真。

fionaytwong  Good point  發表於 17-1-6 10:27
200904  絕對同意。這是仁政!  發表於 17-1-5 15:04
hkpapa852  咦.... 同我既諗法一樣喎!  發表於 17-1-4 11:22

王家爸爸 發表於 17-1-4 10:52
至於錯配問題,其實主要係小學引起既,其實小學校長係知道自己學校既BANDING情況既,所以各BANDING既比率佢 ...

其實用返5個band係咪可以減輕錯配問題?

LingChiBaBa 發表於 17-1-4 11:08
其實用返5個band係咪可以減輕錯配問題?
我都覺得5個bands會好啲,但係如果小學管理層、家長既心態唔改變,問題依然會存在。

我建議唔分banding。
banding分法世界少有。

b3410 發表於 17-1-4 10:58
我都覺得政府做法可以改善。家長在不知情(不能肯定banding)的情況之下揀學校,的確有問題。

就算學校唔想 ...
提供真正Banding....係要家長好有理性先得
學校提供校內名次已可以評估成績...但現實各校水平參差頗大
會否令强校越強....弱校收檔既局面....中小學如是
我估教協都唔同意公開真正Banding....我估吓乍 ~~~

little_yolky  唔係村校都無名次,有D衰到乜band都唔講。  發表於 17-1-4 16:20
王家爸爸  問題係有啲村校捉蟲到連校內名次都無    發表於 17-1-4 11:20

王家爸爸  問題係有啲村校捉蟲到連校內名次都無    發表於 1 分鐘前

所以現實好難搞....學校唔公佈名次...EDB代勞若話60%係Band 3
D客唔夠都面臨殺校....教協實嘈到拆天 ~~~

judy 發表於 17-1-4 11:13
我建議唔分banding。
banding分法世界少有。
其實分banding目的, 係希望按學生"學術能力", 分配去水平較合適既學校.

令教學資源集中, 提升效能, 減少資源錯配同浪費, 原意係好.

但學生自己根本唔知自己實際Banding, 點去選合適水平學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我只係以過來人經歷去講,只係用家長角度諗,當日見到好多同學仔果種淒涼,我都好唔舒服。

little_yolky    發表於 17-1-4 16:21

如果有一個十分準確的排名和BANDING,你估怪獸家長們會唔會因為知道差一兩分就升一個BAND為咗一兩分每日打比家長投訴,甚至幫忙出貓,為學校做成大量行政和工作負擔?

genpub 發表於 17-1-4 11:34
如果有一個十分準確的排名和BANDING,你估怪獸家長們會唔會因為知道差一兩分就升一個BAND為咗一兩分每日打 ...

所以..... 我認為回歸N年前, 升中試反而係最公平公正

學生靠自己實力, 成績公開, 又唔受前人成績限制/護蔭

不過, 一定又有一大班家長, 話會攪到過份催谷 (其實佢地自己係咪真係無谷個自己個小朋友先?)

optman88  我舉腳讚成  發表於 17-1-5 18:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冇錯,有啲學校係連名次都冇,但都有呈分畀教育局,教育局又真係實際地用呢啲分數作為數據去為學生分b1,b2,b3,個分數係屬於學生自己考番黎,佢想知道自己嘅banding都好合理,好過自己去估。

hkpapa852 發表於 17-1-4 11:32
其實分banding目的, 係希望按學生"學術能力", 分配去水平較合適既學校.

令教學資源集中, 提升效能, 減少資 ...
除咗讀緊小部分邊緣學校外,其實大部分既家長都應當可以根據小學過去既派位情況、校內排名等資料,大約知道自己小朋友既實際banding,所以如果家長夠理性,可能有問題既只係邊緣人。

王家爸爸 發表於 17-1-4 11:11
我都覺得5個bands會好啲,但係如果小學管理層、家長既心態唔改變,問題依然會存在。

...

我覺得小學校長都有難處。如果清楚咁俾學生知道自己屬於邊個band,我諗日日都俾排邊緣線後第一、二個學生嘅家長煩死。

減輕錯配,我覺得增加自行學额都可以。不過,這又是既得利益者問題,改返5個band同增加自行學额,Band1C嘅又會話唔公平。

其實邊緣人問題唔難解決,以B1邊緣人為例,最穩陣既做法係自行、甲部、乙一揀間B1尾,然後乙二起按B2選校,只係有啲家長接受唔到現實。

洋蔥頭媽咪  同意,問題係好多家長唔咁心,有啲選擇仲好貪心添   發表於 17-1-4 12:49

hkpapa852 發表於 17-1-4 11:32

令教學資源集中, 提升效能, 減少資 ...
唔公開Banding...我估....原意只係做到按學生"學術能力"....提供優先選校既機會
做唔到"分配去水平較合適既學校"既目的 ~~~

令教學資源集中, 提升效能, 減少資源錯配同浪費, 原意係好.
但學生自己根本唔知自己實際Banding, 點去選合適水平學校?

所有學校都是教同一課程、考一樣的試,有甚麼水平合唔合適之分呢?况且六年小學,真能分得出水平參差?能定出一個孩子將來的能力嗎?起碼,小六不是 "按學生"學術能力", 分配去水平較合適既學校." 的年歲,到大學才分也不遲。

不錯,分banding一定程度上可減少資源錯配,但却造成了資源的浪費。常言道,天生我才必有用,有賭未為輸。小朋友要多鼓勵才有進步。但現在却将1/3只讀了六年書得人仔定性為band2,1/3只讀了六年書得人仔定性為band3,你話,對佢地打擊幾大。banding政策,政府浪費幾大。