用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才3rd interview
樓主: ageasbabay
go

優才3rd interview  

little12 發表於 17-1-18 14:09
請問家長要做幾多份功課?英文定中文?

共2份,可中可英

yukisch 發表於 17-1-18 14:46
共2份,可中可英

Thanks 兩份

其實優才咁強調家長培訓, 要上堂及交讀書報告, 我估收生應取決於2ND IN 及讀書報告。 3RD IN 面試安排簡短輕鬆, 好明顯不重學術, 而事實上, 學術也只是多元智能的一部份, 不能純以這方面作為一個收生標準。個人愚見, 3RD IN只是作最後確認, 小朋友沒有表現異常, 有投入有守規矩就過關。

-MHV- 發表於 17-1-18 17:37
其實優才咁強調家長培訓, 要上堂及交讀書報告, 我估收生應取決於2ND IN 及讀書報告。 3RD IN 面試安排簡短 ...

如果關讀書報告就慘啦,我求求其其寫夠1000字就算

其實優才咁強調家長培訓, 要上堂及交讀書報告, 我估收生應取決於2ND IN 及讀書報告。 3RD IN 面試安排簡短 ...

請問兩份都是讀書報告嗎?

回覆樓主:

即係選學生也選家長!

學校真的會細閱每份讀書報告?

linuswin 發表於 17-1-18 21:21
學校真的會細閱每份讀書報告?

對,周老師說她們會批改。

但校長及副校講咗幾次份報告唔計分亦冇對錯喎!不過,我都好俾心機寫了二千幾字

Minnie11 發表於 17-1-18 21:29
但校長及副校講咗幾次份報告唔計分亦冇對錯喎!不過,我都好俾心機寫了二千幾字
...

我諗係冇對錯,但可以反映家長的育兒理念是否與學校配合。

jennifer2a 發表於 17-1-18 21:23
對,周老師說她們會批改。

係咩?

Minnie11 發表於 17-1-18 21:29
...

閱讀報告應是重要考慮因素之一,並不如台上說唔計分之類,如果唔係,解釋唔到為何要家長於出result 前做好。即是說,如果唔計分純屬交報告,校方可以待出result 後才叫入圍家長去做,將會睇少數以百份,時間人力已省回不少。

-MHV- 發表於 17-1-18 23:12
閱讀報告應是重要考慮因素之一,並不如台上說唔計分之類,如果唔係,解釋唔到為何要家長於出result 前做好 ...

好像很有道理

Minnie11 發表於 17-1-18 23:22
好像很有道理

我老公好卑心機寫了四千字。希望學校能看到我們的誠意。

-MHV- 發表於 17-1-18 23:12
閱讀報告應是重要考慮因素之一,並不如台上說唔計分之類,如果唔係,解釋唔到為何要家長於出result 前做好 ...
可唔可以調轉諗,校方一向著重誠意,想一早"西"走無心讀嘅家庭,所以將其中一份報告擺前面交,等無心讀嘅人嫌煩唔交,咪唔駛考慮出offer 俾佢,減少call waiting 機會law

muimui2 發表於 17-1-19 07:45
可唔可以調轉諗,校方一向著重誠意,想一早"西"走無心讀嘅家庭,所以將其中一份報告擺前面交,等無心讀嘅人 ...

我一路都係咁諗

muimui2 發表於 17-1-19 07:45
可唔可以調轉諗,校方一向著重誠意,想一早"西"走無心讀嘅家庭,所以將其中一份報告擺前面交,等無心讀嘅人 ...

這當然是一個合理原因,其實我也只是猜測而已。

我在想,學校只能篩走那類型的家庭,當中分為3類:

1)有其他神校OFFER,不用透過這閱讀報告死線,家長也會選擇放棄

2)有類似學校OFFER,正常的家庭想法,應會感到有點不安,未能在此刻決定,眼見優才已過了2ND IN,只差一點點,為了給小朋友多一個選擇前題下,結果也不能篩走這類家庭

3)沒有其他學校OFFER,也不能篩走這類家庭

另,有個很含糊的地方,就是學校所安排的3RD IN,在報名之初直至2ND IN完後學校網站也是沒有提及過的,直至12月家長堂才肯定地說家長們會收到電郵通知需要3RD IN。我覺得學校是一間安排很週詳及有系統的,做事會分輕重,簡短的3RD IN,似是一個幌子,真正的決定,在於2ND IN 及閱讀報告。

-MHV- 發表於 17-1-19 11:28
另,有個很含糊的地方,就是學校所安排的3RD IN,在報名之初直至2ND IN完後學校網站也是沒有提 ...

我覺得1st in分數都有相當影響最後結果

估來估去無意思...