用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問長沙灣基崇是band幾?
go

請問長沙灣基崇是band幾? [複製鏈接]

有說1c - 2A, 請問有家長知道近年的的DSE成績嗎?謝謝!
   6    0    0    0

3322 - 56.3%

Below subject 100% pass in DSE
English, Maths, Chinese History, Geog, VA, BAFS

HamoBaby 發表於 17-1-3 17:07
有說1c - 2A, 請問有家長知道近年的的DSE成績嗎?謝謝!

2B

回覆 hugub 的帖子

Thank you so much!

回覆 ICbaby 的帖子

Thank you so much!

HamoBaby 發表於 17-1-3 17:07
今年 Info day 校長講約有70%畢業生升讀大學學位課程,其中一半是oversea,即约35%是 local U degree.

另外,我之前在EK扒文,在2013年找到有以下發表:

1. 以基崇學生應考的十七科(M1M2作獨立科計,組合科學作一科計),本校學生考獲第二級(Level2)的百份比在全部科目均超越全港百份比,而平均百份比為98%
2.
在應考的十七科中,學生考獲第四級(Level 4)的百份比有十四科超越全港,另外兩科與全港數字相約;平均百份比為45.6%
3.
達到大學入學最低要求的人數約為三份二,遠高於全港不足四成的百份比。
4.
獲得大學聯招學位的學生人數約為三份一,遠高於全港 18%的大學入學率。

回覆 KD316 的帖子

唔該曬KD316, 其實我好鍾意基崇, 阿女屬band1 b-c 組別, 佢班主任就極力主張自行分配, 同埋覺得基崇一般, 所以我們又猶豫起來, 希望揾到多啲資訊, 可以快啲分做出決定。

HamoBaby 發表於 17-1-5 07:35
回覆 KD316 的帖子
唔該曬KD316, 其實我好鍾意基崇, 阿女屬band1 b-c 組別, 佢班主任就極力主張自行分配, 同埋覺得基崇一般, 所以我們又猶豫起來, 希望揾到多啲資訊, 可以快啲分做出決定。

你可以參考以下的討論帖再考慮一下:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3396712&extra=page%3D2&page=3

想問下你女女係邊區大抽獎呢?

如果你女女嗰區好似我嗰區北區又或者屯門之類唔夠 band1 位俾band1 生, 基崇絕對係一個保守保住入 band1 學校方法. 但如果是東區之類 band1 位供過於求, 講真咁你要認真考慮清楚, 甘唔甘心未博過大抽獎去band1學校, 咁快入九龍區 band 2 學校 (純個人見解: 我自己評基崇為係北區及大埔的 B1C-B2A中學DSE 水平喇)

利申: 小女呈一及呈二後班主任評為 band1 b組別, 小女基崇 Second In 後原本 waiting list 後來有 offer, 會在1月17日前註冊基崇

黎緊2年可以再留意下 TTCA  DSE 成績, 一定有進歩, 因為黎緊考DSE呢2屆d卒仔讀得既多左....

hugub 發表於 17-1-5 09:36
黎緊2年可以再留意下 TTCA  DSE 成績, 一定有進歩, 因為黎緊考DSE呢2屆d卒仔讀得既多左....  ...
hugub 知妳大囝讀基祟, 係咪讀高中喇? 想問之前有網友呢到 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3364553&extra=&page=2 呻祟真高中選科時, 中三選科年成績不如人而 "被選擇" 讀一啲唔喜歡的科目. 想問多唔多咁嘅 case 呢? 另外, 高中選科係點呢? 因為校長簡介會一啲都無講過

hugub  平均分65%以上可讀2.5x...70%以上可讀3x...選科絶對無難度... 其實直資選科已經比津貼容易.我好記得阿囝中   發表於 17-1-5 10:51

我仔F.5 有開 3X..... PHY,CHEM,BIO有齊 ... 2.5X就約有45人

hugub 發表於 17-1-5 10:02
我仔F.5 有開 3X..... PHY,CHEM,BIO有齊 ... 2.5X就約有45人
3X..... PHY,CHEM,BIO有齊 ---- Good 喎! (雖然唔關我事, 阿女鍾意文科 )

2.5X 係咪野? 2X 見得多, 2.5X???

hugub  2.5x 即係 2科選修科加 M1 或 M2  發表於 17-1-7 12:11

其實我都認為基崇唔錯, 但佢鬼死咁低調, 有冇人可以公開多D呢間學校既成績呢?
何如4大主科達3同達4率等?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

4+
English 32.4%
Maths (Core) 47.9%
LS 36.6%
Geog 72.7%
Chinese History 83.3%

Information from 9/9 Parent's day

hugub 發表於 17-1-5 10:43
4+
English 32.4%
Maths (Core) 47.9%
唔, 沒有中文科嗎? 咁可能中文科4+成績係低於全港平均.....

即使中文科和全港平均相若, 4大主科整體4+都只有3X%, 距離B1水平還差一點..... 暫時都係B2B-B2A
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-1-5 09:25
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3396712& ...
我們在荃灣區, band 1 位競爭大, 位唔夠。 所以諗到好頭痛!

twhkleung    發表於 17-4-12 17:24

HamoBaby 發表於 17-1-5 11:31
我們在荃灣區, band 1 位競爭大, 位唔夠。 所以諗到好頭痛!

我見 EK 網友好多荃灣逃亡去沙田喎, 因為沙田多B1位.

我地北區及大埔友又係唔夠位都係逃亡去沙田博B1位

大家都係同是天涯淪落人啊

小時了了 發表於 17-1-5 11:35
我見 EK 網友好多荃灣逃亡去沙田喎, 因為沙田多B1位.

我地北區及大埔友又係唔夠位都係逃亡去沙田博B1位:f ...
沙田雖然多band1, 但沙田班小朋友如唔太差啲已經必博該區band1, 北區, 大埔, 荃灣個個都諗去沙田, 其實爭嘅人唔少, 咁係咪又值博呢? 反而基崇又係咪真係咁差呢? 看各位分享的post又好像不太差

小時了了 發表於 17-1-5 09:25
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3396712& ...

請問幾時收到基崇officer, 通知waiting list後咁快收到嘅,我地都係on waiting list

hugub 發表於 17-1-3 17:15
3322 - 56.3%

Below subject 100% pass in DSE

我係自己部手機找到張相兩個月前簡介會影嘅 powerpoint,因為我坐樓上雅座影樓下,張相比較模糊,我放大張相睇到 2016年 DSE 3322 真係56.3%

‹ 上一主題|下一主題