用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 緊急一問!求金巴倫同York用家俾啲意見我丫! ...
樓主: hccwkm
go

緊急一問!求金巴倫同York用家俾啲意見我丫!   [複製鏈接]

我都考慮婜讀唔讀sn please pm me

sn在facebook上同家長拜年。本來各人有自己選擇,我自己满意自己選擇又俾人話盲忠於学校,在這裏有人不實無證據亂吹,唔抵得,我要坦白講:最近同老師倾計,说york好hea,小朋友不差因為外補。我唔想講其他学校唔好,但最终不吐不快

hccwkm 發表於 17-1-22 18:46

唔係8000蚊買教具,之前聽聞係學費,雜費,教具,茶點加埋每 ...

咁肯定唔使咁多錢啦

crystalupala 發表於 17-1-23 20:38
咁肯定唔使咁多錢啦

你小朋友都係sn讀嗎?!可以分享一下學校和師資嗎?!

師資詳情最好問学校,本人只知班主任是大學畢業。sn商業,很多幼稚園都商業,但我唔介意,我最緊要有教學資素,小班教學

Kanice811 發表於 17-1-22 12:17
York一年大約
學費$64800 (5440x12個月)
雜費$4700(2350x兩期)

2016 雜費 第一次加43Xx,
再加Evi and exercise $千幾

茶點自由 $2100/半個學期

sn茶点是hkd 1700一学期。一年共兩学期

YORK K1 2017-2018年度上學期雜費$2391, 上學期茶點費$2640

hccwkm 發表於 17-1-23 21:20
你小朋友都係sn讀嗎?!可以分享一下學校和師資嗎?!
...
小朋友好喜歡返學, 日日都好開心, 我自己幾鍾意細校, 所有老師同校長主任、仲有校巴公司負責人都識得我個仔, 叫得出佢名同佢玩。老師都有愛心既, 雖然舊年走左一批既老師包括我仔班主任, 但有好多教左好多年既都一直晌金巴倫。每日NET上英文堂、內地人老師上普通話,我最鍾意佢教數學同生活自理係用蒙特梳利教具, 小朋友學得好好。好多活動engage家長, 包括 蒙特梳利工作坊, 咁家長可以晌屋企都用相同方法教小朋友, 仲有好多講座工作坊,例如請蔡姨姨來教講故事, 請言語治療師來做講座, 等等。講商業, 就係幾商業架喇, 佰我諗好多私校都係咁上下, 有好多額外可以參加既野, 要俾錢, 但你亦可以唔參加。另外一樣我諗都幾緊要既, 就係校長同好多小學都好好關係, 成日互相visit, 我諗對將來考小一同叩門都有幫助

crystalupala 發表於 17-1-24 15:40
小朋友好喜歡返學, 日日都好開心, 我自己幾鍾意細校, 所有老師同校長主任、仲有校巴公司負責人都識得我個仔 ...

多謝家長分享, 我仔9月K1, 一直都唔知有無揀錯, 我放棄咗禮賢, 其實少少商業我唔太介意, 當然唔好樣樣講錢又貴又唔合理就得, 最緊要我希望學校老師好, 又教得好, 升小一出路又OK, 希望SN可以令我仔仔有個愉快3年幼稚園生活。

hccwkm 發表於 17-1-23 14:14
唔知sn有無人開whatsapp group呢?!

有無今年9月K1 group?

meihong 發表於 17-1-25 15:26
多謝家長分享, 我仔9月K1, 一直都唔知有無揀錯, 我放棄咗禮賢, 其實少少商業我唔太介意, 當然唔好樣樣講錢 ...

讀得私幼就預咗商業嫁喇,爭在幾錢同值唔值啫,哈哈!我去過2間學校睇過,sn好有家庭feel,校車叔叔都叫得出啲同學仔名,呢點好意外,可能就係細校嘅好處,關注度會高啲!而呢樣野我地覺得都好重要。

聽聞York嘅英文好勁,係幼稚園黎講係no.1,不過又聽聞sn都唔弱,只係無york咁深,但其他方面好平均。所以我地都傾向sn多啲

meihong 發表於 17-1-25 15:27
有無今年9月K1 group?

暫時未見揮手區

SN細校,個個老師都記到小朋友名,好親切。
用蒙氏教材,小朋友學自理真的不錯。臨新年,學校同家長義工在校園辦年宵市場,又玩又食又學用錢,小朋友每年都好期待。
表演活動好多,小朋友平日表達的機會都好多,所以大都不怕生,好活開朗。
數學方面,用蒙氏,k3已學四位加法,因用蒙氏教具,小朋友學左都唔覺好難。
英文不錯,聽講認讀都無問題。

中文方面相對較弱,家長可在平日同小朋友多認讀中文故事
私校預左商業。
同埋,紀律方面相對會較鬆

hccwkm 發表於 17-1-25 15:46
讀得私幼就預咗商業嫁喇,爭在幾錢同值唔值啫,哈哈!我去過2間學校睇過,sn好有家庭feel,校車叔叔都叫得 ...

2月6york話要註冊了

Kanice811 發表於 17-1-27 14:29
2月6york話要註冊了

係呀!不過我地應該唔會去註冊了,都係鍾意sn多啲!

hccwkm 發表於 17-1-3 11:56
金巴倫歷史悠久,但我身邊嘅人又唔多識呢間幼稚園。小班教學又有家教會,我好buy。間校舍我覺得好光猛,我 ...

囡囡都有2个offer~ 2个学校的简介会,都有参加。
1⃣️ Sn 是爸爸去的,带回来一些资料,看了,非常喜欢。蒙特梭利,小班,中英普三语教学;面试的时候去的第一次,校舍有点小,校长和老师都很nice;拿了offer之后,电话咨询可不可以亲自去交留位费,职员都很好;去交留位费的时候,下午4点左右,特意观察了一下学校的人和事;去york 参加简介会的时候,又路过一次,也是放学时间,看到里面的小朋友都好活泼,很有自信的感觉!
2⃣️ york 我和孩子爸爸一起去的,校舍很大,简介会的学术、英文教学、Net 班主任、艺术、体育、都好吸引人。唯独一点,让我有点失望,而这一点,是我没有选择york的重要原因。简介会上,教学主任,说上名校 考好大学 找好工作 拿高薪水;这些说话都没错,可是,总觉得这样的理念少了些什么,尤其在幼稚园阶段,用这样的导向去教孩子,个人觉得不太合适。也许这个教导主任 只是他个人意见,可是,在简介会上这样的说话,感觉york有点不够大气,从长远培养孩子并不是最好的。虽然这些都很重要,但是我更看重对孩子的自理能力、性格和自信的培养。
3⃣️ 我私下做了不少功课,了解到2家都是会有商业成分在里面,学杂费差不多,2家的特点也都了解了,都是可以接受范围内。最后,结合自己的理念,还有对孩子的期望,我希望小朋友在幼稚园阶段可以培养她的自信心和好的性格,不希望孩子压力太大,而Sn 正好满足我这一点,自由给孩子个性发展又有规则和适当界限。我们家囡囡稍微有点敏感内向,个人觉得更适合Sn。(york 每年会有剑桥少儿英语考级,都不错的,这是york的强项,但在我这里,反而是我不选择的另一个原因,觉得那么几岁,就要去考级,对孩子和家长都太谷,有压力,不利于孩子长远发展)
以上是个人了解到的,供参考~ 至于选择哪家学校,还是要根据自己孩子的性格和父母的想法,选择适合的~^_^

Kanice811 發表於 17-1-22 12:17
York一年大約
學費$64800 (5440x12個月)
雜費$4700(2350x兩期)

SN
校服3800 (我全二手,冇買過)
書包餐具400(可用三年)
茶點半年2100 (我冇join, 自己帶)
雜費半年: 2800 (我全買,費時煩。學校會有breakdown,有家長會逐樣tick買與不買,再自己出去買)
功課簿半年: $1000 (一定要買)
書本全年1700 (我全用二手,自己出去買返幾本only)

另外久不久有旅行($300@), 聖誕party ($300@), 訂下教具,圖書,講座,課程。全部可以不join的

ozduckie 發表於 17-1-31 12:00
SN

我想問問其實學校會比D咩茶點?  都係餅乾個D?  還是粥仔, 通粉, 麥皮個D?
我明年SN, 而家N班間學校係會有粥, 通粉, 麥皮個D, 我覺得幾好又有營養D, 如果SN係食餅仔個D, 我可能先會考慮自己帶。

ozduckie 發表於 17-1-31 12:00
SN

我想問問其實學校會比D咩茶點?  都係餅乾個D?  還是粥仔, 通粉, 麥皮個D?
我明年SN, 而家N班間學校係會有粥, 通粉, 麥皮個D, 我覺得幾好又有營養D, 如果SN係食餅仔個D, 我可能先會考慮自己帶。

‹ 上一主題|下一主題