用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 緊急一問!求金巴倫同York用家俾啲意見我丫! ...
樓主: hccwkm
go

緊急一問!求金巴倫同York用家俾啲意見我丫!  

junnieip 發表於 17-1-13 23:33
york K1 既書2千5百幾1年
雜費2千3百幾1個學期 (optional 買)
茶點2千6百幾1個學期 (可以唔 join)

York雜費其實係包乜野?
我今日收到信,佢無話雜費同茶點係optional

pokipoki 發表於 18-1-22 16:23
York雜費其實係包乜野?
我今日收到信,佢無話雜費同茶點係optional
...

放心,所有野都係 optional 的 !
雜費包文具,學生證,手冊,節日禮物,相片等等 … 到註冊日個日會比張 list 你 tick 需要買既野。

junnieip 發表於 18-1-22 16:37
放心,所有野都係 optional 的 !
雜費包文具,學生證,手冊,節日禮物,相片等等 … 到註冊日個日會比張 l ...

註冊日除左要帶個封welcome letter外,需要交錢嗎?

pokipoki 發表於 18-1-22 17:08
註冊日除左要帶個封welcome letter外,需要交錢嗎?

上年我地係帶相及回郵信封。
可以唔洗交錢人住。 但老師會建議你盡快交。

junnieip 發表於 18-1-22 17:18
...

謝謝你

回覆樓主:

york 考小-成績應好D

junnieip 發表於 18-1-22 17:18
...

昨天親戚收到wellcome letter,有以下問題想大家幫忙回答:
1)請問註冊日當天是否要交學費?
2)水手帽有什麼時候-定要帶和用? 不購買可以嗎?
3)書包連餐具袋可分開買嗎?
4)如自帶茶点,,餐具袋,毛巾盒連杯是否可以不購買,用街外買的可以嗎?
5)夏季冷外套是否白色?穿街外的純白色外套可以嗎?
6〉雜費只有-個大數,没有寫包括什麼,是否註冊當天會有detail list呢?
謝謝!

回覆 綽盈媽咪 的帖子

1)請問註冊日當天是否要交學費?
last year no need, 大訂 (雜費) 最遲5月頭交

2)水手帽有什麼時候-定要帶和用? 不購買可以嗎?
可以, 基本上無用

3)書包連餐具袋可分開買嗎?
可以, 餐具袋 $60

4)如自帶茶点,,餐具袋,毛巾盒連杯是否可以不購買,用街外買的可以嗎?
可以, 就算 join 學校茶點都可以用自己餐具袋,毛巾盒連杯.

5)夏季冷外套是否白色?穿街外的純白色外套可以嗎?
可以

6〉雜費只有-個大數,没有寫包括什麼,是否註冊當天會有detail list呢?
Yes, 可以攞返屋企慢慢唸, 5月頭前決定邊樣跟學校買

hccwkm 發表於 17-1-3 12:46
回覆 濼晴 的帖子

但係york話有機會每年都唔同校舍喎。。。我地面試係金巴倫道51號個到in,一見到個校舍當 ...

施他佛道係細D,但都設備俱全!有户外遊樂場、滑梯、單車,每次放學都唔願走,老師唔會趕,(可能我仔係讀下午班啦) 通常比K2同K3上。3年K都只是轉了1次校舍

回覆樓主:

其實2間學校曾是姊妹學校,所以很多野相似。阿仔亦是York 3年同一班同學,學校好少轉走同班同學,大家感情非常好!
所有雜費、書簿都係optional, 自己可以去外面買或與家長團購,老師大部份好nice. 上課外活動、乜班乜班係自由參與,亦有很多免費活動參加,都有年宵巿場、模擬買賣、舞獅大頭佛表演、Christmas party, 種花、花燈設計、閱讀計畫等,學校生活多元化又多姿多彩,每年都有觀課1次。有學期結業禮,小朋友可以上台拿獎杯、獎狀,好有鼓勵性!每年每班都有歌舞表演,家長可以到來欣賞。有大型畢業禮會在外邊舉行,見到小朋友成長真感動流淚,大家可以上you tube睇以往的片段參考下

回覆樓主:

名氣較SN大,畢業都有很多直私小學喜歡,聖若瑟小學、陳守仁、林文燦、英華、聖芳濟、崇真、聖若望都有不少人入到,男拔少D,有D入政府資助,叩門成績不錯
校長亦會幫家長寫4封信助小學叩門用,因外來競爭日越提升,現在中文比以往加深咗,相信間間學校都有要外補的,在這裡小朋友開心,眼界大開,學習多元化、自信都一定找到!入到小學,阿仔仍然爱上學、上英文課仲有好底子。

本人2年幾前係金巴倫用家
千萬不要揀金巴倫, 必定後悔

垃圾學校 , 一味識收錢 , 學術亦唔見得好
e.g : 茶點$2x一日 , 開學前有張好勁o既list話食乜乜有機野, 飲乜乜健康飲品 , 但成年都係食星星餅、維他奶、蘋果之類
講哂大講, 以為小朋友返到屋企唔識講咩

當時都好多家長投訴, 另外學術上亦不見好 , 不知所謂!

pinky8618 發表於 18-1-26 16:13
本人2年幾前係金巴倫用家
千萬不要揀金巴倫, 必定後悔

咁你小朋友學術唔夠?有無外補?
再上k3?升左咩小學?

lanmuimama 發表於 18-1-27 14:42
咁你小朋友學術唔夠?有無外補?
再上k3?升左咩小學?
拿拿臨轉左第二間啦!

pinky8618 發表於 18-1-29 13:42
拿拿臨轉左第二間啦!

可唔可以分享轉左邊間?依家升小如何?

lanmuimama 發表於 18-1-29 16:46
可唔可以分享轉左邊間?依家升小如何?

你又分享下你小朋友讀緊邊間幼稚園
學術如何? 老師如何? 各方面好嗎?
升小好唔好?

pinky8618 發表於 18-1-29 13:42
拿拿臨轉左第二間啦!

我都係

讀左兩年SN,K2嘅班主任真係麻麻,仲要個net原來成日都冇返學(但係學校又唔會講),基本上我個小朋友成年好似冇學過野咁樣。

可能入面其實有啲老師好好,只係我小朋友入嗰班唔好彩啦⋯⋯

之後小朋友有讀過york 三個星期,我個人感覺比金巴倫好好多,起碼佢嘅功課設計上真係唔錯,不過後來小朋友有更好嘅選擇,所以再轉走咗。

補充一句,我覺得金巴倫設計嘅課程及功課原則上唔錯,但係我覺得好睇每一位老師嘅教導,教得唔好就有眼高手低嘅感覺。

astrowife 發表於 18-1-31 14:44
我都係

讀左兩年SN,K2嘅班主任真係麻麻,仲要個net原來成日都冇返學(但係學校又唔會講),基本 ...

都想知york之後轉去邊間?

回覆樓主

我女去年金巴倫畢業,三年同一班,班主任同英文老師都好好,有教導亦有比空間小朋友自己長大同改善。
考小無論邊間都要家長發力,感覺金巴倫收的超谷家長比例上不算多。升小方面,有考直私的我想有八成都有至少一個offer,當然除左某些同學一心讀津小只考一兩間神校外。
收費活動確係多,但都可選擇性參加。

英數都幾好,係中文較弱。

我係金巴倫用家,茶点有通粉,水果及飽点。外國老師不常返工,相信是個人問題,我們n1及L2冇此問題